Image default
Οικονομία

Νέο crash test για δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας από τους θεσμούς

Τα αγκάθια του ελληνικού δημοσίου αλλά και ιδιωτικού χρέους απασχόλησαν χθες τους θεσμούς, τόσο κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και κατά τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αντικείμενο 2 εκθέσεις για την Ελλάδα. Ο συνολικός απολογισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ξεκάθαρα θετικός, με εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει αλλά και για τη στοχευμένη και έγκαιρη λήψη μέτρων στήριξης τα οποία -όπως έγινε αποδεκτό- θα πρέπει να συνεχιστούν όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Ωστόσο, καθορίστηκαν και τα νέα “τεστ” που θα περάσει η ελληνική οικονομία, με το ΔΝΤ να πρoχωρά σε νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους την οποία θα διεξάγει το 1ο εξάμηνο του 2021 και το Eurogroup να απευθύνει συστάσεις με επόμενο σταθμό τον Φεβρουάριο του 2021 και την ανακοίνωση της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τον Μάρτιο σε επίπεδο Eurogroup, παράλληλα με την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ.  

Το Eurogroup έδωσε μεγάλη έμφαση στις χθεσινές ανακοινώσεις του (που συνόδευαν την έγκριση του πακέτου δόσεων των 767 εκατ. ευρώ), στο θέμα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Και αυτό ούτως ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάκαμψης και έτσι θα καταστεί εφικτή η σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους με “υγιή” τρόπο, δηλαδή χωρίς την ανάγκη δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε στην εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο με βάση τα σημερινά στοιχεία, αλλά δεσμεύτηκε να διεξάγει το πρώτο εξάμηνο το 2021 νέα έκθεση βιωσιμότητας για να επανεξετάσει την κατάσταση. Προς το παρόν η πρόβλεψή του είναι ότι το χρέος το 2020 αυξηθεί στο 208, 1% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 199,1% του ΑΕΠ το 2021.

Να συνεχισθούν τα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, εξέχουσα σημασία δίνεται και στο νέο πτωχευτικό δίκαιο. Στην ανάγκη πέρα από την ψήφιση του νόμου (η οποία θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα) να προχωρήσει και η ενεργοποίησή του. Κάτι το οποίο απαιτεί μία σειρά από εφαρμοστικές διατάξεις κι άλλες παρεμβάσεις από την ελληνική διοίκηση.

Όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στην χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup, “χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πτωχευτικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα”. Χαιρετίστηκε η “δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας” αλλά και έγινε σαφές πως η εν λόγω διαδικασία θα “συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.

Σχετικα αρθρα

Τουρκία : Νέα βουτιά για τη λίρα – Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ασθενείς ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα της αγοράς

admin

Κομισιόν: Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης από την πανδημία

admin

Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις

admin

Ευρώπη: Δύσκολη η επανεκκίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τον κορωνοϊό

admin

Με μικρή υποχώρηση το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο -Πτωτικές τάσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Euro Working Group, Χανς Βίλμπριφ

admin

Ευρωζώνη : Η ανάκαμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο

admin

Eυρωζώνη: Άντεξε το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους τον Μάιο;

admin

Χρηματιστήριο: Αλμα άνω του 6% μετά την μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας

admin

Αγρότες : Η ακτινογραφία του νέου «πακέτου» των 19 δισ. ευρώ

admin

Επίδομα θέρμανσης : Στα 80 ευρώ το ελάχιστο ύψος του – Εντάσσονται και φυσικό αέριο, καυσόξυλα, pellet

admin

Κοροναϊός: Πώς το διεθνές εμπόριο «διέδωσε» τον ιό – Ο ρόλος της Ελλάδας [γραφήματα]

admin

Θερμός Σεπτέμβριος : Σε πρώτο πλάνο το πλεόνασμα, κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη

admin

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας – Τι συζήτησε με τον Μητσοτάκη

admin

Σύνοδος Κορυφής : Τι να περιμένουμε από τη δεύτερη μέρα – Πού επικεντρώνονται οι διαφωνίες

admin

ΕΣΕΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας του ΜcArthour Glen τις Κυριακές

admin

Μέσω τηλεδιάσκεψης το Εurogroup της 5ης Οκτωβρίου – Τα θέματα που θα συζητηθούν

admin