Image default
Πολιτική

Δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των ειδικών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

-

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των επιστημόνων για την πανδημία, κατέθεσαν για τρίτη φορά 14 βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο, επιμένοντας κατ’ ουσίαν στη ρητορική αμφισβήτησης της αμεροληψίας των επιστημόνων που μετέχουν στην Επιτροπή, καθώς και τη διαφάνεια που υπάρχει στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την υποχρεωτική δημοσίευση των πλήρων πρακτικών στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας μέσα σε 5 εργάσιμες από τη λήξη της εκάστοτε συνεδρίασης και τη διαβίβασή τους στη Βουλή. Ως προς το πεδίο ενημέρωσης των κομμάτων μάλιστα, προτείνουν την αποστολή συνοπτικών πρακτικών απόψεων και αποφάσεων στο Κοινοβούλιο μία ημέρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής και πριν τη δημοσίευση αυτών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τήρηση και διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας στη λειτουργία και τις αποφάσεις της Επιτροπής, θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάχυση των πορισμάτων στο κοινό,  την επιστημονική τεκμηρίωση των απόψεων των επιστημόνων και τη «διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας» του φορέα  , καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε – μετά τα δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων – στο χωροταξικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί την Παρασκευή.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

ΘΕΜΑ: «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορωνοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο ….

1. Τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας, με την υπ’ αρ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.11180 απόφαση της 20/02/2020 του Υπουργού Υγείας, όπως ισχύει, δυνάμει του άρθρου 8 παράγραφος 2 του νόμου 1579/1985, τηρούνται σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 2690/1999 και δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας, το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την οικεία συνεδρίαση.

2. Στο τέλος της παραγράφου 3 περίπτωση α) του άρθρου 22 του Προεδρικού Διατάγματος 121/2017 προστίθεται υποπερίπτωση 13 ως εξής:

«13. Η δημοσίευση των πλήρων πρακτικών των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, υποχρεωτικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την πραγματοποίησή τους, στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.».

3. Το Υπουργείο Υγείας, στις περιπτώσεις που η χώρα έχει κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας, ιδίως όταν αντιμετωπίζει κατάσταση πανδημίας, υποχρεούται, ακόμη και προ της δημοσιεύσεως στον διαδικτυακό του τόπο, να αποστέλλει στη Βουλή, προς ενημέρωση των κομμάτων, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά τη διενέργεια κάθε συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες συνοπτικά πρακτικά για το θέμα, τις απόψεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή.

4. Οι παραπάνω υποχρεώσεις δημοσιότητας των πρακτικών της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καταλαμβάνουν υποχρεωτικά και όσα έχουν ήδη συνταχθεί, τα οποία δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγεία και αποστέλλονται στη Βουλή, προς ενημέρωση των κομμάτων, εντός προθεσμίας τριών ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Πέρκα Πέτη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Γιαννούλης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Αποστόλου Ευάγγελος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Συρμαλένιος Νίκος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ηγουμενίδης Νίκος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

- -

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Δεν θα υπάρξει δεύτερο γενικό lockdown

admin

Γεννηματά: Ανενεργός ο νόμος της Πολιτικής Προστασίας έξι μήνες μετά

admin

Σάλος για τις δηλώσεις Ροζάκη για το «απομονωμένο Καστελόριζο που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές»

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ – Χριστοδουλίδη για την αποκλιμάκωση στην ΑΟΖ της Κύπρου

admin

Ο Βαρουφάκης προαναγγέλλει πορεία για το Πολυτεχνείο: Θα δείξουμε «υπεύθυνη ανυπακοή»

admin

Πιερρακάκης: Και τα ΚΕΠ στη μάχη για τους εμβολιασμούς

admin

Μητσοτάκης από Βέροια: «Μόνο πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις τα Χριστούγεννα»

admin

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο

admin

«Ναι μεν αλλά» από Τσίπρα για το τσιμπούσι Πολάκη εν μέσω lockdown

admin

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο

admin

«Αυτοψία» Χαρδαλιά στα αεροδρόμια Ρόδου, Καρπάθου και Κω

admin

Στην Αρμενία ο Δένδιας- Συνάντηση με τον ομόλογό του

admin

Την άμεση διαγραφή στελέχους της ΟΝΝΕΔ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Times του Λονδίνου: Οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα, η δημοφιλία του πρωθυπουργού ενισχύεται

admin

Τουρκικά παιχνίδια με διερευνητικές και S-400: Αναλύουν Συρίγος – Λιάκουρας στον ΣΚΑΪ

admin

Ελληνοτουρκικά – Προκλητικό ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ είναι όμηρος των εκβιασμών της Ελλάδας και της Κύπρου»

admin

Στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα

admin

Καραμανλής: Η Ελλάδα εξελίσσεται στο μεγαλύτερο hub της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

admin