Image default
Τράπεζες

Στουρνάρας: Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, θα είναι πρόβλημα για την ανάκαμψη

Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων κορονοϊού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομική ανάκαμψη στη Ευρωζώνη, δήλωσε μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο CNBC.

Τρεις ξεχωριστές δοκιμές εμβολίων επέτρεψαν δεδομένα πολλά υποσχόμενα τον Νοέμβριο, με τις δοκιμές των Pfizer-BioNTech και Moderna να δείχνουν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%. Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και γέννησαν ελπίδες ότι η πανδημία και η επακόλουθη οικονομική κρίση ενδέχεται να τερματιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι τυχόν καθυστερήσεις στη διάθεση αυτών των εμβολίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ερωτηθείς για το ποιοι, κατά τη γνώμη του, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στο CNBC: «Πιθανότατα τυχόν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του εμβολίου, ωστόσο, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι εμφανές».

«Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να είναι κίνδυνοι, αν συμβεί – αλλά δεν το περιμένω, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε χθες, Τρίτη ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες συντήρησης, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι πριν από αυτό, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την διανομή του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη, το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε ότι ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και έγινε έτσι η πρώτη χώρα που προχώρησε σε έγκριση εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν κιόλας από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι θα διατυπώσει τη γνώμη του για το έργο Pfizer-BioNTech μόνο στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο οι εμβολιασμοί στην ηπειρωτική Ευρώπη να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές της Goldman Sachs παρουσίασαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά επίσης υπογράμμισαν ορισμένους μειονεκτικούς κινδύνους. Η τράπεζα θεώρησε χαμηλότερη του αναμενόμενου τη ζήτηση για εμβόλια από τον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ επεσήμανε και τα προβλήματα με τις δοκιμές από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Αυτό το σενάριο δείχνει πιο αργούς εμβολιασμούς στην Ευρώπη, που εξαρτώνται περισσότερο από αυτούς τις AstraZeneca και Johnson & Johnson, αλλά και λιγότερο μεσοπρόθεσμους εμβολιασμούς οπουδήποτε αλλού, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, ο οποίος φαίνεται πιο εμφανής στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι, παρά την πρόοδο στα εμβόλια Covid-19, θα μπορούσαν να υπάρχουν «επαναλαμβανόμενοι κύκλοι επιτάχυνσης της ιογενούς εξάπλωσης και αύξησης των περιορισμών».

Αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομικό πόνο, σε μια εποχή που η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία από τις βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της.

Επιπροσθέτως, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο μπλοκ των 19 κρατών – μελών αναμένεται να συρρικνωθεί για άλλη μια φορά κατά το τέταρτο τρίμηνο και να μειωθεί κατά περίπου 8% για ολόκληρο το 2020.

Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα την επόμενη εβδομάδα.

«Όλα θα είναι στο τραπέζι», είπε ο Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου.

«Αλλά φαίνεται πιθανό, κατά την άποψή μου, ότι τα μέσα που ήταν επιτυχημένα από την αρχή της πανδημίας – τα οποία ήταν το PEPP και τα TLTRO – νομίζω ότι αυτά τα δύο θα είναι υποψήφια για επαναξιοποίηση, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, η Λαγκάρντ είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες (βάσει των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTRO), καθώς και να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με πανδημία, γνωστό ως PEPP (Pandemic Emergency Πρόγραμμα αγορών).

Σχετικα αρθρα

ETE: Κατέβαλε εισφορές 36 εκατ. ευρώ

admin

Crash test στα φοιτητικά δάνεια

admin

Μ. Σάλλας: Δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για τα κόκκινα δάνεια

admin

Eurobank: Στα 12,6 δισ. ετησίως το «κόστος» της υψηλότερης ανεργίας

admin

«Πράσινο» από την ΤτΕ στην China Development Bank για κατάστημα στην Ελλάδα

admin

«Μάχη» τραπεζών για τα μεγάλα δάνεια

admin

Wood: Αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Μεγάλη πρόκληση το 2020

admin

JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

admin

Τρ.Πειραιώς: Στα 229 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο, χωρίς τις προβλέψεις Covid-19

admin

Κάλεσμα Eurobank σε 35.000 δανειολήπτες με α’ κατοικία

admin

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

admin

Σολτς: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει να ανοίξει έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank

admin

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις των διεθνών funds για τα ελληνικά NPEs

admin

Εκδόσεις ομολόγων 100 δισ. στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

admin

Εξι καυτά μέτωπα για τις τράπεζες σε 40 ημέρες

admin

Επεκτείνεται γεωγραφικά η συνεργασία Eurobank – AFI για τις μικροπιστώσεις

admin