Image default
Οικονομία

Nέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή για επιχειρήσεις και μπλοκάκια

Στον επόμενο 5ο κύκλο θα υπολογίζεται η πτώση τζίρου το τελευταίο 4μηνο του 2020 για να κριθεί ποιοι θα είναι επιλέξιμοι (στον 4ο γύρο υπολογιζόταν η μείωση το 2μηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου). Υπενθυμίζεται πως πρέπει να καταγράφεται τουλάχιστο 20% μείωση κύκλου εργασιών εν συγκρίσει με το 2019, όταν στους 3 πρώτους γύρους η ελάχιστη πτώση ήταν 10%. Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν αφορά σε εταιρείες που ήταν σε lockdown.

Επίσης, από τον 5ο κύκλο θα αφαιρείται το ποσό της Επιστρεπτέας 4 κατά τη χορήγηση του ποσού. Το ίδιο είχε συμβεί και στην 2η ενότητα της Επιστρεπτέας 1,2 και 3.

Με βασική αλλαγή την αυστηροποίηση του κριτηρίου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τους επόμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα στηρίξουν επιχειρήσεις και “μπλοκάκια” το 2021. Επεκτείνεται η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο του 2021 από τον Μάρτιο που ίσχυε έως και την Επιστρεπτέα 4 διασφαλίζοντας περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στο νέο κύκλο θα προστεθούν στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020. Και αυτό “ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων”.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, “ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων” όπως αναφέρεται. Οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Κατά τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβλήθηκαν 448.203 αιτήσεις χορήγησης.  Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις.

Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ όπως αναφέρεται από το υπουργείο αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ΑΑΔΕ και μετέχουν πέραν των εταιρειών και “μπλοκάκια”. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον αριθμό εργαζομένων αλλά και τη μείωση τζίρου με έναν τυποποιημένο αλγόριθμο και υπάρχουν ελάχιστα όρια.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Συμβιβαστική λύση στην ΕΕ χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων

admin

ΟΠΟΚΕΠΕ : 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

admin

Σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Μόλις 1 στις 5 παίρνει το δάνειο που αιτήθηκε

admin

Κίνδυνος λουκέτων στην ελληνική αγορά από το κραχ στις τιμές του πετρελαίου

admin

Υπουργείο Εργασίας : Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα

admin

Στο επίκεντρο συνεδρίου το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή

admin

Φρένο στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που ζημίωσαν με εκατομμύρια ευρώ τη ΔΕΗ

admin

Ντε Γκίντος: Εύσημα για την οικονομία, «καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια

admin

Οι ομογενείς αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

admin

Οι επτά στόχοι για την οικονομία το 2020

admin

Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για αγορά εξωτερικής θερμάστρας στα εστιατόρια

admin

Eurobank: Οι εξαγωγές υπηρεσιών “φρέναραν” το πραγματικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Απεργίες σε Amazon και Instacart για την προστασία των εργαζομένων

admin

Αρχές Ιουνίου οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα

admin

Επίδομα 800 ευρώ: Το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι δικαιούχοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

ΤτΕ : Αυξήθηκαν 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών το Φεβρουάριο

admin

Ακίνητα : Πόσο ενοικιάζονται τα διαμερίσματα στην Αττική

admin

Αναστολές συμβάσεων : Από τις 8 Δεκεμβρίου οι νέες δηλώσεις

admin