Image default
Οικονομία

ΔΝΤ: Tα 5 “αγκάθια” στην απασχόληση λόγω κορονο-κρίσης

Το χαμηλό ποσοστό της τηλεργασίας  στη χώρα μας,  η χαμηλή ειδίκευση και η χαμηλή αμοιβή  των νέων  εργαζομένων, αλλά και  το μικρό μέγεθος της εργασίας,    αποτελούν, πέραν – από το υψηλό ποσοστό της απασχόλησης στον τουρισμό-  βασικούς λόγους  των κινδύνων που διατρέχει η αγορά εργασίας λόγω της τρέχουσας κρίσης. Αυτό καταδεικνύει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη 2η  προγραμματική αξιολόγηση.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα επισημαίνει πως “ο τουρισμός είναι ένας οικονομικός παράγοντας -κλειδί και μία σημαντική πηγή απασχόλησης”.

Πιο συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει, στην Ελλάδα ο τουρισμός κατέχει το υψηλότερο μερίδιο επί του ΑΕΠ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ η απασχόληση στον ελληνικό  τουρισμό είναι -σαν ποσοστό επί της συνολικής απασχόλησης- στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση, επίσης, με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το αδύναμο σημείο της οικονομίας και της απασχόλησης της Ελλάδας, όπως ξεδιπλώνεται η τρέχουσα διπλή -υγειονομική και οικονομική κρίση.

Στην ίδια έκθεση τονίζεται πως  “οι μικρές επιχειρήσεις, οι ελαστικά και νέοι μισθωτοί, αλλά και οι αυταπασχολούμενοι θα χτυπηθούν πιο πολύ από την πτώση των ταξιδιών διεθνώς”.

Επίσης, πως “οι χαμηλά αμειβόμενοι και χαμηλά ειδικευμένοι εργάτες είναι επίσης ευαίσθητοι στον κορονοϊό, καθώς είναι λιγότερο ικανοί για τηλεργασία”.

Με άλλα λόγια, ως ευάλωτα σημεία, επισημαίνονται και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων της χώρας, η ελαστική απασχόληση των νέων, η  χαμηλή ειδίκευσή τους, αλλά και η χαμηλή δυνατότητα τους να απασχοληθούν σε “καθεστώς” τηλεργασίας.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει το ΔΝΤ στην ίδια έκθεση, η Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο  ως προς το ποσοστό της τηλεργασίας σε κάθε τομέα της οικονομίας, με εξαίρεση την εκπαίδευση, όπου βρίσκεται ακριβώς πάνω στο μέσο όρο.

Εξάλλου, επισημαίνεται πως “οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι μεταφορές, οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα των πωλήσεων βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο, κάτι που δείχνει τη σημασία της επανακατάρτισης”.

Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο οι εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα ή  έμμεσα με τον τουρισμό (ο οποίος πλήττεται βάναυσα από την κορονο-κρίση) αλλά και σε άλλους τομείς -όπως οι υπηρεσίες, οι μεταφορές και οι πωλήσεις-  βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία -κατά το ΔΝΤ- κάνει αναγκαία την επανακτάρτισή τους.

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020

admin

Βρετανία: Συστάσεις στις τράπεζες για την τήρηση των ίδιων προτύπων στο προσωπικό

admin

Διασφαλίζεται η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς

admin

Προκαταβολή φόρου: Έρχεται γενναία μείωση – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΚΕ.ΦιΜ:O ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

admin

Eurobank: Μετά το 2022 η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα

admin

Στουρνάρας : «Κόκκινα» δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

admin

Sanofi: Εξαγορά της Synthorx

admin

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μείωσουν τη ζήτηση του πετρελαίου κατά 70% έως το 2030

admin

Κορωνοϊός: Πόσο και πώς θα πλήξει την ελληνική οικονομία – Τα τρία πιθανά σενάρια από το ΚΕΠΕ

admin

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά

admin

Ρωσία δεν ανησυχεί για την επίδρασή του κοροναϊού στην οικονομία

admin

Τι συμβαίνει με τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανακάμπτουν οι μετοχές στο άνοιγμα της αγοράς

admin

Προκαταβολή φόρου : Αυτές οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται – Η νέα κλίμακα [πίνακας]

admin

“Καλό βαθμό” περιμένει η Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup

admin

Θερμοκήπια : Ο τύπος και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή τους

admin