Image default
Επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Ζητά την ένταξη του χονδρεμπορίου στην προστασία των επιταγών

Την ένταξη του χονδρεμπορίου στο σύστημα προστασίας των 75 ημερών ζητά με επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ προς τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Στην επιστολή της, η Ένωση προχωρά επίσης στη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου για τις επιταγές.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 35 του ν. 4753/2020 και την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Α1259/25-11-2020, εγκαινιάστηκε η –κατά 75 ημέρες- νέα προστασία των επιταγών των επιχειρήσεων, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid19, η οποία ισχύει αφενός αυτομάτως για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφετέρου μέσω ενός συνδυασμού πληττόμενου ΚΑΔ και μειωμένου τζίρου για όσες από τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί.

Η εφαρμογή ωστόσο αυτού του χρήσιμου μέτρου αφήνει δικαιολογημένα παράπονα και δημιουργεί αδικίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την βιωσιμότητα και την συνέχεια της κάθετης προμηθευτικής αλυσίδας.

Πρώτον, αναφερόμαστε στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι ανοικτές, στην συντριπτική τους όμως πλειοψηφία λειτουργούν εικονικά, έχοντας αφενός τους περισσότερους από τους πελάτες τους σε καθεστώς πλήρους αναστολής και κλεισίματος, αφετέρου τις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς κορεσμένες και ανήμπορες να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως με επιταγές τετράμηνης και πλέον διάρκειας απέναντι σε Έλληνες εισαγωγείς ή παραγωγούς, πολλές εκ των οποίων λήγουν μέσα στον Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά σε σφράγιση και καταχώριση στον Τειρεσία, εξελίξεις πολύ αρνητικές συνολικά για το εμπόριο.

Η ένταξη των ΚΑΔ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στους περιεχόμενους της Υπουργικής Απόφασης Α1259/25-11-2020 δεν έλυσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές, ως λειτουργούσες και στα δύο κύματα της πανδημίας, δεν πληρούν το κριτήριο της μείωσης 50% του τζίρου τους στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Συνακόλουθα, προτείνουμε ειδικά για τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις την ένταξή τους στο σύστημα προστασίας των 75 ημερών κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του παραπάνω νόμου και της εκτελεστικής Υπουργικής Απόφασης που αυτός προβλέπει.

Σε συνέχεια και εξ’ αφορμής του προβλήματος των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων, πρέπει γενικώς να αναζητηθεί λύση για τις επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους εμπεριέχονται μεν στην Υπουργική Απόφαση Α1259/25-11-2020, πλην όμως δεν ικανοποιούν το δεύτερο κριτήριο του μειωμένου τζίρου κατά 50%.

Πολλές από αυτές, είναι κοντά στο κατώφλι, ενώ άλλες εμφανίζουν μικρή μεν μείωση του τζίρου τους, αλλά τα χαρακτηριστικά τους ως άκρως πληττόμενων από την πανδημία είναι παραπάνω από υπαρκτά. Συνακόλουθα οι προτάσεις μας έχουν ως εξής:

1. Όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θεωρούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ εντάσσονται στους πληττόμενους, θα πρέπει να μετέχουν του ευεργετικού μέτρου της αναστολής.

2. Εφόσον παραμείνει το κριτήριο του μειωμένου τζίρου, προτείνουμε το συγκριτικό χρονικό διάστημα αναφοράς Απριλίου – Σεπτεμβρίου που χρησιμοποιείται για την διαπίστωση της μείωσης του τζίρου κατά 50% (2019 – 2020) να συμπεριλάβει και τον φετινό Μάρτιο, μήνα στον οποίο παρατηρήθηκαν οι πρώτες σοβαρές παρενέργειες της πανδημίας στο εμπόριο.

3. Το προβλεπόμενο ποσοστό 50% είναι υπερβολικό και αποκλείει από το ευεργετικό μέτρο μια σειρά επιχειρήσεων που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Προτείνουμε τον περιορισμό του στο 30%, δυνατότητα που μπορεί να ασκηθεί με απλή διόρθωση της εκτελεστικής του νόμου Υπουργικής Απόφασης.

Η αγορά αναμένει την θετική ανταπόκρισή σας και την άμεση εφαρμογή των προτάσεών μας, καθώς, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, το ζήτημα με τις επιταγές εντείνεται και αυτό μόνο καλό και χρήσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την μελλοντική λειτουργία των επιχειρήσεων και την γενικότερη ισορροπία της οικονομίας και κοινωνίας.

Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε όλοι την εφαρμογή των μέτρων αυτών και να παρεμβαίνουμε όπου αυτά χρήζουν συμπλήρωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία επάνω στο θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Αη Βασίλης του Βακάκη δεν φαίνεται ότι προλαβαίνει να έρθει!

O Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ξεχώρισε στα Manufacturing Excellence Awards 2020

Ebay: Τι αγόρασαν οι Έλληνες την Black Friday

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Άνοδο 9,2% στα έσοδα το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 137,6 εκατ. ευρώ

admin

Epsilon Net: Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά των νέων ονομαστικών μετοχών

admin

Lamda Development: Μείωση των EBITDA στα εμπορικά κέντρα λόγω πανδημίας

admin

Επιχειρήσεις εστίασης: Επιχορήγηση έως €5.000 για θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου

admin

Μυτιληναίος: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το Eurobond

admin

Placement ως το 4,4% διενεργεί η Profile

admin

Ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ αναζητά η ΔΕΗ

admin

Η ACS μεριμνά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εν μέσω της πανδημίας

admin

Στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο

admin

AEGEAN: 3 νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη

admin

Διάκριση για τα ΕΛΠΕ στα Bravo Sustainability Awards

admin

Creta Farms: Δεν εμπλεκόμαστε σε γραφικότητες

admin

EY: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπροστά σε ένα νέο περιβάλλον τεχνολογίας και προστασίας δεδομένων

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμο στην Attica για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που σταμάτησαν

admin

H Cardlink συμμετέχει στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

admin

Tesla: Γιατί σταματούν ξανά οι εργασίες στο εργοστάσιο στο Βερολίνο

admin

ESMA: Τα χρηματιστήρια πιθανόν να αντιμετωπίσουν διορθώσεις

admin

Ανακατατάξεις στο ΔΣ της Ελλάκτωρ

admin