Image default
Πολιτική

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για πληρωμή πρόσθετων εφημεριών στο ΕΣΥ 

-

Τη νομιμοποίηση και πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών που έγιναν στο ΕΣΥ από 1/7/2020 καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου του 9% μηνιαίως, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η πανδημία, καθώς και την αναστολή ισχύος του ανώτατου «πλαφόν» του 9% μέχρι τις 31/3/2021 για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις έκτακτες συνθήκες, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε στο χωροταξικό νομοσχέδιο.

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνουν πως αν και η αποζημίωση των εφημεριών που υπερβαίνουν το 9% δεν προβλέπεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αυτές αφορούν δεδουλευμένες εφημερίες, οι οποίες ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, που διογκώνονται λόγω της συγκυρίας, επομένως πρέπει να αποζημιωθούν στο σύνολό τους και να υπάρξει δυνατότητα απρόσκοπτης πληρωμής τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λόγω των αυξημένων αναγκών που επιτάσσει η πανδημία, για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η τροπολογία έχει ως εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

Θέμα: «Έκτακτες ρυθμίσεις για την αποζημίωση πρόσθετων εφημεριών ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4351/2015 (Α΄164) άρθρο 34, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες, πέραν των τακτικών εφημεριών, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων. Οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών του συνόλου των Νοσοκομείων και των ΠΕΔΥ κάθε ΔΥΠΕ. Κατά το έτος 2020 παρατηρείται υπέρβαση του ανώτατου ορίου  λόγω αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και εύρυθμης λειτουργίας σε 24ωρη  βάση  των  Νοσηλευτικών  Ιδρυμάτων  και  των  Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που επανενεργοποιήθηκαν μετά τις 30/6 οι εφημερίες που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβασιν του 9% περικόπτονται και δεν αποζημιώνονται. Ωστόσο η περικοπή αφορά δεδουλευμένες εφημερίες που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, που διογκώνονται λόγω της συγκυρίας, επομένως πρέπει να αποζημιωθούν στο σύνολο τους

Επίσης η συνέχιση των έκτακτων συνθηκών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι αυξημένες ανάγκες τις περιόδου επιτάσσουν για εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι 31/3/2021) την αναστολή εφαρμογής του πλαφόν 9% και την απρόσκοπτη πληρωμή όσων πρόσθετων εφημεριών χρειαστεί να πραγματοποιηθούν για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις ανάγκες της πανδημίας. 

Β. τροπολογία- Προσθήκη 

1.    Καθίστανται νόμιμες και δύναται να ενταλματοποιηθούν και να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1.7.2020 και έως την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος καθ’ υπέρβασιν του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών του άρθρου 34 παρ. 6 του ν. 4351/ 2015 (Α΄164).

2.    Από τη δημοσίευση του παρόντος και για χρονικό διάστημα έως τις 31/3/2021 αναστέλλεται ο περιορισμός 9% στο ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’), προς το σκοπό της κάλυψης των εκτάκτων αναγκών προστασίας υγείας από την μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Φάμελλος Σωκράτης

Πούλου Παναγιού

Καφαντάρη Χαρούλα

Γιαννούλης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσης

Αποστόλου Ευάγγελος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Συρμαλένιος Νίκος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ηγουμενίδης Νίκος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Σχετικα αρθρα

Τσαβούσογλου για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας»

admin

Μηταράκης για τζιχαντιστή και δομές: Έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα της «απομονωμένης Τουρκίας» έγινε το αφήγημα της «μικρομεσαίας Ελλάδας»

admin

Κεραμέως: «Εξαιρετικά υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας»

admin

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έως το τέλος της εβδομάδας οι κανόνες για τις επιχειρήσεις εστίασης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία από την «αυτοκριτική» Πολάκη για τη μεσαία τάξη

admin

Γεννηματά: Η κυβέρνηση έπρεπε να μειώσει τον ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή στο 6%

admin

Γεννηματά: Χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

admin

Μέρκελ: Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα σύρραξης

admin

ΥΠΕΞ για την εκεχειρία στη Λιβύη: «Θέλουμε την απαλλαγή της χώρας από ξένες παρεμβάσεις»

admin

Μητσοτάκης: Περιμένουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, αν ο Ερντογάν θέλει διάλογο είμαι εδώ

admin

Σε επιφυλακή όλη νύχτα το πολεμικό ναυτικό, παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων

admin

Σήμερα η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο – Πιθανή υπογραφή συμφωνίας για θέματα ασφαλείας

admin

Απάντηση Μαξίμου για την παρουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη στην Καλαμάτα: Συνοδεύει στελέχη του οίκου Dior, δεν πήγε για εκδρομή

admin

Ελληνοτουρκικά – Κρίσεις με Τουρκία: Για τρίτη φορά προσπαθούν να γκριζάρουν την περιοχή νότια του Καστελλόριζου

admin

Συνάντηση Δένδια -Γκουτέρες στη Ν.Υόρκη για ανατολική Μεσόγειο-Κυπριακό

admin

Τζούλη για ύπαρξη παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Τι απαντά η σύζυγος Καμμένου

admin

Τούρκος αυτοεξόριστος καθηγητής: Η Άγκυρα θέλει επέκταση στο Αιγαίο

admin