Image default
Επιχειρήσεις

Tesco: Προχωρά σε αποπληρωμή 585 εκατ. λιρών σε επιτόκια απο την κρατική ενίσχυση λόγω πανδημίας

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να επιστρέψει 585 εκατ. λίρες από του τόκους που προκύπτουν της κρατικής ενίσχυσης από την βρετανική κυβέρνηση,  που έλαβε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ώστε να αντέξει την τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μήνες μετά την πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων μερισμάτων σε επενδυτές μετά την απότομη πτώση των πωλήσεων.

Εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι «κάθε δεκάρα» του πακέτου στήριξης είχε δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημία, ενώ πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση  της αποπληρωμής αποτελούσε μία «συνειδητοποίηση των ευθυνών μας έναντι της κοινωνίας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Altus Group, συνολικά, τα έξι μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ – Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrison, Aldi και Lidl – θα εξοικονομήσουν 1,9 δισ. λίρες σε λογαριασμούς κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Η κίνηση του βρετανικού κολοσσού. ο οποίος υπερασπίστηκε την απόφασή του να καταβάλει το μέρισμα 315 εκατ. λιρών στους μετόχους τον Οκτώβριο, αυξάνει την πίεση στους αντιπάλους να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική.

Ο CEO του ομίλου, Τζον Άλαν, δήλωσε ότι «το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε το ποσό των επιτοκίων της κρατικής στήριξης που λάβαμε» και συμπληρώνει «είμαστε οικονομικά εύρωστοι ως επιχείρηση και έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό είναι η σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει πρόσθετη υποστήριξη σε εκείνες τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες που τη χρειάζονται.»

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν επικριθεί έντονα για τη άμεση λήψη κρατικής ενίσχυσης, καθώς τα χρήματα των φορολογουμένων  θα μπορούσαν να είχαν κατευθυνθεί σε τομείς που χρειάζονταν πραγματικά οικονομική υποστήριξη.

Η Tesco υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε τη σωστή απόφαση να παρέμβει και να στηρίξει τα σούπερ μάρκετ στην αρχή της πανδημίας, λόγω του πανικού που δημιουργήθηκε από του καταναλωτές  και οδήγησε σε παντελή έλλειψη τις γραμμές εφοδιασμού.

Οι Tesco, Sainsbury και Morrisons έχουν πληρώσει μερίσματα στους μετόχους, ακόμη και όταν λαμβάνουν την κρατική ενίσχυση. Η γνωστοποίηση επιχειρηματικών επιτοκίων της Sainsbury ανήλθε σε 230 εκατ.  λίρες το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους της, ενώ πληρώνει 231 εκατ. λίρες σε μερίσματα.

Η κυβέρνηση εισήγαγε διάλειμμα 12 μηνών στα επιχειρηματικά επιτόκια τον Μάρτιο σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, επειδή φοβόταν ότι η πανδημία θα επιβαρύνει οικονομικά τους λιανοπωλητές, απειλώντας ενδεχομένως την ικανότητά τους να τροφοδοτήσουν τη χώρα. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική, με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να βλέπουν εντυπωσιακή αύξηση σις πωλήσεις τους, αν και με υψηλότερο κόστος.

Οι προβλέψεις της Altus έδειξαν ότι η Tesco, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να λάβει πακέτο οικονομικής στήριξης αξίας 585 εκατ. λιρών κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ η Sainsbury’s θα λάβει 498 εκατ. λίρες. Η Asda και η Morrisons θα λάβουν 297 εκατ. λίρες αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Καραβίας: Βασικό σενάριο ανάκαμψη 5% το 2021 – Οι δύο λόγοι αισιοδοξίας

Ανεβαίνουν τα τιμολόγια ρεύματος για τις επιχειρήσεις – Έρχονται ανατιμήσεις και στα νοικοκυριά

«Ψηφιακός πόλεμος» Walmart – Amazon την Black Friday και έπεται συνέχεια

Σχετικα αρθρα

Ρίχνουν 200 δισ. τα ευρωπαϊκά κράτη στις αεροπορικές

admin

ΣΙΔΜΑ: Ζημιογόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020

admin

Έρευνα: O COVID-19 έστρεψε τους καταναλωτές στα μαγαζάκια της γειτονιάς

admin

Ξεκινά η δεύτερη φάση του market test για τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Q&R

admin

Creta Farms: Στο 30,59% η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Δομαζάκη

admin

Housemarket: Τι έδειξε το 9μηνο, μίνι-ΙΚΕΑ στον Πειραιά μετά το lockdown

admin

Profile: Ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,025€/μετοχή η τακτική Γ.Σ. – To νέο ΔΣ

admin

Πρόστιμα €45.000 σε 22 επιχειρήσεις για μη τήρηση μέτρων έναντι του Covid-19

admin

Lavipharm: Αύξηση 17% στις πωλήσεις 9μήνου

admin

Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση 40% στα κέρδη εξαμήνου

admin

Λάμψα: Προς νέο ιστορικό ρεκόρ τζίρου το 2020

admin

Σταμπουλίδης: Παράταση του lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου

admin

Σε εννέα ημέρες η απόφαση του ΣτΕ για το καζίνο του Ελληνικού

admin

Η Ελληνικά Καλώδια γιορτάζει τα εγκαίνια του έργου MOG της Elia

admin

GoGet: H «μαγική» πλατφόρμα που βρίσκει δουλειά σε ανέργους εν μέσω πανδημίας

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Βράβευση στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

admin

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός απαιτεί χρόνο, σχέδιο, επενδύσεις και συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα

admin