Image default
Επιχειρήσεις

Ελαφρά αύξηση των θέσεων εργασίας για τις εισηγμένες στο 9μηνο παρά την πανδημία

Ελαφρά αύξηση των θέσεων εργασίας για τις εισηγμένες στο 9μηνο παρά την πανδημία

Μικρές είναι οι μεταβολές, που καταγράφηκαν στον αριθμό εργαζομένων των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο εννεάμηνο του 2020. Η πανδημία άσκησε και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε απολύσεις. Βέβαια, υπάρχουν και εταιρείες που ενισχύθηκαν σημαντικά σε οικονομικό επίπεδο ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν και με απασχολούμενο προσωπικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις οικονομικές εκθέσεις 10 εισηγμένων εταιρειών, στο εννεάμηνο του 2020 απασχολήθηκαν συνολικά 33.152 εργαζόμενοι έναντι 33.119 εργαζομένων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 0,1%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό προσωπικού της σημείωσε η Lamda Development, η οποία ενισχύθηκε με εργαζόμενους κατά 81,99% σε επίπεδο Ομίλου και κατά 118,42% σε επίπεδο εταιρείας. Όπως εξηγεί σχετικά ο Όμιλος στην οικονομική του έκθεση, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της τρέχουσας περιόδου εμφανίστηκε σημαντικά αυξημένος λόγω της απόκτησης ελέγχου στην εταιρεία LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.

Αντίθετα, σε μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού τους προχώρησαν αφενός η Prodea (-5,34%), αλλά και ο Όμιλος Ελλάκτωρ (-4,77%), με τις δύο εισηγμένες να έχουν εμφανώς επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και το πρώτο lockdown κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

jsfnisrufisujfd

Όσον αφορά τις τράπεζες, η υλοποίηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν επιτρέπει ακόμα ασφαλή συμπεράσματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 4 συστημικές τράπεζες, που δημοσιοποίησαν τα οικονομικά αποτελέσματά τους για το εννεάμηνο του 2020, μόνο η Eurobank έδωσε ποσοτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων της.

Ειδικότερα, η Eurobank είχε συνολικά 12.857 εργαζομένους στο 9μηνο του 2020, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2019 είχε 13.354 εργαζομένους (μείωση -3,72%). Η Τράπεζα αναφέρει ακόμη στην οικονομική της έκθεση ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ο αριθμός των καταστημάτων και των κέντρων επιχειρηματικής και ιδιωτικής τραπεζικής του Ομίλου ανήλθε σε 637.

Σχετικά με τις υπόλοιπες τράπεζες, υπάρχουν αναφορές στις εκθέσεις τους για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που είναι σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να δίνονται ποσοτικά στοιχεία. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι στις 30 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του πλάνου μετασχηματισμού της το οποίο στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά περίπου 20% στα επόμενα 3-5 έτη, ένα Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης («VES») για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, με στόχο τη συμμετοχή 1.000 ατόμων, που θεωρεί ότι θα προσεγγίσει. Το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε περίπου € 100 εκατ., με το ισοδύναμο όφελος να καταγράφεται εντός 2,5 ετών. Το τελικό κόστος του προγράμματος θα καθοριστεί στο τέταρτο τρίμηνο 2020, όταν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Η Alpha Bank επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 το υπόλοιπο των προβλέψεων για προγράμματα αποχώρησης προσωπικού ανέρχεται σε € 15.757 (31.12.2019: € 26.456), το οποίο αφορά κατά € 14.432 (31.12.2019: € 24.419) την κάλυψη του κόστους για τους εργαζομένους, που αποχώρησαν κάνοντας χρήση της μακροχρόνιας άδειας, στο πλαίσιο των επιμέρους προγραμμάτων αποχώρησης προσωπικού που έλαβαν χώρα από το 2016 και εφεξής και κατά € 1.325 (31.12.2019: € 2.037) το πρόγραμμα αποζημίωσης ανωτάτων στελεχών.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα στην έκθεσή της σημειώνει ότι για την εννεάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, τα έξοδα αναδιοργάνωσης για τον Όμιλο περιλαμβάνουν πρόβλεψη €90 εκατ. για το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου για το 2020 και έξοδα αναδιοργάνωσης ποσού €8 εκατ. τα οποία αφορούν άμεσα έξοδα σχετικά με το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού. Σημειώνεται ότι στις 9 Νοεμβρίου 2020, η Τράπεζα ανακοίνωσε στο προσωπικό της τους όρους του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2020.

-

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • εννεάμηνο
 • αριθμός εργαζομένων
 • προσωπικό
 • κορονοιός
 • ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
 • Lamda Development
 • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
 • προγράμματα εθελουσίας εξόδου

  Σχετικα αρθρα

  Prodea ΑΕΕΑΠ: Οι νέες επενδύσεις και ο αντίκτυπος από τον Covid-19 στα έσοδα το 2020

  admin

  Cosmote: Οπτική ινα μέχρι το σπίτι σε νέες περιοχές σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

  admin

  ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένος ο τζίρος των επιχειρήσεων το γ’ τρίμηνο

  admin

  25 χρόνια eBay: Αυτές είναι οι εμβληματικές τάσεις που καθόρισαν την πορεία του

  admin

  Famar: Ολο το παρασκήνιο της πώλησης από την KKR

  admin

  Στις 20 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση της ΤτΕ για τη διάθεση κερδών χρήσης 2019

  admin

  Βρούτσης: Πρόστιμο σε εργοδότες 1200 ευρώ ανά εργαζόμενο αν δουλέψει ενώ έχει αναστολή σύμβασης

  admin

  Η AΜΒΥΞ αποκλειστικός συνεργάτης της Molson Coors Brewing Company στην Ελλάδα

  admin

  ΔΕΔΔΗΕ: Έρχονται 7,5 εκατομμύρια έξυπνοι μετρητές που φέρνουν επανάσταση στην διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας

  admin

  Η Blackstone κοντά στην εξαγορά των Louis Hotels στην Ελλάδα

  admin

  Μπουτάρης: Προχωρά μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές

  admin

  Epsilon Net: Στις 15/11 η ΓΣ για την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ

  admin

  Κεντρική Κλινική Αθηνών: 4 μέτρα για την συνδρομή του Ε.Σ.Υ.

  admin

  Πώς θα βρεθούν τα 750 εκατ. που ψάχνει η ΔΕΗ

  admin

  EY: Οι προοπτικές της Ελλάδας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού και διαμετακομιστικού κέντρου

  admin

  Έρευνα Randstad – Οι 10 πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα

  admin

  Λιανικό εμπόριο: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις τον Οκτώβριο – Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους κλάδοι

  admin

  Entersoft: Κάτω του 5% το ποσοστό της Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου

  admin