Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 11,7% το γ’ τρίμηνο του 2020

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου , κατά το 3 ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3 ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7% (Πίνακας 1).

 Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3 ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 9,6% σε σχέση με το 3 ο τρίμηνο 2019.

 Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενων δέκα ετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2010 – 2 ο τρίμηνο 2020) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015, που ανακοινώθηκαν στο Δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 16/10/2020 (https://www.statistics.gr/el/). 

Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 3 ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς. 

Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου για το 3 ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4 ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Η ΕΛΣΤΑΤ, με ανακοίνωσή της στις 14 Οκτωβρίου 20193 , καθώς και στις 6 Μαρτίου 2020 με τη δημοσίευση της πρώτης εκτίμησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το έτος 20194 , ενημέρωσε για τις εργασίες αναθεώρησης των Εθνικών Λογαριασμών που περιλάμβαναν την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών με ποιοτικό έλεγχο των πηγών και των μεθόδων, όπου ήταν απαραίτητο.

Η αναθεώρηση του έτους βάσης αποτελεί μία τακτική εργασία που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και στην οποία δύνανται να ενσωματώνονται μεθοδολογικές αλλαγές και βελτιώσεις σύμφωνα με την Εναρμονισμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Αναθεώρησης όπως αποτυπώνεται στο μεθοδολογικό εγχειρίδιο της Eurostat «Practical guidelines for revising ESA 2010 data» (βλ. https://ec.europa.eu/). Η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τις εργασίες για την αναθεώρηση της χρονολογικής σειράς 1995-2009 με βάση το νέο έτος βάσης.

 

  1. Τριμηνιαίες μεταβολές 

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. 

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. 

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%. 

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2 

o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%. 

 

  1. Ετήσιες μεταβολές 

 

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019. 

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019. 

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%. 

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής για… γερά νεύρα : Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα – Τελική πρόταση κατέθεσε ο Μισέλ

admin

Τα Ποσειδώνια 2020 ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ

admin

ΑΑΔΕ: Πίστωση χρόνου για τα ηλεκτρονικά βιβλία – myDATA

admin

Βloomberg: Μετατέθηκαν στο μέλλον οι επώδυνες αποφάσεις -Σε λίγους μήνες ξανά στο ίδιο τραπέζι

admin

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Ανακάμπτουν οι μετοχές μετά το χθεσινό κραχ

admin

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

admin

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ληξιπρόθεσμα στο χώρο της υγείας

admin

Τράπεζες : Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα καταστήματα από τις 4 Αυγούστου

admin

Μειωμένος ΦΠΑ στο 13% και για τα κόμιστρα των ταξί

admin

Κοροναϊός : 22 εκατ. θέσεις εργασίας σε έναν μήνα έχασε η αμερικανική οικονομία

admin

Επενδυτικές Ευκαιρίες και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων

admin

Αισιοδοξία για θετικό κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης

admin

Αποζημίωση 800 ευρώ : Λύσεις για ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης – Ποιους αφορά

admin

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα στη βιομηχανία το Νοέμβριο

admin

ΚΕΔΕ : 12 αναπτυξιακές προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Η ιστορία δύο κρίσεων στην Ελλάδα

admin

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

admin

S&P Global: Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αύξηση στις χρεοκοπίες

admin