Image default
Επιχειρήσεις

Συμφωνία μεταξύ του Υπ. Ανάπτυξης και της EBRD για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ

Σήμερα, Παρασκευή, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ενώ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, κα Andreea Moraru.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, συγκροτείται στην EBRD ένας νέος μηχανισμός για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Βασική επιδίωξη είναι η ταχεία ανάθεση σε εξειδικευμένους συμβούλους της ωρίμανσης έργων ΣΔΙΤ, ώστε να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

Τα έργα ΣΔΙΤ, τα οποία υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην Ελλάδα, αφορούν σε υποδομές σε μια σειρά τομέων της οικονομίας, ενώ υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για επέκταση των έργων ΣΔΙΤ και σε νέους τομείς. Δεδομένου του μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού έργων ΣΔΙΤ, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη νομική, τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση και την προετοιμασία των διαδικασιών ανάθεσης των έργων.

Αυτό πλέον γίνεται πράξη με την εν λόγω Συμφωνία, η οποία θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού των ΣΔΙΤ στη χώρα, μέσω της συνεργασίας με ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει ήδη σημαντική και επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Χαιρετίζουμε θερμά την υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η συνεργασία μας αυτή θα θέσει ισχυρές βάσεις για την ωρίμανση και επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων ΣΔΙΤ στη χώρα μας. Πρέπει να ενισχύσουμε κάθε έργο που συμβάλει στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα την στιγμή αυτή που η κρίση επιβάλλει υπερδιπλάσιες ταχύτητες. Τα έργα ΣΔΙΤ μαζί με τις Στρατηγικές και τις Ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν τον ισχυρότερο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας».

Η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, κα Andreea Moraru, δήλωσε με τη σειρά της:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τη δημιουργία αυτού του νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων ΣΔΙΤ, που θα συμβάλει στην παροχή αποτελεσματικής και υψηλής ποιότητας προετοιμασίας έργων.

Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ιστορικό επιτυχούς σχεδιασμού και παράδοσης έργων ΣΔΙΤ και, σε συνδυασμό με την εμπειρία της EBRD σε αυτόν τον τομέα, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα μαζί. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ένας πολύτιμος εταίρος και είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Attica Group: Πρωτοποριακή τεχνολογία με τα Seasmiles Kiosks

admin

ΤΙΤΑΝ: Αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 10% στο 9μηνο

admin

Στο ερευνητικό έργο Composition συμμετέχει η Kleemann

admin

Forthnet: Οι ομολογιούχοι εγκρίνουν την πώληση στην ΒC Partners  

admin

Τουρισμός: Τα μισά δρομολόγια από Γερμανία έρχονται Ελλάδα

admin

Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος): Θα διεκδικήσουμε μερίδια αγοράς στη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας

admin

Επένδυση 4,5 εκατ. από Pentech, EBRD και Marathon ανακοίνωσε η Causaly

admin

Δυο υποτροφίες για μεταπτυχιακό στην τεχνολογία από τη Space

admin

Dialectica: Σημαντικές βραβεύσεις στα HR Awards 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάπτυξη των εργαζομένων

admin

Η Intracom Telecom Εκσυγχρονίζει τον Δήμο Παπάγου–Χολαργού

admin

Υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της Μαρίνας Αλίμου μεταξύ της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του νέου παραχωρησιούχου

admin

Η Telefonica συζητά συγχώνευση της O2 με την Virgin Media

admin

Αλλαγή ηγεσίας για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

admin

Δυο νέα εφοδιαστικά πλοία παρήγγειλε στη Hyundai η Probunkers

admin

Τι κρύβει το νέο master plan του ΟΛΠ

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 21 Δεκεμβρίου εξετάζει το αίτημα της ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

Παρατείνεται έως τον Ιούλιο 2022 η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ

admin

Έρευνα ΣΕΒ – ΕΕΒΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες των πωλήσεων

admin