Image default
Οικονομία

Axia: Ύφεση-σοκ στην Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο – Κάτω του 10,5% η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο 2020

Η ύφεση στο δ’ τρίμηνο θα είναι βαθιά και μάλιστα βαθύτερη από αυτήν του β’ τριμήνου, όπως εκτιμά η Axia, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα για το σύνολο του έτους η επίδοση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη από την ύφεση 10,5% που πλέον προβλέπει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Axia, εξετάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως επισημαίνει, κατά το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 11,7% ετησίως σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσε αύξηση 2,3%. Στο εννεάμηνο η ύφεση διαμορφώνεται στο 8,5% ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι επιδόσεις του ΑΕΠ για το 2020 θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινηθούν καλύτερα από τη συρρίκνωση 10,5% σε ετήσια βάση που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, όπως ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2021.

Το τριμηνιαίο ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο, λόγω της απότομης πτώσης των επιδόσεων του τουριστικού κλάδου και της ήπιας ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα στοιχεία των δύο προηγούμενων τριμήνων καθώς και για ολόκληρο το 2019 έχουν αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογών συγκριτικής αξιολόγησης. Για τον σκοπό αυτό, η αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε σε 0,4% ετησίως, ενώ για το β’ τρίμηνο η συρρίκνωση ανέρχεται πλέον στο 14,2% ετησίως.

Οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,6% ετησίως καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,0% ετησίως και οι δημόσιες δαπάνες κατά 4,4% ετησίως. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παρουσίασε μείωση 0,3% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 44,9% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν δραματικά, κατά 80,0% ετησίως.

Όσον αφορά τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, μειώθηκαν κατά 6,4% ετησίως, λόγω της μείωσης 2,7% ετησίως στα εισαγόμενα αγαθά και 18,1% στις εισαγόμενες υπηρεσίες.

Όπως σημειώνει η Axia Research, τα στοιχεία του γ’ τριμήνου αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουριστικό τομέα, καθώς, όπως επισημαίνει, περίπου το 70% των ετήσιων τουριστικών εσόδων αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι απαγορεύσεις στα ταξίδια άρχισαν να αίρονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του Ιουνίου, με την ταξιδιωτική κυκλοφορία να παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης που στη συνέχεια “εξατμίστηκαν” από τα μέσα Αυγούστου, όταν σημειώθηκε νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τέθηκαν ξανά σε ισχύ. Επιπλέον, η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν μάλλον αδύναμη, δεδομένης της μεγάλης πτώσης του β’ τριμήνου.

Το επίκεντρο εστιάζεται τώρα στο τέταρτο τρίμηνο και στις επιδόσεις του κλάδου του λιανεμπορίου, καθώς η χώρα βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου σε δεύτερο lockdown, το οποίο και έχει παραταθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Απομένει να δούμε πότε θα ανοίξει πλήρως η οικονομία, όπως σημειώνει η Axia.

Η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε χαμηλότερα τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ για το 2020 (περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2021 που υποβλήθηκε στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου) με την πρόβλεψη να τοποθετεί τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2020 στο 10,5%. Αυτή η εκτίμηση, όπως σημειώνει η Axia, ενσωματώνει το δεύτερο lockdown, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα αρθεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις εκτιμήσεις για τη συνολική ύφεση του 2020, η Axia υπολογίζει ότι στο δ’ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 16,5% σε ετήσια βάση, που θα είναι και το βαθύτερο σε βάση τριμήνου, αν συγκριθεί με την πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 14,2% που σημειώθηκε στο β΄τρίμηνο του 2020 που περιελάβανε έναν ολόκληρο μήνα lockdown και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάιο-Ιούνιο.

H Axia τέλος σημειώνει πως μετά το δεύτερο lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν νέο γύρο μέτρων στήριξης για την οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ του 2019), o οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί στα 4,8 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ), ανάλογα με τη διάκρεια του lockdown.

Σχετικα αρθρα

Αλιείς : Έρχονται επιδοτήσεις τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ για τους αλιείς

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

ΤτΕ: Πρόταση προς την κυβέρνηση για επαναδιορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στο «τιμόνι» της Τράπεζας

admin

Κοροναϊός – Νέο σοκ : Η American Airlines ξεκινάει την απόλυση 19.000 εργαζομένων

admin

Ευρωζώνη: Τι προσγειώνει την ανάπτυξη σε χαμηλά 7ετίας

admin

Νέο οικιακό τιμολόγιο από την ΔΕΗ – Σε ποιους προσφέρει έκπτωση 100 ευρώ

admin

Βρούτσης: Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας

admin

Rebound στην Αμερική, νεα στήριξη από την ΕΚΤ στην Ευρώπη

admin

Βρετανία : 730.000 νέοι άνεργοι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα το πάρετε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

admin

Ο Covid-19 κράτησε και τον Μάιο σε ύφεση την ελληνική μεταποίηση

admin

Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης

admin

ΕΚΤ : Φθηνή ρευστοτητα 39 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα

admin

Προϋπολογισμός: Μειωμένα κατά 16% έναντι του στόχου τα έσοδα τον Ιανουάριο

admin

Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση ο Dow Jones – Τρόμος για δεύτερο κύμα κοροναϊού στις ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Μεγαλύτεροι οι τριγμοί από την υγειονομική κρίση – Σε ύφεση 10,2% φέτος η Ευρωζώνη

admin

«Εξοικονομώ κατ οίκον» : Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα

admin

Ενεργειακή ταυτότητα κτιρίου: Ποιους επιβαρύνει και ποια η διαδικασία για έκδοσή του

admin