Image default
Ευρώπη

Βαρβιτσιώτης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ: Είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ευρώπη

«Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι θέμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο παρουσίασε στην Τουρκία τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ο διάλογος θα μπορούσε να πετύχει. Ωστόσο, δήλωσε, δυόμισι μήνες μετά, εκείνη συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, αγνοώντας στην πραγματικότητα την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο.

Τώρα πια, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ως αξιόπιστος διεθνής παίκτης, που μένει πιστός στις αποφάσεις που έλαβε τον Οκτώβρη ή αν θα κάνει ένα βήμα πίσω, υποχωρώντας στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Θα είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε πίσω από όσα αποφασίσαμε. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την αξιοπιστία της Ευρώπης», σχολίασε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε, δεν μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς, εάν οι εταίροι μας εξακολουθούν να παρέχουν στην Τουρκία εξοπλισμούς, που ενισχύουν τη σοβαρή απειλή, που αποτελεί η Τουρκία για τη σταθερότητα της περιοχής και την κυριαρχία της Ελλάδας».

Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε ευρωπαϊκά όπλα, συνέχισε, είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στο εμπάργκο. Και, για να άρει κάθε αμφιβολία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι ήδη ο Καναδάς έχει προχωρήσει σε σχετικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τον νατοϊκό του σύμμαχο, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από την συμπαραγωγή των F-35. «Είναι, επομένως, ώρα και η Ευρώπη να πράξει το ίδιο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία στρατιωτική δράση, που στοχεύει εναντίον κρατών- μελών της», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα έχει πετύχει ως τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδίως στο θέμα του εμβολιασμού, ενώ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που επίσης απασχόλησε τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπογράμμισε ότι μια φιλόδοξη πολιτική στον τομέα αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη καινοτομίας και ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

Τέσσερις δράσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας προτείνει ο ΟΟΣΑ

admin

Τζόνσον: Πιθανόν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί, αλλά τα σχολεία είναι ασφαλή

admin

Βεστάγκερ προς ΜμΕ: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας – Στηρίζουμε ακάλυπτες πάγιες δαπάνες

admin

Active Citizens Fund: νέος κύκλος επιχορηγήσεων ΜΚΟ με 3,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΧ

admin

ΕΕ: Οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

admin

Μεγάλες διαφορές στη πτώση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

admin

Πορτογαλία: Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λισαβόνας

admin

Κορωνοϊός COVID-19: στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα εν Ελλάδι

admin

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: Το «Another Round» καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2020

admin

Αναθερμαίνεται εν μέσω πανδημίας η διεθνής αγορά smartphones

admin

COP25: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

admin

Επαναλειτουργεί έπειτα από 4 μήνες η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Μεταναστευτικό: Οικοδομούμε εμπιστοσύνη με το νέο ξεκίνημα

admin

ΦΠΑ οικοδομή: Η Κομισιόν λέει «όχι» στην αναστολή – Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

admin

Προμηθέας και δωρεάν ηλιακή ενέργεια

admin

Δύο νέα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο

admin

Δημοσκόπηση: Προδοσία για το 65% των Σέρβων η αναγνώριση του Κοσόβου

admin

Προστασία των αξιών της ΕΕ: Πρόταση για δεσμευτικό και αποτελεσματικό μηχανισμό

admin