Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Η τραπεζική ένωση στην ατζέντα της συνόδου κορυφής

H τραπεζική ένωση θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ. Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, για την πρόοδο που έχει γίνει σχετικά με την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιαγορών και θα δώσουν νέες οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ντόναχιου αναφέρεται στη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου αναφορικά με την αλλαγή της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο ESM θα αποτελέσει χρηματοδοτική δικλείδα ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης (Single Resolution Fund, SRF), χορηγώντας σε αυτό δάνεια, ως στήριξη τελευταίας καταφυγής.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, επίσης, η δικλείδα αυτή ασφαλείας να ισχύσει από την αρχή του 2022, δηλαδή δύο χρόνια πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. «Η πανδημία ανέδειξε ξανά τη σημασία των ολοκληρωμένων χρηματοπιστωτικών αφορών, ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα και μίας κοινής και συντονισμένης αντίδρασης. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας για την τραπεζική ένωση και τις προσπάθειές μας να κάνουμε την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές και δυναμικές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κλείνοντας την επιστολή του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ντόναχιου στο θέμα του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme), σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η τεχνική εργασία για τη δημιουργία του. «Ένα υβριδικό μοντέλο των υφιστάμενων εθνικών ταμείων εγγύησης (των καταθέσεων), το οποίο θα συμπληρώνεται από ένα κεντρικό ταμείο για την αντασφάλιση των εθνικών συστημάτων, προβάλλει ως ο πιο υποσχόμενος δρόμος για περαιτέρω εργασία», ανέφερε.

Το Eurogroup, σημείωσε ο επικεφαλής του, ενημερώθηκε σχετικά με τις συζητήσεις για στοχευμένες βελτιώσεις στο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση και διασφάλιση μίας συνεκτικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών κάθε μεγέθους, «ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ντόμινο και αστάθειας της αγοράς». Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν, επίσης, για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τη διασυνοριακή ολοκλήρωση, οι οποίες εστιάζουν στα εμπόδια που παραμένουν για την επίτευξή της.

«Ζητήσαμε από την ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου να συνεχίσει την εργασία της για όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένων των ρυθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασύνδεσης χωρών – τραπεζών, σε συναινετική βάση με στόχο να παρουσιάσει μία αναλυτική έκθεση στο Eurogroup που θα συνεδριάσει με την ευρεία σύνθεσή του στα μέσα του 2021», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

--

Σχετικα αρθρα

Νέες εντάξεις στον Β’ κύκλο του «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

admin

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για την εκλογική νοθεία και τη βία

admin

Μακρόν: Η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα θέματα της Μεσογείου

admin

Σασόλι: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας

admin

Δράμα: Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ «αλλάζει η εικόνα και η ταυτότητα όλης της πόλης»

admin

Συμφωνία μετά το Brexit: Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

admin

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

admin

H Τέχνη της Απόφασης σε Περίοδο Κρίσης

admin

Συμφωνία Κομισιόν – Ε.Κ. για αλλαγές σε ονομασίες των χαρτοφυλακίων Επιτρόπων

admin

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο 4ο EU Jobs and Mobility Roadshow

admin

Brexit: Αδιαλλαξία από το Λονδίνο καταγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

admin

Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την καταβολή βοήθειας στην Αιθιοπία λόγω της κατάστασης στο Τιγκράι

admin

Τζιτζικώστας σε EURACTIV: να φέρουμε πιο κοντά την Ευρώπη στον λαό

admin

AstraZeneca: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου

admin

Βάζουν μπροστά τις κυρώσεις για τον Nord Stream οι ΗΠΑ – Η γερμανική στάση

admin

Η Μέρκελ αμφιβάλλει για τη συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur λόγω της Αμαζονίας

admin

Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του έτους

admin

Ευρωζώνης: Επιβεβαιώνεται η πτώση ΑΕΠ και απασχόλησης στο β’ τρίμηνο

admin