Image default
Επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζόμενων;

Στην Αμερική, το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση ήδη από την Πέμπτη. Εάν η Pfizer και η BioNTech λάβουν το πράσινο φως, η διανομή και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Το πιο δύσκολο εμπόδιο ωστόσο που θα συναντήσει η παγκόσμια κοινότητα στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, δεν σχετίζεται πλέον ούτε με την έρευνα και την ανάπτυξη αλλά ούτε και με τη διανομή των εμβολίων. Σχετίζεται με τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιαστούν.

Περίπου 4/5  Αμερικανών υποστηρίζουν ότι «σίγουρα» ή «πιθανότατα» δεν θα κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης πρέπει περίπου το 70% του πληθυσμού είτε να εμβολιαστεί είτε να έχει φυσικά αντισώματα.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζομένους;

Οι εργοδότες, ωστόσο, αναμένεται πως δεν θα δεχτούν τον μη εμβολιασμό των υπαλλήλων τους. «Πολλοί σκέφτονται να καταστήσουν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό» δήλωσε ο Ρότζ Νταν, Αμερικανός εργατολόγος.

Ένα εμβόλιο υπόσχεται στους επιχειρηματίες να επιστρέψουν στην κανονικότητα κάτι που επιθυμούν απεγνωσμένα καθώς πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Οι επιχειρηματίες πιστεύουν πως ο εμβολιασμός των εργαζομένων ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης θα τους δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. «Θα μπορούσαν να πουν στους πελάτες τους: Γεια, το εστιατόριο μας είναι ασφαλές. Όλοι οι υπάλληλοί μας έχουν εμβολιαστεί», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Νταν στο CNBC.

«Αυτό βέβαια εναπόκειται εντελώς στην κρίση του κάθε εργοδότη. Οι εργοδότες θα αποφασίσουν εάν θα ήθελαν να εφαρμόσουν αυτού του είδους τις απαιτήσεις. Σύμφωνα με το νόμο, ένας εργοδότης μπορεί να αναγκάσει έναν υπάλληλο να εμβολιαστεί εάν εκείνος δεν το κάνει – απολύστε τον», υποστηρίζει ο Αμερικανός.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Η Δρ Χάνα Ελ Σάχλι, η οποία επιβλέπει μια κλινική δοκιμή για το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna, πιστεύει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν τελικά να κάνουν τον εμβολιασμό Covid ως προϋπόθεση απασχόλησης, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτικός για όλο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Μερικές εξαιρέσεις

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Οι νόμοι κατά των διακρίσεων παρέχουν επίσης ορισμένες προστασίες. Σύμφωνα με τον νόμο για τους Αμερικανούς με αναπηρία, οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους δικαιούνται να εξαιρεθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας εργοδότης θα πρέπει να επιτρέπει στον υπάλληλο να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι εάν ένας εργοδότης καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους του, η εταιρεία δεν είναι υπεύθυνη σε περίπτωση που εμφανιστούν παρενέργειες του εμβολίου σε κάποιον από αυτούς. Αντ’ αυτού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε τότε το συμβάν θα θεωρείται εργατικό ατύχημα.

Προς το παρόν, ο Ντάν συμβουλεύει τους πελάτες του να περιμένουν τρεις μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός πληθυσμού. Υπάρχουν βέβαια και μερικά κίνητρα που οι εργοδότες θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Για παράδειγμα γίνονται συζητήσεις για την προσφορά οικονομικών προνομίων σε υπαλλήλους που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο ή ένα έξτρα χρηματικό μπόνους  σε υπαλλήλους που εμβολιάζονται οικειοθελώς.

Και για όσους εξακολουθούν να αρνούνται;

Αντί να τους απολύσουν, ο Ρέις υποστηρίζει ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να απαιτήσουν να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό μάθημα το οποίο θα εξετάζει τα δεδομένα δοκιμαστικής αποτελεσματικότητας των εμβολίων καθώς επίσης και την εμπειρία των συμμετεχόντων. Με τον τρόπο αυτό οι αρνητές του εμβολίου πιθανότατα να αλλάξουν γνώμη.

Ο Γιασίρ Μπατάλβι, ένας 24χρονος που ζει στη Βοστώνη, ήταν ένα από τα 30.000 άτομα που συμμετείχαν στη δίκη για το εμβόλιο Moderna. Παρά τις αρχικές του ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, παραδέχεται πλέον ότι δεν ανησυχεί για το εμβόλιο.

«Γνωρίζουμε από τις περισσότερες δοκιμές ότι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν, θα εμφανιστούν ήδη τους πρώτους δύο μήνες».

Μια ακόμη κρίση

Στις ΗΠΑ, το υψηλό ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί έχει ασκήσει τεράστια πίεση στην αγορά εργασίας, ειδικά σε βιομηχανίες που βασίζονται σε υπηρεσίες, όπου οι εργαζόμενοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έχουν συμβουλεύσει να εμβολιαστούν πρώτα υπάλληλοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Facebook: Φουλάρει μηχανές για το λανσάρισμα του δικού της «κρύπτο» το 2021

Τράπεζες: «Σήκωσαν» €39 δισ. από την ΕΚΤ στο 9μηνο – Σε ρόλο… Big Brother η κυβέρνηση για τη ρευστότητα
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Χρέη άνω των 3 δισ. «κληρονομιά» για το 2021

Σχετικα αρθρα

SKY express: Ενώνει τις δυνάμεις της με τον προμηθευτή κινητήρων CFM

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής

admin

Πειραιώς: Πρώτα… φρεσκάρει και μετά πουλά το Ντυνάν

admin

Expedia: Ντιλ στις ξενοδοχειακές κρατήσεις με την Discover the World Greece

admin

Δομαζάκης (Creta Farms): Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος των βασικών μετόχων

admin

Η GAP κλείνει καταστήματα και ζητά μείωση ενοικίων στα ανοιχτά

admin

Ρωσία: Ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για κλινικές δοκιμές

admin

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από την Εθνική Τράπεζα

admin

Μύλοι Κεπενού: Νέα εποχή, με την τρίτη γενιά να αναλαμβάνει τα ηνία

admin

Facebook: Επεκτείνει έως το τέλος του 2020 τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι

admin

Μήνυμα αισιοδοξίας από την CEO της Grecotel – Aνοίγουν 20 από τα 36 ξενοδοχεία

admin

COSMOΤΕ – ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Ανοιχτά, με νέο ωράριο, όλα τα καταστήματα της χώρας

admin

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στην Βενιζέλου

admin

ALD Automotive: Προσφέρει αυτοκίνητα σε ΜΚΟ για τις μετακινήσεις στη διάρκεια της πανδημίας

admin

ΔΕΗ: Δανειακή σύμβαση 160 εκατ. με την EBRD

admin

Στις 3 Οκτωβρίου η εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Συνεργασία Lamda Hellix με την China Telecom

admin

Επεκτείνει τις υπηρεσίες factoring στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF

admin