Image default
Επιχειρήσεις

Σε παρατεταμένη ευφορία το ελληνικό Χρηματιστήριο…

Σε παρατεταμένη ευφορία το ελληνικό Χρηματιστήριο...

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις όσων αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα δρώμενα στην ελληνική οικονομία, τόσο τα τρέχοντα όσα και τα επερχόμενα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επίδοσης του ΑΕΠ κατά  +2,3% το 3ου τριμήνου σε σχέση με το δεύτερο, όταν η Γαλλία κατέγραψε επίδοση +18,2%, η Ισπανία +16,7%, η Ιταλία +16,1% και οι ΗΠΑ πάνω από 30% ! Έτσι, με δεδομένο το lockdown που συνεχίζεται και  το Δεκέμβριο, το ετήσιο ποσοστό ύφεσης για το 2020 θα ξεπεράσει ίσως και το 10%, ενώ τα δεδομένα της πανδημίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για συνέχιση της ύφεσης και  κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αλλάξει ρότα μετά τις επιδόσεις ρεκόρ τόσο του Γ.Δ. όσο και του δείκτη των τραπεζών που κατέγραψε το Νοέμβριο. Όμως, το θετικό momentum συνεχίζεται με τη νηοπομπή των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η εξήγηση είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο που ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών που επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, αποεπένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας.

Όμως τώρα, το υποτιμημένο ακόμη ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση ακόμη και από τη Citibank που θεωρεί πλέον ότι η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την επάνοδο στην κανονικότητα (οψέποτε αυτή επέλθει!) λόγω της αναμενόμενης έκρηξης των τουριστικών εισπράξεων καθώς και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών ικανοποίησαν καθώς συνεχίζεται  η εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια και εκτιμάται ότι είναι εφικτή η διαχείριση της μάζας των νέων ΝΠΕs που θα προκύψουν μετά τα εκτεταμένα moratorioum που συνάπτουν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες με τις ευλογίες των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και SSM).Έτσι, οι ροές των ξένων κεφαλαίων επικεντρώνονται  στις τραπεζικές μετοχές που παρά τη βραχυχρόνια υπεραπόδοσή τους συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις για την καταγραφή κερδών, με τις συναλλαγές να αγγίζουν καθημερινά πλέον τα €100 εκ. και οι 800 μονάδες του Γ.Δ. να αποτελούν το επόμενο σοβαρό όριο αντίστασης  για αναμέτρηση των πωλητών με τους αγοραστές.

Την ίδια ώρα, οι απειλές στο διεθνές περιβάλλον είναι σημαντικές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν την ευφορία των αγορών. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. της επόμενης Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα της καυτές υποθέσεις: το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit αν η Βρετανία δεν συμφωνήσει με την Ε.Ε., τη δύσκολη συζήτηση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και την επικύρωση της άμεσης εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Ταυτόχρονα, τα βλέμματα στρέφονται προς την Κριστίν Λαγκάρντ και τις εξαγγελίες της για τις νέες δράσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα, στις ΗΠΑ οι εκλέκτορες καλούνται να επικυρώσουν την εκλογή του Joe Biden ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ αγνοώντας τους λεκτικούς  αφορισμούς του απερχόμενου Προέδρου.

Τέλος, ο πλανήτης καλείται να διαχειριστεί μια τεράστια υγειονομική πρόκληση, το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με πρωτόγνωρα ταχύ ρυθμό ώστε να διαμορφωθούν το συντομότερο  οι προϋποθέσεις επανόδου της κανονικότητας στην παγκόσμια οικονομία. Με τις αγορές να παρακολουθούν τα δρώμενα και το ενδεχόμενο αναταράξεων να είναι πιθανό ενόψει της προσπάθειας ενός Great Reset για την παγκόσμια οικονομία, όπως  είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του επικεφαλής του World Economic Forum Κλάους Σβαμπ.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ελληνική οικονομία

  Σχετικα αρθρα

  BriQ: Στα €5,38 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2019

  admin

  Κρι-Κρι: Διανέμει μέρισμα 0,171/μετοχή – Από 26 Αυγούστου η καταβολή

  admin

  Αύξηση 15%-16% στις πωλήσεις για το 2019 αναμένει η Frigoglass

  admin

  Συναντήσεις εργαζομένων της Creta Farms με θεσμικούς φορείς

  admin

  Όμιλος ΟΤΕ: Υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με COVID-19

  admin

  Δεν άντεξε η Hertz: Κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

  admin

  WIND: Ξεκινά τη λειτουργία του δικτύου της 5G στην Ελλάδα

  admin

  Google: 1εκ δολάρια χρηματοδότηση για την Ελλάδα, μέσω του Google.org

  admin

  Πώς λειτουργούν σήμερα Παραμονή Χριστουγέννων καταστήματα και σούπερ μάρκετ

  admin

  Γεωργιάδης από Ελληνικό: «Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε»

  admin

  Επένδυση €1,2 εκατ. στην Convert Group από το Uni.Fund

  admin

  Επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών ανακοίνωσε η Profile

  admin

  Όλα τα μυστικά για την αεριοκίνηση των οχημάτων

  admin

  CEO Viber: Αγανακτισμένος με τη νέα πολιτική προσωπικών δεδομένων του WhatsApp

  admin

  Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

  admin

  Lamda: Παραιτούνται από την Επιτροπή Ελέγχου Βασιλάκης και Κυριακόπουλος

  admin

  Στο BOX της Cosmote «μετακομίζει» η Skroutz

  admin

  Συνεργασία Ομίλου PRC Group με Blue Marble Disruptive Technologies

  admin