Image default
Επιχειρήσεις

Tesla: Ο Μασκ μετακόμισε στο Τέξας και οι εργασίες στη Γερμανία σταμάτησαν λόγω… ερπετών

Την αναστολή των εργασιών αποψίλωσης του δάσους στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας ζήτησε από την Tesla δικαστήριο μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων την ίδια ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να μετακομίζει στο Τέξας αλλά όχι και τους λόγους αυτής (που εικάζεται ευρέως ότι είναι φορολογικοί).

Όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής Tagesspiegel το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε από την Tesla να σταματήσει η κοπή των δέντρων δεχόμενο τις ανησυχίες των οικολόγων και ακτιβιστών ότι οι εργασίες της εταιρείας μπορεί να βλάψουν τα φίδια και τις σαύρες της περιοχής που βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.

Η νέα καθυστέρηση αποτελεί τη δεύτερη νίκη των περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν ήδη υποχρεώσει την Tesla να συμφωνήσει στην μείωση κατά ένα τρίτο της κατανάλωσης νερού στο εργοστάσιο που κατασκευάζει .

Οι καθυστερήσεις αυτές θα μπορούσαν να μεταθέσουν την έναρξη παραγωγής της Tesla στην Ευρώπη για αργότερα μέσα στο 2021 ή και μετά από αυτό, παρότι ο αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να ξεκινήσει την παραγωγή στην Γερμανία έως τον Ιούλιο του 2021.

Με δεδομένο ότι οι ανταγωνίτριες αυτοκινητοβιομηχανίες στην περιοχή, Volkswagen και Audi, πωλούν πλέον ηλεκτρικά οχήματα μπαταριών, η ενδεχόμενη χρονική μετάθεση της έναρξης της παραγωγής της Tesla θα μπορούσε να αποδειχθεί παράγοντας καθοριστικής σημασίας.

Η Tesla κατασκεύασε το εργοστάσιο της στη Σαγκάη σε λιγότερο από ένα χρόνο αλλά στην Γερμανία η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο παρά την ευρεία πολιτική υποστήριξη που απολαμβάνει. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές ανησυχούν για την κατανάλωση νερού του εργοστασίου και τον αντίκτυπο του στο οικοσύστημα στο Βρανδεμβούργο. Επιπλέον η εταιρεία αντιμετωπίζει τα αιτήματα της γερμανικού εργατικού συνδικάτου IG Metall που αριθμεί 2,3 εκατομμύρια μέλη.

Τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, ανακοίνωσε τα σχέδια του για την κατασκευή του εργοστασίου στη Γερμανία, επαίνεσε τη γερμανική τεχνολογία. Εκείνη την εποχή, ο Μασκ είχε δηλώσει: «Όλοι γνωρίζουν ότι η γερμανική τεχνολογία και μηχανική είναι εξαιρετική. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα κατασκευάσουμε το Ευρωπαϊκό Gigafactory στη Γερμανία».

Σήμερα ο Ελον Μασκ επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να μετακομίζει στο Τέξας. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην Wall Street Journal η μετακόμισή του έγινε για να επικεντρωθεί στις δύο μεγάλες προτεραιότητες των εταιρειών του: το νέο διαστημικό σκάφος της SpaceX και το νέο Gigafactory της Tesla που κατασκευάζεται στο Ώστιν.

Επιπλέον, σήμερα, η Tesla ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντλήσει έως 5 δισ. δολαρία μέσω πώλησης μετοχών της σε μια προσπάθεια εξαργύρωσης του ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή της φέτος, η οποία έχει αυξηθεί κατά 650%.

Έχουν προηγηθεί δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε διάστημα ενός χρόνου. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο με ύψος 5 δισ. δολ. και η πρώτη τον Φεβρούαριο με ύψος 2 δισ. δολ.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί τα ψηφιακά νομίσματα πανικοβάλλουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η «δύση» της σιδηράς κυρίας: Η Μέρκελ χάνει το παιχνίδι σε ΕΕ και Γερμανία

WSJ: Με «όπλο» τον Ηρακλή η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες

Σχετικα αρθρα

Εκρηξη κερδών με αύξηση 422% στην τριετία για τη ΦΑΓΕ

admin

Τα βαρίδια στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

admin

Παπουτσάνης: ΓΣ στις 17 Απριλίου- Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

admin

Interwood: Από 29/4 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Παπουτσάνης: Στις 17 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin

«Πράσινο φως» στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Interwood

admin

ΕΧΑΕ: Καθαρά κέρδη €13 εκατ. το 2023-Μέρισμα €0,24 ανά μετοχή

admin

ΕΧΑΕ: Αύξηση 58% στα καθαρά κέρδη το 2023, διανέμει μέρισμα €0,24

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωδέκατη Περίοδος Εκτοκισμού Κοινού Ομολογιακού Δανείου 2018

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωδέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

admin

CNL Capital: Πραγματοποίησε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €725.000

admin

Mytilineos: «Πράσινο φως» στη ΓΣ για αγορά ιδίων μετοχών

admin