Image default
Τράπεζες

Έρχεται σχέδιο της Κομισιόν για την ίδρυση bad banks

Στρατηγική που θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα δάνεια» αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

H Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Μάιρεντ Μακ Γκίνες αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο.

H  Μαρέιντ Μαγκίνες, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να μπορούν οι χώρες να δημιουργούν κακές τράπεζες, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να δανείζουν.

Όπως σημείωσε η Ιρλανδή επίτροπος είναι πιθανή μια ανακοπή των χορηγήσεων, εάν αυξηθούν οι πιστωτικές ζημιές των τραπεζών, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, αν αφήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε πραγματικά θα διακοπεί η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση, πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η Μακ Γκίνες.

Η εμπειρία της προηγούμενης κρίσης

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είχε μια αργή ανάκαμψη από τις χρηματοπιστωτικές και ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους πριν από μια δεκαετία, και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν μερίδια σε ορισμένους δανειστές.

Η Μαγκίνες διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες που γίνονται δεν σημαίνουν πώς η Κομισιόν προβλέπει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πραγματικά άσχημα, «αλλά περιμένουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων».

Η ίδρυση κακών τραπεζών που θα δημιουργηθούν από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, θα γίνει με στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη όσων συνέβησαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όταν τα «αρπακτικά» funds σάρωναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι επίσης σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει την de facto απαγόρευση διανομής των μερισμάτων, δήλωσε η Μακ Γκίνες, αν και αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δεν ήταν ευχαριστημένες με το εν λόγω μέτρο.

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας γύρω από αυτό ζήτημα, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας των εμβολιασμών και της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε η κ. Μακ Γκίνες.

Σχετικα αρθρα

Πόσο κόστισε το lockdown σε Οικονομία και τράπεζες

admin

Eurobank: Αρραβώνας με Pimco για το mega deal

admin

ΕΤΕ: Κλείνει το μέτωπο με το ΤΧΣ

admin

Μικρή μείωση καταθέσεων στα 139,5 δισ. το Νοέμβριο

admin

Νέες ονομασίες σε επιχειρηματικές μονάδες της Goldman Sachs

admin

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

The Latest Hot E-Commerce Idea in China: The Bargain Bin

admin

ΕΤΕ: Στην AstroBank η θυγατρική στην Κύπρο

admin

Θα ενταθεί η κρίση των γερμανικών τραπεζών το 2020;

admin

Κόστα (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στον ψηφιακό ανταγωνισμό

admin

Goldman Sachs: Πτώση 6% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου

admin

Παγκόσμια διάκριση για την Πειραιώς Factoring

admin

Με δύο σχέδια για «κόκκινα» δάνεια στις Βρυξέλλες

admin

Θετική “έκπληξη” από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Πατάει γκάζι η αγορά εταιρικών ομολόγων

admin

Νέα προϊόντα λιανικής τραπεζικής online από τη Eurobank

admin

Alpha Bank: Συμφωνία με Centerbridge για αγορά του 60% της Cepal

admin