Image default
Ευρώπη

Βαρβιτσιώτης- Τηλεδιάσκεψη με Πρέσβεις: H ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία

Ισχυρά μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε τηλεδιάσκεψη με τους Πρέσβεις των κρατών- μελών της ΕΕ, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσίασε στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών- μελών τις ελληνικές θέσεις.

Ως προς το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, μένοντας πιστή στις αποφάσεις που έλαβε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Πρόκειται, όπως είπε, για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ, η οποία παρουσίασε στην Τουρκία την επιλογή μεταξύ αφενός της οδού της συνεργασίας, αφετέρου της οδού της παραβατικότητας και της καταπάτησης των ευρωπαϊκών αξιών. «Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατανοήσει την ισχύ και την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχει ως διεθνής παίκτης. Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για την ΕΕ αν δεν τηρήσουμε τις αποφάσεις μας» σημείωσε.

Σχετικά με το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας έχει επιβεβαιώσει διαχρονικά την προσήλωσή της στον διάλογο, ο οποίος όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός καλόπιστου συνομιλητή που επιθυμεί τον διάλογο. Πρόσθεσε ότι ο διάλογος δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί ούτε υπό καθεστώς απειλών ούτε επί θεμάτων, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαλόγου, όπως τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας ή η προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας. Επανέλαβε δε ότι μοναδικό αντικείμενο ενός διαλόγου αποτελεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αναφερόμενος στο υπάρχον προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι ο μεγάλος αριθμός των κρατών μελών έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του για την τουρκική παραβατικότητα.

Έθεσε, ακόμη, το θέμα της επιβολής ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, καθώς, όπως ανέφερε, είναι αδιανόητο οπλισμοί ευρωπαϊκής προέλευσης να στρέφονται κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας κρατών-μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, μιας συμφωνίας η οποία είναι επωφελής για την τουρκική οικονομία. Επεσήμανε ότι οι παραβιάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και η Τελωνειακή Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Τουρκία.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης υιοθέτησης του Next Generation EU και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πανδημία του COVID-19. Υπογράμμισε ότι η έγκρισή τους δεν θα πρέπει να τελεί υπό την ομηρία ζητημάτων που δεν σχετίζονται με το βασικό διακύβευμα της ανόρθωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σχετικα αρθρα

Η Τουρκία δεν χαμπαρίζει από αποφάσεις ΟΗΕ και Ε.Ε.

admin

Εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

admin

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Το σημερινό πρόγραμμά του

admin

Σε έναν Αυστριακό και μία Πολωνή τα Νόμπελ Λογοτεχνίας

admin

Transparency International: Είστε πολύ ανεκτικοί με τις εξωτερικές αμοιβές ευρωβουλευτών

admin

WindEurope: νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση στην αγορά αιολικής ενέργειας από τον κορωνοϊό

admin

Τουσκ: «Brexit σημαίνει πραγματικό τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας»

admin

Στη Γαλλία εξετάζει τη μίξη φυσικού αερίου με πράσινο υδρογόνο στο δίκτυο

admin

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα της ατζέντας

admin

Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων: «ΕΕΚ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση»

admin

Νέα επιστημονική έρευνα δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση βακτηρίου που απειλεί την ελιά

admin

Covid-19: Αναστέλλονται οι επισκέψεις στο ευρωκοινοβούλιο για 3 εβδομάδες

admin

Αλλάζουν εικόνα τα χωριά του Μυλοποτάμου

admin

Πώς o COVID-19 άλλαξε τη γεωπολιτική το 2020

admin

Ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ρουμανικής κυβέρνησης

admin

COVID-19: κλείνουν πανεπιστήμια, ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολεία σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον 14 ημέρες

admin

Φρανσουά Μπελαμί για Ελλάδα: Η ουσία της Ευρώπης είναι να στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας

admin

COVID-19: Η Επιτροπή επιταχύνει τη χρηματοδότηση – Προχωρούν 17 σχέδια

admin