Image default
Πολιτική

Γεννηματά: Πράσινη ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας

Στροφή στην πράσινη οικονομία προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, θεωρώντας ότι η υγειονομική κρίση που διανύουμε έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγης.

Σε τηλεδιάσκεψη υπό την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίστηκε ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν στις παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα για την πράσινη οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγης στις αρχές του φθινοπώρου παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης βάζοντας ψηλά στην ατζέντα την πράσινη οικονομία.

Συγκεκριμένα οι στόχοι είναι:

-Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.

-Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

-Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.

-Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

-Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.

-Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

-Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Στην εισαγωγή της η προεδρος του κόμματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας».

gennimata2


gennimata1
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά:
Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή τη διαδικτυακή μας συζήτηση. Γνωρίζουμε την αγωνία όλων για την υγεία τους και μαζί δίνουμε τη μάχη, αυτή είναι η προτεραιότητα. Γνωρίζουμε όμως και τι θα έρθει την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας. Ανοίγουμε νωρίς το θέμα, είμαστε εξ’ άλλου οι πρώτοι που μιλήσαμε και παρουσιάσαμε , χρόνια πριν την ανάγκη, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Η υγειονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή.

Δεν κλείνουμε τα μάτια, εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές.

Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:

  • Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.
  • Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
  • Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Πέρα από τους στόχους που θέτουμε έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε και για τους όρους αυτής της ανάπτυξης, πριν από όλα για την ενεργειακή Δημοκρατία και αυτάρκεια. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Η ΝΔ με τις επιλογές της και τους νόμους που ψηφίζει οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Είναι μόνο λόγια του κ. Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις.  Γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους.

Πρόσφατη είναι η ψήφιση στη Βουλή της απαράδεκτης τροπολογίας με την οποία η Κυβέρνηση αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Τροπολογία που ήρθε στο και πέντε ώστε να μην υπάρξει διάλογος ,να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά deals της Κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί ίσως τελευταία ευκαιρία για τη χώρα η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρουσίασα το ολοκληρωμένο μας σχέδιο στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες.

Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανία. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας χωροθετείται ένα τουλάχιστον βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, με σύγχρονες υποδομές. που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, ενεργειακές απαιτήσεις. Το κάθε πάρκο αναδεικνύεται σε πόλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας , δίνοντας ευκαιρίες και σε τοπικές επιχειρήσεις.

Στόχος η διαμόρφωση δικτύων επιχειρήσεων με κοινές υπηρεσίες. Έμφασή στην παραγωγή και όχι στην εισαγωγή υλικών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Η μεταποίηση , στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τους κλάδους των υπηρεσιών και διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στη σημερινή κρίση. Αν και λίγα, τα ελληνικά βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα διατήρησαν τα μερίδια εξαγωγών και σε μερικές περιπτώσεις τα βελτίωσαν κιόλας, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα.

Με τον τρόπο αυτόν, τα εισοδήματα των εργαζομένων στις παραγωγικές επιχειρήσεις συνεισέφεραν στην εσωτερική ζήτηση και σε κάποιον βαθμό αντιστάθμισαν απώλειες στον τουρισμό.

Η χώρα μας επιβάλλεται να διαθέτει ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα που φέρνει απασχόληση και εισοδήματα και μετριάζει την εξάρτηση από συγκεκριμένους τομείς και τους κλυδωνισμούς από τυχόν κρίσεις.

Εφόσον οι νέες επενδύσεις γίνουν με νέες, πράσινες τεχνολογίες, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην προμετωπίδα της εξέλιξης, αναπληρώνοντας την μεγάλη από επένδυση που έγινε στη διάρκεια των μνημονίων.

Για όλους αυτούς του λόγους, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία για μία πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση. Σήμερα συζητούμε το πως. Με ποιες προτεραιότητες και σε ποιους ειδικά τομείς. Ώστε όταν για παράδειγμα προτείνουμε κάλυψη με ΑΠΕ του 65 % της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030, να συζητούμε και το πως τα απαραίτητα για αυτό υλικά θα παραχθούν και στον τόπο μας.

Ειδήσεις σήμερα:Σάρα Τζέσικα Πάρκερ: Σε ρόλο… κούριερ, παραδίδει αυτοπροσώπως τα παπούτσια της συλλογής της

Ερντογάν: Δεν μας ενδιαφέρουν οι κυρώσεις από την ΕΕ – Οι «τίμιοι ηγέτες» δεν τις θέλουν

Στο 86% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της SinopharmΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις: Σε ετοιμότητα ο στόλος – Τι θα γίνει με κυρώσεις

admin

Τούρκος αυτοεξόριστος καθηγητής: Η Άγκυρα θέλει επέκταση στο Αιγαίο

admin

Βαρύ το κλίμα για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Τι θα γίνει με κυρώσεις

admin

Χρυσοχοΐδης: «Το Πάσχα μας θα το γιορτάσουμε. Φέτος κλεισμένοι. Αλλά υγιείς»

admin

Κατασκοπεία – Ρόδος: Από το 2017 η βουλή ήξερε για την ανθελληνική δράση του Γ.Γ. του τουρκικού προξενείου

admin

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ΣΚΑΪ: Απαισιοδοξία στην Ε.Ε για τη στάση της Τουρκίας

admin

Στέλιος Πέτσας: Αντιμέτωποι με πρόστιμα όσοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις

admin

Βενιζέλος: «Στον Έβρο υπάρχει μία σαφής ήττα Ερντογάν και μία ελληνική επιτυχία»

admin

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Λέσβο, Χίο, Οινούσσες και Παναγιά

admin

«Χαστούκι» Σχοινά σε συνεργάτη Ερντογάν για τους Μουσουλμάνους- Τι έγραψαν στο twitter

admin

Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

admin

Τσίπρας: Απαιτείται άμεσα η ενίσχυση του ΕΣΥ

admin

Γεννηματά: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Άγκυρα

admin

Δημοσκόπηση Alco: Με 15,4 μονάδες προηγείται η ΝΔ – Τι πιστεύουν οι πολίτες για το εμβόλιο

admin

Κώστας Βλάσης: Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών

admin

Ελληνοτουρκικά – Ερντογάν: «Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν»

admin

Ανασχηματισμός: Αυτές είναι οι γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο

admin

Μητσοτάκης: Επέτειος ντροπής για την εισβολή στην Κύπρο – Νάρκη στη σταθερότητα από την Τουρκία

admin