Ο Καναδάς έγινε την Τετάρτη η δεύτερη χώρα του κόσμου που εγκρίνει εμβόλιο κατά του πανδημικού κοροναϊού.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNtech, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η υπηρεσία Υγείας του Καναδά δέχτηκε αίτημα της Pfizer στις 9 Οκτωβρίου και έπειτα από ενδελεχή, ανεξάρτητη διερεύνηση των δεδομένων αποφάσισε ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις της υπηρεσίας για ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη χώρα» αναφέρει το Health Canada.

O Καναδάς πάντως έχει εξασφαλίσει μόνο 249.000 δόσεις του εμβολίου για φέτος, από τις συνολικά 76 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραγγείλει. Οι πρώτες παρτίδες αναμένονται στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την έναρξη μαζικών εμβολιασμών στη Βρετανία. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων κοροναϊού.

Την Τετάρτη, πάντως, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, τουλάχιστον μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.

Η σύσταση ήρθε μετά την εκδήλωση αναφυλακτικής αντίδρασης σε δύο Βρετανούς πολίτες. Και οι δύο είχαν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών και είχαν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης.

Στην Ευρώπη, η αδειοδότηση ή μη του εμβολίου της Pfizer θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων στις 29 Δεκεμβρίου. Εφόσον η απόφαση είναι θετική, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.

TAGS: pfizer hellas κορυφήεμβόλιοκοροναϊός

-