Image default
Ευρώπη

Πώς ρίχνεται ο Μητσοτάκης στη μάχη της Συνόδου Κορυφής

Τριήμερο σημαντικών ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση της Άγκυρας από την Ε.Ε. ξεκινά από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν και, με δεδομένη την αρνητική στάση του Βερολίνου, η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δείχνει εξαιρετικά δύσκολη.

Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ένα εργαλείο πίεσης προκειμένου να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβραβεύεται η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων. Εξάλλου, κατά τις ίδιες πηγές, η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας με την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανίζεται διχασμένη έναντι της Τουρκίας.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει η εκτίμηση ότι η χώρα μας πλέον δεν είναι μόνη της ή έστω μαζί με την Κύπρο, σε αυτή την προσπάθεια, αλλά έχει διευρύνει τον κύκλο των συμμάχων της. Αναφέρεται, ως παράδειγμα, ότι και χώρες που παραδοσιακά στήριζαν τις τουρκικές θέσεις όπως η Ολλανδία έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες στάση και ζητούν ευθέως να ληφθούν μέτρα για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε εθνικό.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο «έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές: είτε να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα σταματώντας την παραβατική συμπεριφορά είτε, σε περίπτωση που κάνει το δεύτερο, να υποστεί τις συνέπειες. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Αυτό είναι σαφές. Αναγνωρίζεται πια από όλους… Πιστεύω όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος».

«Με ισχυρά επιχειρήματα»
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσέρχεται «πολύ καλά προετοιμασμένη, με ισχυρά επιχειρήματα που καταδεικνύουν την προκλητικότητα και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει να καταδείξει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα συμφέροντα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εκ μέρους της Ε.Ε. καθώς, όπως λέει, «αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης». Είναι κάτι που τόνισε ο πΠρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας την πολιτική δηλαδή και ηθική αντίφαση μιας Ευρώπης που δεν τηρεί τις αρχές τις οποίες επικαλείται. Σύμφωνα με το επιτελείο του, «φωτογραφίζοντας» την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, δεν μπορεί την ώρα που συγκεκριμένα κράτη-μέλη επικαλούνται ειδικές «ευαισθησίες» έναντι της Τουρκίας, να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι τα όπλα που ετοιμάζονται να παραδώσουν στην Τουρκία εντός του 2021, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ214, στοχεύουν κράτη-μέλη της Ένωσης.

Όσον αφορά τον διάλογο που ισχυρίζεται ότι θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα τονίσει στους ομολόγους του πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως και σε βάθος χρόνου ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει την τελευταία στιγμή και δεν αρκεί μια κίνηση τακτικισμού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα ανέβηκε στη λίστα καταπολέμησης της διαφθοράς το 2019

admin

Σε «δραματική πτώση» η οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με την Λαγκάρντ

admin

Ένα έργο ΕΣΠΑ που πραγματικά χάρηκαν οι Ρεθεμνιώτες

admin

Η Ισπανία μπορεί να επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από τη Βρετανία

admin

Brexit: Και πάλι στη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ

admin

Το Παρίσι απειλεί με βέτο ενδεχόμενη νέα αναβολή για το Brexit

admin

Η Βαυαρία ζητά υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν στη Γερμανία

admin

Κορονοϊός: Η Επιτροπή προτρέπει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν και να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαδικτυακής απάτης

admin

Έκθεση Κομισιόν: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής εξάρτησης

admin

Εκλογές στην Αυστρία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας

admin

Η ΕΕ επιδοτεί πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα με 350 εκατ. ευρώ

admin

Σασόλι: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: νέα Ειδική Υπηρεσία στο ΥΠΟΙΚ με Διοικητή – τα «μυστικά», τα πρόσωπα, τα χρήματα, προσλήψεις και αποσπάσεις

admin

Συζήτησαν για Σύνοδο Κορυφής, κορωνοϊό και ανάκαμψη Ντερ Λάιεν και Ερντογάν

admin

Τι είπε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στο συνέδριο της ΝΔ

admin

Πρόκληση για την αυτοδιοίκηση η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια – Ανάλυση από το EURegionsWeek

admin

Η Ισπανία δίνει 4,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού

admin

Κάλεσμα Ορμπάν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να… συσπειρωθούν απέναντι στους αξιακούς «πειραματισμούς» Δυτικής Ευρώπης

admin