Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει στόχο να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την οικονομία

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι στοχευμένες επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο ψηφιακό συνέδριο του Economist, το οποίο είχε τίτλο “EU Recovery and Resilience Fund for Greece: European Green Deal – Digital transformation – Infrastructure”.

 

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βιώνει τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Την ελληνική οικονομική κρίση, και την παγκόσμια οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία του Covid-19. Όπως ανέφερε, ο συνδυασμός των δύο κρίσεων ανέδειξε τις δύο θεμελιώδεις τα τελευταία χρόνια αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της “αιμορραγίας” προς το εξωτερικό του επιστημονικά καταρτισμένου δυναμικού της χώρας, λόγω της νεομετανάστευσης.

 

Σε αυτή την πραγματικότητα, η αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έθεσε στόχο να πραγματοποιηθούν, με κινητοποίηση και πόρων του ιδιωτικού τομέα, συνολικές επενδύσεις ύψους 45-50 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.

 

“Το ΔΝΤ προβλέπει μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια, ωστόσο εμείς θέλουμε να ανεβάσουμε κατά πολύ τον ρυθμό αυτό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βρίσκεται σε αρμονία με τις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη.

 

Τόνισε παράλληλα ότι η πανδημία πλήττει με τρόπο δυσανάλογο την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η υγειονομική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα από τον Τουρισμό, που αναλογεί στην περίπτωση της Ελλάδας στο 10% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός ειδικά, ήταν επίσης πιο ευάλωτος στην κρίση του Covid, αφού στηρίζεται στις αερομεταφορές και την κρουαζιέρα, που επλήγησαν δυσανάλογα σε σχέση με τον οδικό τουρισμό, ενώ έχει μεγάλο αριθμό πελατών από αγορές μη ευρωπαϊκές, που ήταν εντελώς κλειστές το περασμένο καλοκαίρι.

 

Απώτερος στόχος του Σχεδίου είναι όπως είπε, όχι απλά να αναπληρώσει τις πρόσφατες απώλειες, αλλά να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την οικονομία, αυξάνοντας την μακροπρόθεσμη παραγωγική της δυνατότητα και καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις κρίσεις.

Σχετικα αρθρα

Εστίαση : Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες – Τι ζητούν για τους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους

admin

Η eBay παρουσίασε το πρόγραμμα Export Revival στην Αθήνα

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 6,3 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Κοροναϊός : Έκτακτη επιχογήρηση 40 εκατ. ευρώ σε 119 δήμους – Αναλυτική λίστα

admin

Πλουσιότερος κατά 14 δισ. δολ. ο Jeff Bezos μετά το ράλι των μετοχών

admin

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων Α21

admin

Click and collect : Έρχεται νέα υπηρεσία για την εξυπηρέτηση παραγγελιών

admin

Brexit : Πιθανή η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Βρετανίας

admin

Υπογράφηκε η ΚΥΑ με τα περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα

admin

Ιδιοκτήτες απειλούν ενοικιαστές με εξώσεις αν καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο

admin

Κοροναϊός : Σενάρια για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

admin

Φορολοταρία : Σήμερα η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ – Πώς θα μάθετε αν κερδίσατε

admin

Κίνα: Σε υψηλό πέραν της 10ετίας εκτινάχθηκε ο κλάδος υπηρεσιών το Νοέμβριο

admin

Μητσοτάκης για νεοφυείς επιχειρήσεις : Η κυβέρνηση θα μειώσει το κόστος εργασίας

admin

Κατακρημνίστηκε η τιμή του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού

admin

Κοροναϊός: «Απαγόρευση απολύσεων» μετά τις 41.000 απολύσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες Μαρτίου

admin

Ανθεκτικό το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων

admin

Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Έως τις 31 Μαρτίου για ένταξη των δικαιούχων

admin