Image default
Ευρώπη

Ψηφιακή οικονομία: Οι Ευρωπαίες είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών ή να έχουν σχετικές δεξιότητες

H Επιτροπή δημοσιεύει τον πίνακα αποτελεσμάτων για τις γυναίκες στην ψηφιακή εποχή για το 2020.

Οι γυναίκες έχουν πρωτοστατήσει σε καινοτομίες όπως οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι και ο προγραμματισμός, που ήταν καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, έχουν μικρότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους άνδρες να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και να εργάζονται στον τομέα αυτό. Μόνο στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες παρατηρείται μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, από 10,5 % το 2015 σε 7,7 % το 2019.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε σχετικά: «Η συμβολή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων, στην ΕΕ μόνο το 18 % των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη Άντα Λάβλεϊς θα έχει της ευκαιρίες που της αξίζουν».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε: «Θέλουμε η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης να ενδυναμώσει τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου. Για να ηγηθεί της ψηφιακής μετάβασης, η βιομηχανία μας πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των δεξιοτήτων της Ευρώπης και να προαγάγει το ταλέντο των γυναικών. Θα προετοιμάσουμε το έδαφος για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών σε όλη την ΕΕ με το προσεχές πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και τουλάχιστον το 20 % του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζεται για τις ψηφιακές τεχνολογίες».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες φιλοξενούν κάποιες από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, οι γυναίκες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία μέσω της απασχόλησής τους, της χρήσης του διαδικτύου ή των δεξιοτήτων τους.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων και μέσω του πενταετούς σχεδίου δράσης που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία. Αποτελεί τμήμα του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) και αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών στη χρήση του διαδικτύου, στις δεξιότητες των χρηστών του διαδικτύου, καθώς και στις ειδικές δεξιότητες και στην απασχόληση, βάσει 12 δεικτών.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζες: Το πλήγμα στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω τιτλοποιήσεων

admin

Το τέλος του «εμβολιαστικού εθνικισμού» ζήτησε ο ΠΟΥ

admin

Δυσαρέσκεια Ζάεφ για την αρνητική στάση της Βουλγαρίας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

admin

Σε «καραντίνα εκτός ξηράς», οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ιταλία

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δέχεται προσφυγικές ροές ασύμμετρες με την έκταση και τον πληθυσμό της

admin

Στα Γρεβενά το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος ανά κάτοικο

admin

«Σερβία 2025»: Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης ύψους 14 δισ. ευρώ

admin

Ευρωπαϊκή «Ένωση Ασφάλειας»: Απολογισμός της Επιτροπής Γιούνκερ

admin

Στις 17 και 18 Ιουλίου η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

admin

Ο Βέλγος Χέντρικ Ντάεμς νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

admin

Αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλάζει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

admin

Πώς είναι η εμπειρία του διδακτορικού για τους φοιτητές

admin

Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση

admin

Τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

admin

«Πράσινο φως» για μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο της TAP Air Portugal

admin

Ρωσία και Τουρκία μοιράζονται τα λάφυρα στη Συρία

admin

Covid-19: Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κλείνει εργοστάσια και μειώνει την παραγωγή

admin

Έγκριση νέας επένδυσης ύψους 51 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική βιομηχανία

admin