Image default
Αγορές

Wall Street: Επιστροφή στις απώλειες μετά τα ρεκόρ

Wall Street: Επιστροφή στις απώλειες μετά τα ρεκόρ

Διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη οι τρεις δείκτες της Wall Street, οπισθοχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να χάνουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά την προοπτική ενός νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πέλοσι και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ απέρριψαν τη πρόταση ύψους 916 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για τη στήριξη της οικονομίας.

Την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς μετά τα Χριστούγεννα λήγουν επιδόματα που λαμβάνουν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν το σχέδιο που έχει προτείνει μια διακομματική ομάδα νομοθετών ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι της πρότασης του Λευκού Οίκου η οποία περιλαμβάνει μια εφάπαξ άμεση πληρωμή 600 δολάρια, αλλά δεν προβλέπει ομοσπονδιακό συμπλήρωμα ασφάλισης ανεργίας.

Η πίεση στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να αναλάβουν δράση αυξάνεται καθώς τα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ, υποβάλλοντας σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία. Η χώρα κατέγραψε πάνω από 215.000 νέα κρούσματα την Τρίτη, με πολλές πολιτείες να επιστρέφουν στα δρακόντεια μέτρα ανάσχεσης που είχαν υιοθετήσει το β΄ τρίμηνο, πυροδοτώντας φόβους ότι η οικονομία θα επιστρέψει πάλι στην ύφεση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 30.068,81 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε κατά 0,84% στις 3.671,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 1,94% στις 12.338,95 μονάδες.

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά την επίθεση στο Ιράκ

Ανοδικά κινήθηκε την Τετάρτη το πετρέλαιο, μετά την επίθεση η οποία σημειώθηκε σε δύο πετρελαιοπηγές στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ στο Ιράκ, αντιστρέφοντας την πτωτική κίνηση που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση αυξημένων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Η επίδραση στο ύψος της παραγωγής είναι εξαιρετικά μικρή, ωστόσο η επίθεση αποτελεί υπενθύμιση του πόσο εύκολα η βία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αναταραχής της παραγωγής «μαύρου χρυσού» στη Μέση Ανατολή.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε κέρδη 0,18%,  στα 48,93 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%, στα 45,61 δολ. το βαρέλι.

Απώλειες για το ευρώ

Χαμηλότερα κινείται το ευρώ έναντι των βασικών αντιπάλων του την Τετάρτη, πατώντας «φρένο» στην ανοδική πορεία του.

Αναλυτικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,17% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο 1,2080. Παράλληλα, το ευρώ χάνει κατά 0,47% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο 0,9017.

Το δολάριο «πιέζει» τον χρυσό

Πτωτικά κινήθηκε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού. Πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Την αρνητική πορεία της τιμή του πολύτιμου μετάλλου επηρέασε η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για στήριξη 916 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων επιταγών προς τους πολίτες που επλήγησαν περισσότερο. Την ίδια ώρα ανοδικά κινήθηκε το δολάριο ασκώντας πίεση στην τιμή του χρυσού.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 36,40 δολάρια ή κατά 1,9% στα 1.838,50 δολ. ανά ουγγιά, έπειτα από άνοδο 0,5% την Τρίτη που ώθησε την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος για το πιο ενεργο συμβόλαιο από τις 17 Νοεμβρίου.

 • Wall Street
 • ιστορικά υψηλά
 • αμερικανική οικονομία
 • πακέτο τόνωσης
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • ευρώ

  Σχετικα αρθρα

  Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα σε Κίνα και Fed

  admin

  Ανοδικά η Wall αψηφώντας τα στοιχεία για την απασχόληση

  admin

  Επιμένουν ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν όψει Eurogroup

  admin

  Σε υψηλό 7 μηνών η απόδοση του 10ετούς Bund

  admin

  Οι εμπορικές ανησυχίες πιέζουν τις ασιατικές αγορές

  admin

  Κέρδη για Κίνα και Ιαπωνία στα χρηματιστήρια της Ασίας

  admin

  Μικρή πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

  admin

  Μικτή εικόνα στη Wall-Ξεχωρίζει ο Nasdaq

  admin

  Αέρα αισιοδοξίας δίνουν στις ευρωαγορές τα θετικά μάκρο

  admin

  Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

  admin

  Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

  admin

  Νέο ρεκόρ στη Wall Street με τραπεζική ώθηση

  admin

  Ηπιες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή ΒΟΕ

  admin

  Σε νέα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P

  admin

  Αυξημένη ζήτηση για ομόλογα εν όψει Χριστουγέννων

  admin

  Εμπορικές εντάσεις και εταιρικά αποτελέσματα ρίχνουν τις ευρωαγορές

  admin

  Με το δεξί στο 2020 οι αγορές της Ασίας

  admin

  Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

  admin