Image default
Διεθνή Πρώτο Θέμα

Γαλλία:Νόμος-τομή κατα του «ισλαμιστικού αυτονομισμού»

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μακρόν πρότεινε την Τετάρτη νομοθεσία για την απαγόρευση ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων που ορίζει ως μορφές «ισλαμιστικού αυτονομισμού», από την κατάχρηση της κατ ‘οίκον εκπαίδευσης έως τη διαδικτυακή ρητορική μίσους.

Οι αρχές έχουν διαμορφώσει τη νομοθεσία, η οποία θα συζητηθεί από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, ως απάντηση στην εξάπλωση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, μια ιδεολογία που λέει η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία μιας παράλληλης κοινωνίας όπου οι θρησκευτικοί κανόνες υπερισχύουν των πολιτικών.

Αυτή η ιδεολογία, λένε αξιωματούχοι, υπονομεύει τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας και την αρχή της laïcité, η οποία χωρίζει τη θρησκεία και το κράτος.

«Η Δημοκρατία σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εκδίδεται μετά από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις φέτος, κινδυνεύει να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμανικών ομάδων στη Γαλλία και των αρχών.

Η νομοθεσία, εάν εγκριθεί, θα το καθιστούσε ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε, στο όνομα της ιδεολογίας ή του θρησκευτικού εξτρεμισμού, να ασκήσει πίεση στους δημόσιους υπαλλήλους και τους παρόχους δημόσιων υπηρεσιών να παρεκκλίνουν από τις κοσμικές αξίες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ένας άντρας που αρνείται να επιτρέψει σε έναν άνδρα γιατρό να εξετάσει τη σύζυγό του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο έως 75.000 ευρώ. 

Η νομοθεσία θα τιμωρούσε επίσης οποιονδήποτε δημοσιεύει τα προσωπικά στοιχεία ενός άλλου ατόμου στο διαδίκτυο για να τους εκθέσει σε βλάβη, επιβάλλοντας έως και τρία χρόνια φυλάκισης και 45.000 ευρώ.

Οι εντάσεις μεταξύ των δημοκρατικών αξιών της Γαλλίας, οι οποίες στηρίζονται στον Διαφωτισμό, και η εξάπλωση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού ενισχύθηκαν αυτό το φθινόπωρο από τη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε μια επίθεση, ο Samuel Paty, 47χρονος καθηγητής ιστορίας, αποκεφαλίστηκε αφού έδειξε κινούμενα σχέδια του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη ιστορίας του μεσαίου σχολείου ως μέρος ενός μαθήματος για την ελεύθερη ομιλία. Ο επιτιθέμενος, ένας Τσετσενός, ενήργησε αφού είδε βίντεο από έναν γονέα ενός μαθητή στο σχολείο που κατήγγειλε τον δάσκαλο και το μάθημά του, σύμφωνα με τις αρχές.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ένας Τυνησιακός άνδρας σκότωσε τρία άτομα σε μια επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στην πόλη της Ριβιέρας της Νίκαιας.

Η νέα νομοθεσία απαιτεί από θρησκευτικούς συλλόγους και τζαμιά να δηλώνουν ξένη χρηματοδότηση άνω των 10.000 ευρώ. Θα διευκόλυνε επίσης τις αρχές να κλείσουν τα σχολεία που οργανώνουν τα παιδιά σε συλλόγους που ασκούν κριτική στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως η ισότητα των φύλων, δήλωσε ο κ. Castex.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κατ ‘οίκον εκπαίδευση επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας ή ειδικές περιστάσεις όπως για επαγγελματίες αθλητές. Αυτό το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους γονείς να εγγράφουν κρυφά τα παιδιά τους σε μυστικές θρησκευτικές σχολές, λένε αξιωματούχοι.

Ορισμένοι μουσουλμάνοι ηγέτες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η νομοθεσία κινδυνεύει να στιγματίσει τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι αρχές, κατά την επιβολή τέτοιων μέτρων, θα διακρίνουν μεταξύ των ανθρώπων που απλώς ακολουθούν τις ισλαμικές πρακτικές και εκείνων που ωθούν τον ισλαμιστικό αυτονομισμό, τον οποίο ο κ. Macron περιέγραψε σε μια ομιλία υψηλού προφίλ τον Οκτώβριο ως μια πολιτική συνειδητή εκστρατεία για να παρεκκλίνει από τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας

«Κάποιος δεν πρέπει να ρίχνει την ρετσινια σε ολόκληρη τη μουσουλμανική κοινότητα», δήλωσε ο Anouar Kbibech, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας, Rassemblement des Musulmans de France. Ο κ. Kbibech είπε ότι ήταν εταίρος στην κίνηση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων στη χώρα ακολούθησε τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο ηγέτης της Αριστεράς, Jean-Luc Mélenchon, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την άνοδο του αντι-μουσουλμανικού συναισθήματος για πολιτικό κέρδος.

«Η κυβέρνηση οδηγεί ένα κύμα εχθρικό στους Μουσουλμάνους», είπε.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν μια εκτεταμένη καταστολή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αναγκάζοντας το κλείσιμο ορισμένων ισλαμικών σχολείων και ξεκινώντας έρευνες για δεκάδες τζαμιά. Οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο πολλών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της συλλογικής κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία ή της CCIF, μιας ομάδας που παρέχει νομική εκπροσώπηση σε μουσουλμάνους που λένε ότι έχουν πέσει θύματα ρατσισμού.

Ο κ. Castex είπε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν στοχεύει το Ισλάμ ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, αλλά στοχεύει στην προστασία των αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας και της ελευθερίας λατρείας.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο απαγορεύει την πρακτική ορισμένων μουσουλμάνων οικογενειών να υποχρεώνουν τις γυναίκες να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση για να ελέγξουν την παρθενία τους πριν μπορέσουν να παντρευτούν. Θα ενίσχυε επίσης τα μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη των αναγκαστικών γάμων και στην καταπολέμηση της πολυγαμίας.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει επίσης να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση εμφανών θρησκευτικών συμβόλων που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους σε υπαλλήλους που παρέχουν δημόσια υπηρεσία όπως μεταφορά, ακόμη και αν δεν απασχολούνται άμεσα από την κυβέρνηση. Στη Γαλλία, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται να φορούν θρησκευτικά σύμβολα, όπως ένα μουσουλμανικό μαντίλι ή ένα σταυρό στην εργασία.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι κείμενο κατά της θρησκείας», είπε ο κ. Castex. «Είναι ένας νόμος χειραφέτησης από τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό».

Σχετικα αρθρα

Μέρκελ: Η ασυμφωνία για το προσφυγικό απειλεί το ευρώ

admin

Δημοσκόπηση: Ενόχληση για το χαοτικό debate Τραμπ και Μπάιντεν – Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις

admin

Βρετανία – Sunday Times: Ο Τζόνσον μπορεί να χάσει την έδρα του και την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές

admin

Η κρίση που χρειάζεται η Ευρώπη

admin

Κύπρος:Το δίκιο του ισχυρού

admin

Σε καραντίνα η Φον ντερ Λάιεν: «Δεν μπορώ να ταξιδέψω στην Ελλάδα τώρα»

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Πρόβέψη Goldman Sachs : Χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού

admin

Πορτογαλία: Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού έφερε νέα περιοριστικά μέτρα

admin

Μελάνια Τραμπ : Έχει σωσία η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ;

admin

Θηριωδίες αποκαλύπτονται στη Λιβύη : Σκότωναν αμάχους παγιδεύοντας με νάρκες τα σπίτια τους

admin

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι έδειξε το πόρισμα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε εθελόντρια

admin

Stratfor: Οι κίνδυνοι των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

admin

ΠΟΥ – Κοροναϊός : Μαθήματα από την Ασία πρέπει να πάρουν Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

admin

Γερμανία : Προς παράταση του lockdown ως τις 15 Φεβρουαρίου

admin

Τα πράγματα δε θα βελτιωθούν για την Ελλάδα το 2016

admin

Η πολιτική και όχι η οικονομία έχει πρόβλημα πρόβλεψης

admin

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin