Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ:Νέο πακέτο 500 δισ. € “εαν χρειαστεί”…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλιμάκωσε την εκστρατεία της για να προστατεύσει τη ζώνη του ευρώ από μια πιθανή ύφεση διπλής πτώσης με μια άλλη έκρηξη νομισματικών κινήτρων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ενδέχεται να μην εξαντλήσει όλη τη νέα δύναμη πυρός.

Ο πρόσθετος ογκος των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (606 δισεκατομμύρια δολάρια) για αγορά ομολόγων που εγκρίθηκε στη συνάντηση την Πέμπτη «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως», δήλωσε η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου «εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».

Τα σχετικά σχόλια σχετικά με το πόση ώθηση τελικά θα εφαρμοστεί βοήθησαν το ευρώ να φτάσει στο υψηλό εντός της ημέρας και τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν τα κέρδη τους.

Τα σχόλιά της ήρθαν αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν και επέκτειναν τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης για άλλους εννέα μήνες έως το τέλος Μαρτίου 2022, και ενέκριναν περισσότερα μακροπρόθεσμα δάνεια με φθηνούς όρους για ένα ακόμη έτος. Το κίνητρο στοχεύει να κλειδώσει τα χαμηλά επιτόκια τουλάχιστον έως ότου τελειώσει η πανδημική κρίση.

Ενώ η οικονομική ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ο κοροναϊός συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Lagarde, παρατηρώντας ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

«Κοιτώντας μπροστά, η είδηση ​​για πιθανή διάθεση εμβολίων επιτρέπει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην υπόθεση της σταδιακής επίλυσης της κρίσης στην υγεία», είπε στο συνέδριο. “Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος έως ότου επιτευχθεί εκτεταμένη ανοσία, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστει περαιτέρω αναζωπύρωση σε λοιμώξεις, με προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές προοπτικές.”

  • Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία αυξήθηκε κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ (606 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και το επέκτεινε κατά εννέα μήνες έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022. Οι επανεπενδύσεις θα πραγματοποιηθούν έως τουλάχιστον το τέλος του 2023
  • Ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχίσει να λειτουργεί με μηνιαίο ρυθμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ
  • Οι ευνοϊκοί όροι για το πρόγραμμα τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ TLTRO-III θα παραταθούν κατά 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2022 και η ΕΚΤ θα υποβάλει τρεις νέες προσφορές στο πλαίσιο του προγράμματος τον επόμενο χρόνο. Το συνολικό ποσό που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες ανέρχονται στο 55% των αποθεμάτων των επιλέξιμων δανείων των τραπεζών, από 50%
  • Τέσσερις πρόσθετες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης (PELTROs) θα προσφερθούν το 2021 «για την παροχή μιας αποτελεσματικής αναδρομικής ρευστότητας».
  • Η χαλάρωση των κανόνων ασφάλειας που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος θα παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022. Θα επανεκτιμήσει τα μέτρα πριν από την ημερομηνία λήξης

Τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, με το επιτόκιο κατάθεσης στο -0,5%

Η απόφαση ελήφθη καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησίασαν πιο κοντά στην επίλυση μιας διαφωνίας για ένα κοινό δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα έβαζε την περιοχή σε σταθερότερα βήματα για το 2021.

Η ΕΚΤ στοχεύει να διατηρήσει τις οικονομικές συνθήκες χαλαρές ενόψει της αυξανόμενης επιβάρυνσης του χρέους καθώς οι κυβερνήσεις χορηγούν φορολογική βοήθεια σε εταιρείες και νοικοκυριά. Η οικονομία σίγουρα συρρικνώνεται πάλι, με πολλά καταστήματα και εστιατόρια που αναγκάζονται να κλείσουν για να αποφυγουν μολύνσεις.

Επίσης στο παρασκήνιο υπάρχει ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, που πραγματοποίησαν συνομιλίες την Τετάρτη, συμφώνησαν να δώσουν και στις δύο πλευρές μέχρι την Κυριακή να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι μια άλλη πρόοδος για την ΕΚΤ, ασκώντας καθοδική πίεση στον πληθωρισμό κάνοντας τις εισαγωγές φθηνότερες. Η Lagarde είπε ότι ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος, “θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά.”

Το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε στο υψηλό εντός των ημερών των 1.2135 δολαρίων μετά την απόφαση.

«Για μένα, έχει περάσει ο τελευταίος καθοδικός κίνδυνος του έτους», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγός συναλλάγματος στη Nomura.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σηματοδοτούν έναν νέο κύκλο τόνωσης για εβδομάδες, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Τα εμβόλια Covid-19 μόλις διατίθενται και οι οικονομικές ουλές θα διαρκέσουν πολύ μετά το τέλος της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane τόνισε επίσης την ανάγκη να επιβληθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος επί του παρόντος είναι κάτω από το μηδέν, πίσω στην προδημοτική του πορεία προς τον στόχο του μόλις κάτω του 2% το συντομότερο δυνατόν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευσή του να διατηρήσει το ερέθισμα μέχρι να «κρίνει ότι η φάση κρίσης του κοροναϊού έχει τελειώσει»

Σχετικα αρθρα

Βουτιά 2,14% στο Χρηματιστήριο, ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

admin

Τράπεζες: Τι ισχύει για αναλήψεις μετρητών – Εγκληματικά τα fake news περί capital control

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – Στο επίκεντρο οι μειώσεις των χρεώσεων

admin

Είναι το χρέος της Ελλάδας πραγματικά μη βιώσιμο;

admin

Κορονοϊός: Προληπτικά μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

admin

Δ. Μακεδονία: Ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών

admin

Κορωνοϊός: Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα των συναλλαγών

admin

Συνεργασία του Ερρίκος Ντυνάν με τον Σκλαβενίτη

admin

Politico κατά Φον ντερ Λάιεν : Το μάνατζμεντ της καταστροφής

admin

Brexit: Θα «κλειδώσει» σήμερα η συμφωνία;

admin

Το εταιρικό χρέος της Τουρκίας προκαλεί πανικό στην οικονομία της

admin

ΒΒG: Οι Έλληνες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά την ιατρική νοσηλεία

admin

Τράπεζες : Ποιες ημέρες θα είναι κλειστές για το κοινό

admin

Αντρέα Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

admin

Έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους

admin

Δύσκολα Χριστούγεννα για τους μισούς Ελληνες -Τι δείχνει έρευνα του ΠΑΜΑΚ

admin

Από σήμερα η αύξηση των προσωρινών συντάξεων και η καταβολή αναδρομικών σε 65.251 συνταξιούχους

admin