Image default
Ευρώπη

Εκτόξευση αριθμού φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη

Κάθε ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των οφειλετών στην Εφορία τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τα 4,3 εκατομμύρια έναντι περίπου 3,8 εκατομμυρίων οφειλετών τον Σεπτέμβριο.

Η έκρηξη των οφειλετών σχετίζεται πιθανά με το γεγονός ότι τον Οκτώβριο οι φορολογικές υποχρεώσεις έτρεχαν κανονικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χωρίς να εφαρμόζονται μέτρα αναστολών. Ενδεικτικό είναι ότι στη διάρκεια του πρώτου lockdown, όπου εφαρμόστηκε αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου οι οφειλέτες κυμαίνονταν στη ζώνη των 3,9-4 εκατομμυρίων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι απλήρωτες φορολογικές οφειλές τόσο τον Οκτώβριο, όσο και στο δεκάμηνο είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Για το 10μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 4,269 δισ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,821 δισ ευρώ (μείωση κατά 26,6 %). Για το μήνα αναφοράς (Οκτώβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 670 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 914 εκ. (μείωση κατά 26,6%).

Με την προσθήκη των συσσωρευμένων οφειλών των προηγούμενων ετών, τα φέσια προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 106,7 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 23 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», παραμένει ένας βαρύς λογαριασμός 83,6 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη εκτοξεύτηκε σε 4.366.874 από 3.867.892 στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αριθμός των οφειλετών στην Εφορία. Σημαντική αύξηση εμφανίζεται στον αριθμό των φορολογούμενων στους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.720.743 σε 1.784.427. Μικρότερη συγκριτικά ήταν η αύξηση στο πλήθος των οφειλετών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από 1.286.515 σε 1.291.968.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις έναντι νέου ληξιπροθέσμου για Οκτώβριο (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 186 εκατ. (έναντι 360 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019).

Σχετικα αρθρα

Τα παράδοξα του Brexit

admin

Τσίπρας: Σε Βαλκάνια και Μεσόγειο κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ

admin

Balkan Forum: Η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη προχωρά μέσω των τεχνολογικών υποδομών

admin

Η Επιτροπή παρουσιάζει το σχέδιό της για πράσινη, έξυπνη και οικονομικά προσιτή κινητικότητα

admin

Γερμανία: Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν υποψήφιος για την ηγεσία του CDU

admin

Αποτελεσματικότητα: η λέξη – κλειδί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

admin

Πάτρα – Πύργος: ο ρόλος των Βρυξελλών και πόσο έχει προχωρήσει το… μη-έργο! (πίνακας)

admin

«Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Καστοριάς – Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG

admin

Έργα πρασίνου 20 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

admin

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα Γεωργούλη η UNESCO – Ζητά να καταχωρηθεί ως μνημείο σε κίνδυνο η Αγιά Σοφιά

admin

Ισπανία: Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο επικεφαλής των Podemos

admin

Κάλεσμα Ορμπάν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να… συσπειρωθούν απέναντι στους αξιακούς «πειραματισμούς» Δυτικής Ευρώπης

admin

Εκλογές στη Ρουμανία: Φαβορί ο φιλοευρωπαίος Γιοχάνις

admin

Κομισιόν: Αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη εξαιτίας του ισχυρού ευρώ

admin

ΕΟ ΚΚΕ: Η ΕΕ αρνείται να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια με τις εταιρείες για τα εμβόλια

admin

G7-Αμαζόνιος: Έκτακτη βοήθεια 20 εκ. δολαρίων για την αποστολή Canadair – μήνυμα Γκουτέρες

admin

Ευρωζώνη: Αυξημένα τα δάνεια προς επιχειρήσεις για τον Μάιο

admin

Κερδίστε αναβαθμίζοντας κατοικίες με την AtticaBank [Promoted content]

admin