Image default
Οικονομία

Ευρωπαίοι ηγέτες & ΕΚΤ: Στη «μάχη» για την ανάκαμψη – Τα οφέλη για την Ελλάδα

Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη στρέφονται σήμερα τα βλέμματα καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. μεταξύ άλλων θα πρέπει να δουν αν τελικά Ουγγαρία και Πολωνία θα αποσύρουν το βέτο  προκειμένου να προχωρήσει ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είτε  θα αποφασίσουν την «αυτονόμηση» του Ταμείου Ανάκαμψης . Από την άλλη, στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για  «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη Σύνολο Κορυφής που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν όλοι μαζί στην εφαρμογή του κοινοτικού  προϋπολογισμού και κατ΄επέκταση στην «ενεργοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η  Πολωνία και η Ουγγαρία φαίνεται να ήρθαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της Ε.Ε. έως το τέλος του έτους, σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 2,2 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης.  Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν ασκήσει βέτο λόγω της διαφωνίας τους για τη σύνδεση των πόρων με τους όρους του κράτους δικαίου.

Στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί σήμερα την τελευταία του συνεδρίαση για το 2020. Μια συνεδρίαση για τα αποτελέσματα της οποίας είχε προϊδεάσει  από τον Οκτώβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κα Λαγκάρντ είχε ανακοινώσει  τότε ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα δεν ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος (PEPP), για ακόμα 6 μήνες με ταυτόχρονη αύξηση, εκτός απροόπτου,  και του ποσού από τα 1,35 τρισ. ευρώ που ανέρχεται σήμερα, πιθανόν στα 2 τρισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος Νοεμβρίου, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους 16,3 δισ. ευρώ.  Με βάση το ποσοστό κατανομής που διαθέτει η Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ.

Αν τελικά ο προϋπολογισμός του PEPP ανέβει στα 2 τρισ. ευρώ τότε η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει επιπλέον ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος PEPP. Δηλαδή το συνολικό ποσό θα αυξηθεί από τα 27 δισ. ευρώ σε περίπου σε 29 – 30 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 η τηλεργασία

admin

Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τις εκκρεμείς συντάξεις

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Καταργείται για ένα χρόνο

admin

Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον πλανήτη το 2026

admin

Με μικτό πρόσημο το κλείσιμο της Wall Street

admin

Γ. Βρούτσης: Συνεχίζεται κανονικά έως τέλος του έτους το πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”

admin

«Από τον Σπράο στον Πισσαρίδη: Η ελληνική οικονομία αναζητά ακόμη αναπτυξιακό μοντέλο

admin

Χρέη : Ποιοι θα κερδίσουν τις «νέες» 120 δόσεις

admin

Την κατάργηση των ενδιαμέσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι της Αθήνας

admin

OTE: Όρθιος και ισχυρός στην «καταιγίδα»

admin

Κοροναϊός : Τι ισχύει για την τηλεργασία

admin

Λιστερίωση: Την προκαλεί η κακής ποιότητας ζωοτροφή

admin

Ταμείο Ανάκαμψης : Βέβαιος για συμφωνία ο Μακρόν – Αγεφύρωτες διαφορές βλέπει ο Ρούτε

admin

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα 17.000 ευρώ για 5.000 άνεργους

admin

Χαλυβουργική: Οι τελευταίοι εργαζόμενοι έφυγαν με εθελουσία

admin

ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο κατέθεσαν οι CEO των τεχνολογικών κολοσσών

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : Μπαράζ ελέγχων σε επιχειρήσεις τροφίμων

admin

Αναδρομικά : «Πάγος» στις αποφάσεις μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ

admin