Image default
Επιχειρήσεις

Η Homo Digitalis καταθέτει καταγγελία κατά της Google και της IAB Europe

Homo Digitalis από την Ελλάδα μαζί με τις οργανώσεις Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTi) από τη Ρουμανία, D3 – Defesa dos Direitos Digitais από την Πορτογαλία, GONG από την Κροατία, Global Human Dignity Foundation από τη Μάλτα, και το Institute of Information Cyprus από την Κύπρο κατέθεσαν καταγγελίες ενώπιον των αρμόδιων εποπτικών αρχών των χωρών τους κατά των επιβλαβών πρακτικών της Google Ireland και της IAB Europe στον τομέα της διαδικτυακής συμπεριφορικής διαφήμισης.

Στον κλάδο της συμπεριφορικής διαφήμισης λαμβάνουν χώρα γρήγορες, αυτοματοποιημένες δημοπρασίες σε πραγματικό χρόνο (real time bidding – RTB) κατά την διάρκεια των οποίων εταιρείες τεχνολογίας που εκπροσωπούν διαφημιστές ανταγωνίζονται για την εμφάνιση των διαφημίσεών τους στον διαφημιστικό χώρο μιας ιστοσελίδας ή μιας εφαρμογής. Αυτές οι δημοπρασίες (RTB) λειτουργούν επί του παρόντος μέσω της αναμετάδοσης των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη που επισκέπτεται έναν ιστότοπο / μία εφαρμογή.

Με απλά λόγια, τα συστήματα RTB της IAB Europe και της Google αναμεταδίδουν τις ιδιωτικές δραστηριότητες για οτιδήποτε κάνουμε και παρακολουθούμε στο διαδίκτυο, καθώς και το που βρισκόμαστε στον πραγματικό κόσμο,  σε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών, δισεκατομμύρια φορές καθημερινά.  Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα RTB της Google είναι ενεργό σε 13,5 εκατομμύρια ιστότοπους,  ενώ το σύστημα RTB της IAB είναι ενεργό σε αμέτρητους άλλους. Πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού της περεταίρω επεξεργασίας των δεδομένα αυτών κατόπιν της αναμετάδοσής τους. Άρα, τα συστήματα RTB της IAB Europe και της Google συνεπάγονται μια τεράστια και συνεχή παραβίαση του νομικού πλαισίου προστασίας προσωπικών δεδομένων

Αυτές οι καταγγελίες έρχονται να προστεθούν σε άλλες 15 που έχουν κατατεθεί σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες το 2018 και το 2019, και με βάση τις οποίες έχουν ήδη πλέον ξεκινήσει έρευνες από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Αυτή η δράση έχει οργανωθεί από μια συμμαχία οργανώσεων, και συγκεκριμένα τις Civil Liberties Union for Europe (Liberties), Open Rights Group (ORG) και του Panoptykon Foundation.

Η Ελπίδα Βαμβακά συνιδρυτής και Πρόεδρος της Homo Digitalis αναφέρει «Τα συστήματα RTB της Google και τη  IAB Europe έχουν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη και συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων. Αιτούμαστε από την ΑΠΔΠΧ να λάβει μέτρα και να συνεργαστεί με τις άλλες εποπτικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βοηθήσει τον τερματισμό αυτών των καταχρήσεων».

Ο Λευτέρης Χελιουδάκης, συνιδρυτής και Γραμματέας της Homo Digitalis συμπληρώνει «Η βιομηχανία RTB βασίζεται σε μία άνευ ορίων συλλογή διαφόρων κατηγοριών προσωπικών δεδομένων, η οποία θέτει κάτω από το μικροσκόπιο κάθε πτυχή της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο προσωπικά δεδομένα αναμεταδίδονται σε έναν τεράστιο αριθμό εταιριών χωρίς τα υποκείμενα των δεδομένων να έχουν την οποιαδήποτε γνώση και έλεγχο επί των περαιτέρω πράξεων επεξεργασίας».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΤ: Αύξηση του QE κατά 500 δισ. ευρώ και επέκτασή του έως τον Μάρτιο του2022

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Τράπεζα Πειραιώς – Τι θα γίνει στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση

Πτωχευτικό με… δόσεις έβγαλε η συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών

Σχετικα αρθρα

Διακρίθηκε ως κοινωνικά υπεύθυνος Οργανισμός η Ευρωπαϊκή Πίστη

admin

Ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ αναζητά η ΔΕΗ

admin

Αυξήθηκε το ποσοστό της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

admin

Jumbo: Άνοιξε και πάλι το ηλεκτρονικό κατάστημα – Πότε γίνονται οι παραδόσεις

admin

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσφεύγει η Beat για το «νόμο Σπίρτζη»

admin

Προθέρμανση για την Black Friday

admin

Εξοδο στις αγορές με ευρωομόλογο ετοιμάζει η Ελλάκτωρ

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Μοντέλου Σύρου για το Ναυπηγείο της Ελευσίνας

admin

PwC: Η πανδημία οδήγησε στην αναθεώρηση της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας

admin

ACS: Δωρεάν διανομή μασκών προστασίας σε κοινωφελείς οργανισμούς και σχολεία

admin

«Τρέχει» διαδικασία για την πώληση της Praxia

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Καλύφθηκε η ΑΜΚ- Αντλήθηκαν 68,523 εκατ. ευρώ

admin

P&G: Μικρές πράξεις στο σπίτι, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά

admin

Πήραν «μπροστά» οι ΔΕΚΟ – Κέρδη 192 εκατ. ευρώ για το Υπερταμείο

admin

Intracom: Στην Cubico Ltd η K-Wind έναντι 18 εκατ. ευρώ

admin

Εκλεισε το ντιλ Eurobank-doValue για FPS και Cairo

admin

Επένδυση €1,2 εκατ. στην Convert Group από το Uni.Fund

admin

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ACS μετά από καταγγελίες για ανατιμήσεις

admin