Image default
Πολιτική

Καταθέτει σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος για το Ειδικό Δικαστήριο

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με την κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ξεκινούν και πάλι αύριο  Παρασκευή, οι ανακριτικές διαδικαςίες του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τυχόν συμμετόχων του, μετά το “ξεμπλοκάρισμα” της ανάκρισης που είχε προκληθεί από τη διαφωνία ως προς τον ρόλο και τις δυνατότητες της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου που μετέχει της ανακριτικής διαδικαςίας.

Τελικώς το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις εισαγγελικές αρχές, επιλύθηκε υπέρ της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, με πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά.

Ομως μία προσεκτική ανάγνωση του σχετικού βουλεύματος, με το οποίο τελικώς δεν επιτρέπεται η υποβολή ερωτήσεων στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, προκύπτει ότι η πλειοψηφία που αποφάσισε κατά της ουσιαστικής συμμετοχής της εισαγγελικής λειτουργού, δεν διαθέτει κάποιο τεκμηριωμένο σκεπτικό για την απόφαση της.

Αντίθετα η εισαγγελική λειτουργός Βασιλική Θεοδώρου με την οποία συντάχθηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Β. Ανδρουλάκης και η αρεοπαγίτης Ολγα Σχετάκη, που υπήρξε και εισηγήτρια, καταγράφει στην πρόταση της σειρά επιχειρημάτων, τα  οποία υιοθετήθηκαν από την μειοψηφία, που θεμελιώνουν  την άποψη ότι δεν μπορεί – για πολλούς λόγους- η παρουςία του εισαγγελέα σε τόσο σημαντικές ανακριτικές διαδικαςίες να είναι διακοσμητική.

Μάλιστα προς επίρρωση των επιχειρημάτων αυτών,αναφέρονται προγενέστερες ταυτόσημες απόψεις εμβληματικών νομικών προσωπικοτήτων. ενώ μεταξύ άλλων η εισαγγελέας προσθέτει, ότι “μια απλή και μόνο διακοσμητικού χαρακτήρα παρουσία του εισαγγελέα, κατά τη διεξαγωγή ανακριτικών πράξεων, είναι απολύτως ασυμβίβαστη με τις συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”. Και υπογραμμίζει  ”  ότι ο  εισαγγελέας, κατά την ανακριτική διαδικασία, έχει δικαίωμα και καθήκον να θέτει δια του ανακριτή ερωτήσεις στους μάρτυρες και κατηγορούμενους, ενώ μπορεί να ζητήσει από τον ανακριτή  «την κατ΄  αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων», αλλά και την διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων,διότι αν ο εισαγγελέας  στερηθεί του δικαιώματός του  για αυτοπρόσωπη και ενεργό συμμετοχή   στην ανακριτική διαδικασία προκαλείται απόλυτη ακυρότητα».

Από την πλευρά της η πλειοψηφία, αρεοπαγίτης Παρασκευή Καλατζή, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δ. Σκαλτζούνης και η αρεοπαγίτης Πηνελόπη Παρτσαλίδου, καταλήγει, στο ότι ο εισαγγέλεας «δεν δύναται να έχει ανάμειξη, όπως να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει υποδείξεις στον ανακριτή κατά τις ανακριτικές πράξεις».

Μετά ταύτα μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε διακοπεί λόγω της διαφωνίας επί αυτού του θέματος, συνέχεια στις καταθέσεις έχει την επόμενη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

- -

Σχετικα αρθρα

Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ συνομίλησαν με τον Τζο Μπάιντεν

admin

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: O Μητσοτάκης αποφασίζει για νέα μέτρα την Παρασκευή

admin

Πάιατ: Η Αμερική υποστηρίζει την Ελλάδα για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Τέλος στην «αποχώρηση εξπρές» της Αλεξοπούλου – Ξαναμπήκε και τυπικά στην ΚΟ της Ελληνικής Λύσης

admin

Γενί Σαφάκ: «Επειγόντως να δοθούν τουρκικά ονόματα στα αμφισβητούμενα νησιά»

admin

Διερευνητικές – Άγκυρα: Έξι βασικοί πυλώνες στις διερευνητικές με την Ελλάδα

admin

Πόθεν έσχες – Φώφη Γεννηματά: Τι δήλωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ

admin

Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ – Μήνυμα σε Ερντογάν: Αν θες διάλογο, σταμάτα τις προκλήσεις

admin

Σκευωρία Novartis: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να προτείνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

admin

Μεταναστευτικό – Κουμουτσάκος: Διεκδικούμε θέσπιση ευρωπαϊκού ταμείου που πιέζονται από τις ροές

admin

Εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην ΕΑΒ: Θα κατασκευάσουν κτίρια εγκαταστάσεων στον Αυλώνα

admin

Ελληνοτουρκικά – Ερντογάν: «Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν»

admin

Πέτσας σε ΣΚΑΪ 100,3: Θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια για το ζήτημα μετατροπής της Μονής σε τζαμί

admin

Κορωνοϊός: Πώς κέρδισε το στοίχημα με την πανδημία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

admin

Βουλή: Ευρύτατη συναίνεση για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Έκλεισε ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας

admin

Τηλεφώνημα Τραμπ στον Μητσοτάκη για την ανατολική Μεσόγειο

admin

Υπόθεση Novartis: Εξάωρη κατάθεση Σαμαρά στον Άρειο Πάγο

admin