Image default
Πολιτική

Κικίλιας: Κατέθεσε τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

Τροπολογία για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην Βουλή τονίζοντας ότι για την κατάρτιση του σχεδίου και την υλοποίηση της συγκεκριμένης κρίσιμης προσπάθειας αναχαίτισης της πανδημίας υπήρξε ευρύτατη κομματική και κοινωνική συναίνεση.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στους τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Ξανθό και Ανδρέα Πουλά αντίστοιχα, αλλά και στον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 για την συμβολή τους.

«Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Ξανθό και Πουλά και τον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων με τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους που έθεσαν ως εθνική προτεραιότητα την εκστρατεία εμβολιασμού» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί δημοκρατικό εμβολιαστικό τόξο.

«Είμαστε χαρούμενοι που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η εθνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται ενωμένη. Για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες τεκμηριωμένα και πειστικά για το πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Για να τους ενημερώσουμε απέναντι στα fake news. Μπροστάρηδες στην προσπάθεια μπαίνουν τα κόμματα και τους ευχαριστώ. Μαζί με τα κόμματα θα μετέχουν οι Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Θα μετέχουν ιατρικοί σύλλογοι, φαρμακευτικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και όλος ο δημόσιος τομέας» είπε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος μίλησε για «προσπάθεια μείζονος σημασίας» και για εγχείρημα που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μόνος του ένας οργανισμός.

Παράλληλα για τις διατάξεις που προβλέπουν διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό ανέφερε ότι υπάρχει ευρύτερη κομματική συμφωνία για να γίνει ανοικτός διαγωνισμός με καθαρούς όρους και την συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που τάσσεται κατά των εμβολίων covid 19 ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «παρών» στην σχετική τροπολογία.

Υπέρ της τροπολογίας ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι είναι «απαράδεκτη η διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας» και πρόσθεσε «θα ψηφίσουμε παρών γιατί ανάμεσα σε όλα τα άλλα υπάρχουν τα γνωστά παρατράγουδα».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είπε «Εμείς είχαμε ζητήσει εδώ και μήνες συνεννόηση για εκπόνηση σχεδιασμού. Ο εμβολιασμός θα έρθει να δώσει ελπίδα μπροστά στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Εδώ πρέπει να είναι μπροστά στο όλο σύστημα οι επιστήμονες και όχι τα πολιτικά κόμματα. Η τροπολογία αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά δεν έχει ακόμα εχέγγυα διαφάνειας. Εμείς θα τη στηρίξουμε για να προχωρήσει η διαδικασία με την ανάλογη κριτική.

Ο κ. Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την εστρατεία εμβολιασμού ωστόσο τόνισε ότι θα δηλώσει παρών στην τροπολογία καθώς διαφωνεί με την διαφημιστική καμπάνια επι πληρωμή. Παρών θα δηλώσει και το ΜεΡΑ25.

Τις ενστάσεις για την ασφάλεια των εμβολίων επανέλαβε ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λϋση.

Απο την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Μπούγας τόνισε «πρόκειται για μια προσπάθεια εθνική. Από αυτή δεν πρέπει να λείπει κανείς γιατί θα κρίνει αν θα ξανάρθει η ελπίδα στη χώρα μας. θα κρίνει το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας μας.Πρέπει να απομονώσουμε τις φωνές που θέλουν να οδηγήσουν σε ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. όλοι πρέπει να συμβάλλουμε με πρώτο τον πολιτικό κόσμο, την Πρόεδρο της ΔΗμοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές. Πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «με την προτεινόμενη διάταξη αναλαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική, έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού covid 19. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού έχει ως αντικείμενο την πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς κάθε πτυχή της εμβολιαστικής διαδικασία. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η υλοποίηση συμπράξεων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει, περιλαμβανομένων ιδίως των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας της Ελλάδας, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού, ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, συλλόγων ασθενών και λοιπών επιστημονικών συλλόγων, ενώσεων και φορέων, επαγγελματικών ενώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ΜΚΟ, με σκοπό την ασφαλή ενημέρωση και τη διασφάλιση της εν επίγνωση συναίνεσης και συμμετοχής τους στην εμβολιαστική διαδικασία. Προς τουτο καθορίζονται ταχείες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της άμεσης, απρόβλεπτης και επιτακτικής ανάγκης ενημέρωσης του πληθυσμού της χώρας ως προς τη διαδικασία συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά παρέκκλιση των τακτικών διαδικασιών ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

Ορίζεται ότι για χρονικό διάστημα μέχρι τις 30-6-2021 το Υπουργείο Υγείας μπορεί να οργανώνει Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του covid 19 ηια την εν γένει διαμόρφωση ενεργού συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Η εν λόγω Εθνική Εκστρατεία περιλαμβάνει συνεργασία και συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εν γένει συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ κλπ

Συγκροτείται στο Υπουργείο Υγείας τριμελής επιτροπή οργάνωσης της Εθνικής Εκστρατείας με τη μνημονευόμενη σύνθεση και το ειδικότερο αναφερόμενο έργο (υλοποίηση των ενδεδειγμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της ανάγκης εμβολιασμών κλπ)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σκοπού των προτεινόμενων ρυθμίσεων προβλέπεται η σύναψη 2 συμβάσεων με αντικείμενο αντίστοιχα: ι) τον δημιουργικό σχεδιασμό της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τον έγκαιρο εμβολιασμό και τη διαμόρφωση των ενημερωτικών μηνυμάτων και πάσης φύσεως έντυπου και οπτικοακουστικού προωθητικού υλικού για την προβολή των μηνυμάτων της Εθνικής Εκστρατείας


ιι) τη διάθεση με κάθε πρόσφορο μέσο των προαναφερόμενων μηνυμάτων και του σχετικού υλικού.

Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται με τη διαδικασία της απ ευθείας διαπραγμάτευσης».

Ειδήσεις σήμερα

Λοιμωξιολόγοι: Χριστούγεννα με ανοιχτά μόνο τα κομμωτήρια, συνοικιακά βιβλιοπωλεία και click away

Σύνοδος Κορυφής – Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μέρκελ: «Pacta sunt servanda»

Κορωνοϊός: Από ένα γλέντι βρέθηκε στην καραντίνα το Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Γεννηματά: Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία – Θέλουμε ασφαλή σχολεία

admin

Τσίπρας για Ευρωομόλογο: Να προχωρήσουμε χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία

admin

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Σπίρτζη για το 13ο μισθό στους αστυνομικούς

admin

Γεννηματά: Αναγκαίο ένα διαφορετικό μοντέλο για το άνοιγμα της χώρας με ασφάλεια

admin

Επικοινωνία Πομπέο με Στόλτενμπεργκ για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

Πέτσας: Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο για τους 65αρηδες

admin

Σκευωρία Novartis: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να προτείνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

admin

ΑΣΕΠ: Συναντήθηκαν Θεοδωρικάκος – Ζαχαριάδης για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ

admin

Κομισιόν: Ευπρόσδεκτη η αποχώρηση του «Γιαβούζ» από την Ανατολική Μεσόγειο

admin

Οι Πασχαλινές ευχές και το «Μένουμε Σπίτι» του Πρωθυπουργού

admin

Στη Σάμο ο Μητσοτάκης: Χρέος μας να σταθούμε δίπλα στο νησί

admin

Στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Μητσοτάκης για βιβλίο Ομπάμα «Γη της Επαγγελίας»: Αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για όλους

admin

Μέρκελ: Λυπηρές και αχρείαστες οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

admin

Χαρακόπουλος: Με την ηγεσία Μπάιντεν προσδοκούμε στη στήριξη των θέσεών μας για σταθερότητα

admin

Κορωνοϊός: Σύνοδος Κορυφής στις 23 Απριλίου για τα 540 δισ. ευρώ κατά της πανδημίας

admin

Δένδιας: «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα»

admin

Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της επιτροπής υπουργών

admin