Image default
Ευρώπη

Κυρ. Μητσοτάκης: Τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι

Τώρα θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στην ατζέντα της οποίας υπάρχει το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζουν δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία, το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και οι σχέσεις με την Τουρκία. 

«Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα, του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η συμβιβαστική πρόταση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και ότι αυτή η εκκρομότητα θα λήξει σήμερα. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Για το βέτο εκτιμά ότι το θέμα θα λήξει σήμερα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της έκτασης της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα είναι αναγκαίο οι πόροι του Ταμείου να πέσουν στις «πραγματικές οικονομίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

«Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Εδώ πέρα το διακύβευμά είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο, η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο του Δεκεμμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda», ανέφερε για το θέμα της Τουρκίας. Η λατινική έκφραση pacta sunt servanda συνιστά διεθνή ορολογία, και σημαίνει ότι οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται. Στην πλήρη ανάπτυξή της η έκφραση έχει ως εξής: pacta sunt servanda rebus sic stantibus, κάτι που σημαίνει: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον εξακολουθούν τα πράγματα να είναι ίδια.

Η εν λόγω έκφραση χρησιμοποιείται στο διεθνές δίκαιο για να υπογραμμιστεί ότι οι όροι μιας συμφωνίας είναι δεσμευτικοί για τα μέρη που τη συνομολογούν

-: Ατομικές κυρώσεις σε βάρος Τούρκων- Αναβάλλεται η επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Νωρίτερα το πρακτορείο - μετέδωσε πως, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο της ΕΕ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών και εταιρειών του ενεργειακού τομέα αλλά όχι συνολικά στην Τουρκία. Επιπλέον, το πρακτορείο υποστηρίζει πως η ΕΕ θα αναβάλλει μέχρι και τον Μάρτιο τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Με τη διατύπωση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, ανέφερε η Deutsche Welle κάνοντας λόγο για «light κυρώσεις στην Τουρκία». 

Σχετικα αρθρα

Το βασικό σενάριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων

admin

Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021

admin

Η ελληνική επιχειρηματικότητα καινοτόμησε στο εξωτερικό μέσα στην κρίση

admin

Καθυστερήσεις μηνών στο Nord Stream παραδέχτηκε ο Πούτιν

admin

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν απειλεί να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Επαναλειτουργεί έπειτα από 4 μήνες η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι

admin

Brexit στη μέση του πουθενά

admin

Η θεσμική διαχείριση της πολιτικής κρίσης στις ΗΠΑ

admin

H Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή της στη Βρετανία

admin

Έρευνα: αυξάνεται ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στην ΕΕ – χαμηλά κίνητρα για παραμονή στην Ελλάδα

admin

Μέρκελ στο Άουσβιτς: Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα

admin

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια

admin

AstraZeneca: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου

admin

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια κλείνουν από σήμερα

admin

Πάνω από 3,8 εκατ. Ισπανοί χωρίς εργασία λόγω του κορονοϊού

admin

Μέρκελ: Η ζωή στην Ανατολική Γερμανία ήταν σχεδόν άνετη

admin

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού

admin

«Η κατσαρίδα»: ένα βιβλίο του Ίαν Μακγιούαν με το εφιαλτικό μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit

admin