Image default
Επιχειρήσεις

Με «κλειστά χαρτιά» ο Καλλιτσάντσης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Σε ρόλο Πυθίας και χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του, εμφανίστηκε κατά την παρουσίαση στους αναλυτές ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, με αφορμή την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης για τις 7 Ιανουαρίου με κύριο θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκ. ευρώ και την αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου.

«Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα» δήλωσε στους αναλυτές αποφεύγοντας να ανεβάσει τους τόνους στην διαμάχη για τον έλεγχο του ομίλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πώληση πακέτου μετοχών από τον ίδιο, σημειώνοντας πως «όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως Διευθύνων Σύμβουλος βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα».

Ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR που όπως δήλωσε έγινε για να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστροφή του ομίλου, αλλά και η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που όπως είπε έγινε για να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο Όμιλος παρά το γεγονός ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού του στο μετοχικό κεφάλαιο. «Για αυτό προχώρησα πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που έλεγχα άμεσα, μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον Όμιλο».

Στα θέματα της γ.σ δεν περιλαμβάνεται το αίτημα των Ολλανδών για διαχειριστικό έλεγχο, ωστόσο η διοίκηση απάντησε έμμεσα στην πρόταση λέγοντας ότι «διασφαλίσαμε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα διακινδυνεύσει ξανά σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως αυτά που έβλαψαν τη φήμη του ομίλου στο παρελθόν και έθεσαν σε κίνδυνο τις προοπτικές του. Εμείς θέσαμε τα θεμέλια της σωστής διακυβέρνησης, τον ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε υγιή και διαφανή επιχείρηση».

To CHANGE4ELLAKTOR όπως αναφέρθηκε ολοκλήρωσε την αποστολή του, ανοίγοντας το δρόμο για το GROWTH4ELLAKTOR

Κατά την τηλεδιάσκεψη, υπεραμύνθηκε του έργου της διοίκηση τα τελευταία 2,5 χρόνια, προσθέτοντας πως πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την εταιρεία έχει αποκατασταθεί και με την προβλεπόμενη επιτυχή κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, αυτό του GROWTH4ELLAKTOR (Ανάπτυξη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Ως προς την ΑΜΚ μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε πως η Pemanoaro – σχήμα που ελέγχεται από τους αδερφούς Καλλιτσάντση και διαθέτει το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας – έχει διατυπώσει την κατ’ αρχήν πρόθεσή της να στηρίξει τη συμμετοχή που της αναλογεί στην ΑΜΚ και όταν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις θα προβεί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Με πλεόνασμα ρευστότητας άνω των 150 εκατ. και την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2021, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως ειπώθηκε είναι έτοιμος να επιταχύνει την ανάπτυξή του.

Ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες από εδώ και πέρα, ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είπε πως στις Παραχωρήσεις έμφαση θα δοθεί στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με τουλάχιστον έναν νέο αυτοκινητόδρομο και στην προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού σχεδίου και η ταχεία ανάπτυξη μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικού χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την EDPR, ως Στρατηγικού Συνεργάτη και η περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της διαφοροποίησης τεχνολογιών ΑΠΕ, είναι οι βασικοί τομείς εστίασης. Ως προς τον κλάδο του Περιβάλλοντος (Διαχείριση & Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων), στόχος είναι η αξιοποίηση της ηγετικής θέσης της ΗΛΕΚΤΩΡ με στόχο ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο με αυτόν της αγοράς, καθώς οι επενδύσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Στην Κατασκευή, η προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της θέσης της ΑΚΤΩΡ στις βασικές αγορές μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές του κλάδου ως αποτέλεσμα του κομβικού ρόλου που θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ενώ για την REDS το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη του Cambas Park και του ακινήτου της πρώην-Πήγασος, καθώς και σε επιλεκτικές επενδύσεις σε νέα ακίνητα.

Που θα πάνε τα κεφάλαια της αύξησης

Από τα 50,4 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ, «θέτοντας οριστικό τέλος στις ανάγκες του κατασκευαστικού βραχίονα για στήριξη από τον Όμιλο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Διοίκηση, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Σημαντική είναι και η ίδια η διανομή των 40,8 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην ΑΚΤΩΡ, καθώς 20,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική αγορά για πληρωμές προμηθευτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Διοίκηση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κατασκευής από τον όμιλο μειώνονται και οι λειτουργικές ταμειακές της ροές βελτιώνονται, από -83 εκ. ευρώ στην αρχή του 2019, σε -2 εκ. ευρώ στο τρίτο 3μηνο του 2020.

Σχετικα αρθρα

Apple: Γιατί καλείται να πληρώσει 113 εκατ. σε αποζημιώσεις στους πελάτες της

admin

Τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τις εγκαταστάσεις ΕΑΒ

admin

Το public cloud της IBM υιοθετεί η Aegean

admin

ΟΜΕ – ΟΤΕ: Γιατί προχωράμε σε απεργίες μέσα στις γιορτές

admin

ΗΠΑ: H Apple επαναφέρει το «λουκέτο» σε καταστήματά της λόγω κορωνοϊού

admin

ΔΕΗ: Ολο το επικαιροποιημένο business plan

admin

Intracom: Απορρίφθηκε η νέα αγωγή της Teledome

admin

Στη δημοσιότητα η έκθεση για τη δυσοσμία στον Εύοσμο

admin

Δρομέας: Νέα συμφωνία ανάληψης έργου στο γερμανικό στρατό

admin

Πρωταθλήτρια στις νέες εργασίες του κλάδου το 2019 η Εθνική Leasing

admin

Κλουκίνας-Λάππας: Μειωμένα κατά 3,96% τα EBITDA στο εννεάμηνο

admin

Attica Group: Πρωτοποριακή τεχνολογία με τα Seasmiles Kiosks

admin

Ασφάλιστρα υγείας: Αυξήσεις προ των πυλών – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

admin

Space Hellas: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

Εγκρίθηκε από την ΟΜΕ-ΟΤΕ το σχέδιο συλλογικής σύμβασης

admin

Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής: «Καρφιά» για τον διττό ρόλο της PWC

admin

Lamda: Εγκρίθηκε το stock option plan-Τα νέα μέλη του ΔΣ

admin

Live η ιστορική εκτόξευση του Έλον Μασκ

admin