Image default
Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Κυβερνοασφάλεια στις επιχειρήσεις – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές απειλές

Τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών για τις επιχειρήσεις, ανέδειξε το ψηφιακό εργαστήριο: «H Κυβερνοασφάλεια στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την Τρίτη (8/12/2020).

Στο εργαστήριο, παρουσιάστηκε και ο οδικός χάρτης για αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια που προετοιμάστηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την Deloitte. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όλες οι επιχειρήσεις θα δεχτούν κάποιας μορφής ψηφιακή επίθεση. Επίσης, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν λύσεις κυβερνοασφάλειας που να είναι το ίδιο αποτελεσματικές για όλες τις επιχειρήσεις.

Συνδυάζοντας και στοιχεία από τον Οδικό Χάρτη του ΣΕΒ (εδώ) αναδείχθηκαν τα 5 αναγκαία βήματα, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας, που μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, όπως είναι: η συντήρηση και αναβάθμιση εφαρμογών, ο εντοπισμός κρίσιμων δεδομένων, η επίγνωση των κινδύνων, η ενημέρωση των χρηστών για τους κανόνες καθώς και ένα σχέδιο ανάκαμψης και συνέχειας μετά από επίθεση.

Ακόμη επισήμαναν ότι οι επενδύσεις σε συστήματα ασφάλειας πρέπει πάντα να υλοποιούνται, μετά από αποτίμηση των κινδύνων, σε συνδυασμό όμως με επενδύσεις και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Το Εργαστήριο αποτέλεσε συνέχεια μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Deloitte, όπου προσδιορίζεται λεπτομερώς ο Οδικός Χάρτης για αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν: 

ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner, Cyber Leader της Deloitte Ελλάδος, ο κ. Ροβέρτος Γκόγκλης, Group Chief Information Security Officer της Alpha Bank, ο κ. Γεώργιος Δρίβας, Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η κα. Χριστίνα Μπούρα, Information Security Officer της ΔΕΗ, ο κ. Νίκος Νισκόπουλος, Information Security Officer της Vodafone, ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο κ. Χρήστος Συγγελάκης, Group Chief Information Security Officer της Motor Oil Hellas και ο κ. Κωνσταντίνος Φατόλας, IT Director της Μυτιληναίος.

Στην έναρξη του εργαστηρίου ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, σημείωσε: «Πλέον οι παραβιάσεις της ψηφιακής ασφάλειας διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης και πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή της. Κάθε επιχείρηση πρέπει να αποτιμά τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής επίθεσης και να επενδύει σε μηχανισμούς ψηφιακής ασφάλειας».

Ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner, Cyber Leader της Deloitte Ελλάδος παρουσίασε τις Κυβερνοαπειλές στο Έξυπνο Εργοστάσιο και τις βέλτιστες πρακτικές Κυβερνοασφάλειας και δήλωσε σχετικά:

«Το έξυπνο εργοστάσιο αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις, μέσω των δικτύων των εξωτερικών παρόχων, επιθέσεις τύπου ransomware με στόχο την πληρωμή λύτρων ή τη μη διαθεσιμότητα των πληροφοριακών και τεχνολογικών συστημάτων. Για να προστατευτούν οι οργανισμοί από τις κυβερνοεπιθέσεις, απαιτείται η έγκαιρη προετοιμασία τους μέσω της κατανόησης του προφίλ κινδύνου του οργανισμού, το επίπεδο αποδοχής κινδύνων των κρίσιμων πληροφοριακών και τεχνολογικών πόρων, αξιολόγησης του υφιστάμενου επιπέδου ωρίμανσης των μέτρων ασφάλειας και στη συνέχεια υλοποίηση πλαισίων διακυβέρνησης και μηχανισμών ασφάλειας για την προστασία, την επίγνωση και την ανθεκτικότητα του έξυπνου εργοστασίου».

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, για την επιτάχυνση της ψηφιακής αναβάθμισης στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα:

H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Xρήστος Μεγάλου: Τα οφέλη της Πειραιώς από το hive down

Με «κλειστά χαρτιά» ο Καλλιτσάντσης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Σχετικα αρθρα

Απώλειες €350 εκατ. για τα ξενοδοχεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη στο 6μηνο

admin

Γερμανός αξιωματούχος: Παραμένει «ζωντανή» η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης στη Lufthansa

admin

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τη Μαρίνα Βουλιαγμένης

admin

Τουρισμός: Ο καθηγητής Ν.Σύψας λέει “ναι” σε διακοπές, αλλά με κανόνες και αποστάσεις

admin

Energean: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Edison E&P

admin

Πουλάει τις μετοχές της στην Lamda Development η Μαριάννα Λάτση

admin

Κτήμα Λαζαρίδη: Μειωμένος κατά 14,8% ο τζίρος το πρώτο εξάμηνο

admin

Το “Ερρίκος Ντυνάν” διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ και 53 κλίνες νοσηλείας στη μάχη κατά του κορoνοϊού

admin

Μεγάλου: Ψάχνουμε επενδύσεις να χρηματοδοτήσουμε

admin

ΟΠΑΠ: Προχωρά η προαιρετική δημόσια πρόταση της Sazka Group

admin

Βογιατζόγλου Systems: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ

admin

Αλουμύλ: Αίτημα παράτασης της Συμφωνίας Αναστολής

admin

Alpha: Στη doValue κυπριακά NPEs 3,2 δισ. μαζί με 150 υπαλλήλους

admin

Space Hellas: Επένδυση ύψους 1.275.000 ευρώ στην AgroApps

admin

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

admin

Η ACHMEA, μητρική της INTERAMERICAN, αναστέλλει τη διανομή μερισμάτων

admin

Τι συμβαίνει με την Wirecard; Τώρα λέει ότι τα €2 δισ. που «εξαφανίστηκαν» μπορεί…. να μην υπήρχαν ποτέ

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin