Image default
Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Κυβερνοασφάλεια στις επιχειρήσεις – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές απειλές

Τους κινδύνους, τις προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης των ψηφιακών απειλών για τις επιχειρήσεις, ανέδειξε το ψηφιακό εργαστήριο: «H Κυβερνοασφάλεια στην καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, την Τρίτη (8/12/2020).

Στο εργαστήριο, παρουσιάστηκε και ο οδικός χάρτης για αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια που προετοιμάστηκε από τον ΣΕΒ σε συνεργασία με την Deloitte. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όλες οι επιχειρήσεις θα δεχτούν κάποιας μορφής ψηφιακή επίθεση. Επίσης, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν λύσεις κυβερνοασφάλειας που να είναι το ίδιο αποτελεσματικές για όλες τις επιχειρήσεις.

Συνδυάζοντας και στοιχεία από τον Οδικό Χάρτη του ΣΕΒ (εδώ) αναδείχθηκαν τα 5 αναγκαία βήματα, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας, που μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, όπως είναι: η συντήρηση και αναβάθμιση εφαρμογών, ο εντοπισμός κρίσιμων δεδομένων, η επίγνωση των κινδύνων, η ενημέρωση των χρηστών για τους κανόνες καθώς και ένα σχέδιο ανάκαμψης και συνέχειας μετά από επίθεση.

Ακόμη επισήμαναν ότι οι επενδύσεις σε συστήματα ασφάλειας πρέπει πάντα να υλοποιούνται, μετά από αποτίμηση των κινδύνων, σε συνδυασμό όμως με επενδύσεις και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Το Εργαστήριο αποτέλεσε συνέχεια μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Deloitte, όπου προσδιορίζεται λεπτομερώς ο Οδικός Χάρτης για αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια.

Στη συζήτηση συμμετείχαν: 

ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner, Cyber Leader της Deloitte Ελλάδος, ο κ. Ροβέρτος Γκόγκλης, Group Chief Information Security Officer της Alpha Bank, ο κ. Γεώργιος Δρίβας, Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η κα. Χριστίνα Μπούρα, Information Security Officer της ΔΕΗ, ο κ. Νίκος Νισκόπουλος, Information Security Officer της Vodafone, ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο κ. Χρήστος Συγγελάκης, Group Chief Information Security Officer της Motor Oil Hellas και ο κ. Κωνσταντίνος Φατόλας, IT Director της Μυτιληναίος.

Στην έναρξη του εργαστηρίου ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, σημείωσε: «Πλέον οι παραβιάσεις της ψηφιακής ασφάλειας διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης και πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή της. Κάθε επιχείρηση πρέπει να αποτιμά τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής επίθεσης και να επενδύει σε μηχανισμούς ψηφιακής ασφάλειας».

Ο κ. Χρήστος Βιδάκης, Risk Advisory Partner, Cyber Leader της Deloitte Ελλάδος παρουσίασε τις Κυβερνοαπειλές στο Έξυπνο Εργοστάσιο και τις βέλτιστες πρακτικές Κυβερνοασφάλειας και δήλωσε σχετικά:

«Το έξυπνο εργοστάσιο αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις, μέσω των δικτύων των εξωτερικών παρόχων, επιθέσεις τύπου ransomware με στόχο την πληρωμή λύτρων ή τη μη διαθεσιμότητα των πληροφοριακών και τεχνολογικών συστημάτων. Για να προστατευτούν οι οργανισμοί από τις κυβερνοεπιθέσεις, απαιτείται η έγκαιρη προετοιμασία τους μέσω της κατανόησης του προφίλ κινδύνου του οργανισμού, το επίπεδο αποδοχής κινδύνων των κρίσιμων πληροφοριακών και τεχνολογικών πόρων, αξιολόγησης του υφιστάμενου επιπέδου ωρίμανσης των μέτρων ασφάλειας και στη συνέχεια υλοποίηση πλαισίων διακυβέρνησης και μηχανισμών ασφάλειας για την προστασία, την επίγνωση και την ανθεκτικότητα του έξυπνου εργοστασίου».

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, για την επιτάχυνση της ψηφιακής αναβάθμισης στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Διαβάστε περισσότερα:

H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα

Xρήστος Μεγάλου: Τα οφέλη της Πειραιώς από το hive down

Με «κλειστά χαρτιά» ο Καλλιτσάντσης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Σχετικα αρθρα

Παρουσία της Deloitte Ελλάδος στην Κρήτη

admin

Αθανασίου (Lamda): «Την άνοιξη θα φανούν τα πρώτα έργα στο Ελληνικό»

admin

Χαϊδεμένος: Μειωμένες 24,4% οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

admin

Τοποθετήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ

admin

Η Γερμανία στηγρίζει τις επιχειρήσεις της: Έκδοση εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου

admin

Profile: Διέθεσε με private placement το 3,69%

admin

Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II 300 εκατ.

admin

Χατζηθεοδοσίου: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, απαιτείται οριζόντια στήριξη επιχειρήσεων

admin

Η KPMG επανεκλέγει τον William B. Thomas ως Global Chairman & CEO

admin

Πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας από την Whitetip Investments

admin

Η BP μόλις ανακοίνωσε ότι καταργεί 10.000 θέσεις εργασίας, το 15% του συνολικού προσωπικού της

admin

H easyJet θα πετάει στα τρία τέταρτα των προορισμών της ως τον Αύγουστο

admin

Μυτιληναίος: Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

admin

Γενική Συνέλευση ΟΠΑΠ: Με ισχυρή πλειοψηφία, πράσινο φως από τους μετόχους για όλα τα θέματα

admin

ΕΥ: Η διαφάνεια για τις επιπτώσεις της πανδημίας, κλειδί για τις εταιρικές αναφορές για το έτος 2020

admin

Attica Group: Πρωτοποριακή τεχνολογία με τα Seasmiles Kiosks

admin

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 21% σε 58,1 εκατ. ευρώ

admin

Νέο σύστημα μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ

admin