Image default
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: «Πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών για την Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο οι ηγέτες των «27» καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε τρία βασικά ζητήματα: Τον κοινοτικό προϋπολογισμό -και το ταμείο ανάκαμψης- την κλιματική αλλαγή, καθώς και το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της απάντησης της ΕΕ στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός της ημέρας εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι έχει βρεθεί συμβιβαστική φόορμουλα ανάμεσα στη γερμανική προεδρία της Ένωσης με την Πολωνία και την Ουγγαρία η οποία θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία έιχαν ασκήσει βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού λόγω της ρήτρας του μηχανισμού των κοινοτικών πόρων με τη συμμόρφωση στο κράτος Δικαίου.

Για την κλιματική αλλαγή αναμένεται αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 55% των επιπέδων του 1990 μέχρι το 2030, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Για το φλέγον ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας το πιθανότερο είναι να υπάρξουν εξελίξεις στο δείπνο των ηγετών. 

Ένα νέο σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico περιλαμβάνει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με αυτό που έχει ήδη διαρρεύσει και φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Το κυριότερο είναι ότι το προσχέδιο καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, να εισηγηθεί διεύρυνση των κυρώσεων το αργότερο έως τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico σημειώνουν ότι για την Αθήνα και τη Λευκωσία η αναφορά στον ερχόμενο Μάρτιο παραπέμπει το θέμα σε πολύ αργότερο χρόνο από τον επιθυμητό και θα ήθελαν η ΕΕ να δείξει μεγαλύτερη δέσμευση. Άλλες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έπεσε στο τραπέζι η ιδέα μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Φεβρουάριο.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης, όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει με την Τουρκία» αλλά διαφωνούν σε αυτό το «κάτι».

Για το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσεις 10/12

Ο πρωθυπουργός, αφού παρέθεσε τα υπό συζήτηση θέματα, στάθηκε σε ό,τι αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες», είπε.

Παράλληλα σημείωσε πως «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», για να τονίσει ότι «τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda” (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».

On the issue of the Eastern Mediterranean what is at stake is very simple. It is the credibility of the European Union. We agreed in October that, should Turkey continue its provocative behavior, there will be consequences. Pacta sunt servanda. #EUCO pic.twitter.com/KIDjdis38f

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 10, 2020

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”.Mακρόν θέλουμε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η γερμανική προεδρία εργάστηκε συστηματικά για να βρεθεί μια συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και σήμερα θα φανεί εάν υπάρχει ομοφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι αναμένει συνεργασία στη μάχη κατά της πανδημίας και κυρίως στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και ζητεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών – μελών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στο ζήτημα της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας ότι η στάση της Άγκυρας όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χειροτερέψει.

Κουρτς: Αποφασιστική δράση κατά των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά ενάντια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Σε αυτό πλαίσιο χρειάζεται μια κοινή και αποφασιστική αντίδραση από την ΕΕ με πρόσθετες κυρώσεις, ενώ η Αυστρία υποστηρίζει επίσης την ιδέα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσιαλος: Οι αντιεμβολιαστές κατέρριψαν μόνοι τους το βασικό τους επιχείρημα – Σοκάρουν τα στοιχεία θανάτων από ιλαράΠροβλήματα στο Facebook

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παρενόχληση και Κακοποίηση στον Αθλητισμό» διοργανώνει το ΑΠΘ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

Τα μαζεύει ο Σάκης Παπαδόπουλος: Εννοούσα τον… Άδωνι με τα περί «επηρεασμού της Δικαιοσύνης»

admin

Κορωνοϊός: Τηλεφωνική συνομιλία της Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Αυστρίας

admin

«Η Ελλάδα στον δρόμο της εξωστρέφειας»: Η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγεί γιατί αποδέχτηκε την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΟΟΣΑ

admin

Στο τραπέζι τα τρία στάδια του plan B για τυχόν έξαρση του κορωνοϊού

admin

Απάντησε σε ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτσας για τον τουρισμό: «Θέλουν τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα»

admin

Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Αυστηροποίηση των ποινών για βιασμό και trafficking ζητάει ο Πλεύρης

admin

Πέτσας: Βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους

admin

Σλοβενία: Η ΕΕ να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

admin

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα – Διαρκής η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ

admin

Αποπομπή του Όρμπαν από το ΕΛΚ ζητούν Μητσοτάκης και άλλοι 11 ηγέτες της ΕΕ

admin

Economist: Οι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν την ΕΕ καλύτερα από τους Τσίπρα και Βαρουφάκη

admin

ΚΙΝΑΛ: Δωρεάν μάσκες στους μαθητές και περισσότερα τεστ

admin

Σχοινάς σε ΣΚΑΪ: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος- Θα υπάρξουν συνέπειες

admin

Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν: Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

admin

Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να δώσει λύσεις στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

ΓΕΕΘΑ: Τα ελληνικά F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό B-52 αναχαίτισαν ​τουρκικά αεροσκάφη

admin

Συμπεράσματα Med7: Επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας προτείνουν οι ηγέτες

admin