Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Στήριγμα στα ελληνικά ομόλογα έως το Μάρτιο του 2022

«Χριστουγεννιάτικο δώρο» για την Ελλάδα αποτελεί η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση στα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και στην χρονική επέκταση της διάρκειας αυτού έως το Μάρτιο του 2022.

Η συγκεκριμένη απόφαση βοηθά τη χώρα μας να συνεχίσει να δανείζεται φθηνά από τις αγορές και το 2021ν και τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα , αν όχι έως το Μάρτιο του 2022, ίσως λίγους μήνες αργότερα.

Το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα το σύνολο του 2021, ουσιαστικά  «καλύπτει» τις εκδόσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.  Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Ελλάδα έχει δανειστεί 13 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης : 7ετούς, 10ετούς (με επανέκδοση) και  15ετούς ομολόγου (με επανέκδοση).

Με την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ το ποσό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει αυξάνεται σε περίπου 37-38 δισ. ευρώ,  από 27 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα.  Ήδη από την αρχή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) έως και το τέλος Νοεμβρίου οι αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται στα 16,3 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων έως το τέλος του έτους το ποσό προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 18 δισ. ευρώ.

Η επέκταση της χρονικής διάρκειας του συγκεκριμένου προγράμματος (PEPP) έως το Μάρτιο του 2022 καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα καθώς το PEPP θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Έως τότε, η συμμετοχή της Ελλάδος στο PEPP σε συνδυασμό με τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα κάνουν τους οίκους αξιολόγησης να ξανασκεφτούν το «βαθμό» που θα βάλουν στην ελληνική οικονομία.

Δηλαδή δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο από τον Απρίλιο του 2022 τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν να ενταχθούν στο περίφημο QE της ΕΚΤ ή να απέχουν κάποιους μήνες από την ένταξη τους. Αυτό έως σήμερα δεν είναι εφικτό καθώς δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα και θεωρούνται «junk».

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου η οποία έφτασε χθες στο 0,57% για να κινηθεί αργότερα στο 0,6%. Όσον αφορά το 5ετές ομόλογο, η απόδοση του πλησιάζει πλέον το 0% και πιο συγκεκριμένα στο 0,03%.

Σχετικα αρθρα

Αύξηση φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

admin

Κοροναϊός : Τεράστια οικονομική ζημιά στον τουρισμό; Χάνονται εκατομμύρια από τη ματαίωση εκδηλώσεων

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο3: Tελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων

admin

Ο Μητσοτάκης χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Η αντίδραση των τραπεζών στον κοροναϊό

admin

Αντισταθμιστικά μέτρα για στήριξη της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Αναρτάται η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το «Ελλάδα… ξανά!»

admin

Τουρισμός : Προβληματίζουν τα μηνύματα ενόψει του restart – 25% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές

admin

Αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως προβλέπει ο ILO – 188 εκατ. άνθρωποι χωρίς δουλειά

admin

Προστασία α΄ κατοικίας: «Εξαφανίστηκαν» 41.000 δανειολήπτες -Τους ψάχνουν με mail

admin

Βρούτσης : Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις και το δώρο Χριστουγέννων

admin

Στις 29 Οκτωβρίου η λήξη προθεσμίας για διαγωνισμούς ακινήτων ΕΤΑΔ στη Ρόδο

admin

ΤτΕ: Πώς θα επηρεάσει την κερδοφορία των τραπεζών η μείωση των κόκκινων δανείων

admin

Θεοχάρης στο Sky News: «Ανοησίες» τα περί νέου lockdown στην Ελλάδα

admin

Επενδυτικά κεφάλαια 3ης γενιάς για ένα νέο ξεκίνημα

admin

Εστίαση : Σχέδια για άνοιγμα νωρίτερα -Τι θα γίνει με το ΦΠΑ

admin

Μιχαηλίδου : Τέλη Μαρτίου η πρώτη δόση του επιδόματος γέννας

admin

Ε.Ε: Η τελική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης Covid-19

admin