Image default
Οικονομία

Η fake Black Friday και η πορεία των τιμών

Μύθος, για μια ακόμη χρονιά, αποδείχθηκαν οι μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές κατά τη διάρκεια της Black Friday. Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Για του λόγου το αληθές τα προϊόντα που αγοράσθηκαν-πωλήθηκαν φέτος στην Ελλάδα με έκπτωση κατά τη διάρκεια της Black Friday ήταν τα μισά σε σχέση με αυτά που είχαν πωληθεί το 2018 και στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Συγκεκριμένα από το σύνολο των προϊόντων που διακινήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Skroutz μόλις 8 στα 100 προϊόντα (ποσοστό 8,32%) αγοράστηκαν με έκπτωση πάνω από 10%. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 8,5% και το 2018 στο 15%.

Τα περισσότερα προϊόντα, ποσοστό 87,9% πωλήθηκαν – αγοράσθηκαν σε παρόμοια τιμή (±10%) με την προ Black Friday περίοδο ενώ κοντά 4 στα 100 (ποσοστό 3,78%) αγοράσθηκαν ακριβότερα από τους καταναλωτές. Ποσοστό υπερτριπλάσιο από το 2019 και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό των προϊόντων που είχε πουληθεί ακριβότερα το 2018. Πέρυσι μόλις το 1,2% των προϊόντων είχε πουληθεί σε υψηλότερες τιμές και το 2018 το 1,5%.

Ας δούμε όμως σε ποιες κατηγορίες πουλήθηκαν φθηνότερα και ακριβότερα τα προϊόντα.

Στα παιδικά – βρεφικά το 7,38% των προϊόντων που πουλήθηκαν αγοράστηκαν φθηνότερα και 7,71% ακριβότερα. Ακριβότερα πουλήθηκε το 5,14% των προϊόντων τεχνολογίας, το 3,39% των προϊόντων για το σπίτι – κήπος, και το 1,48% των προϊόντα προς τους επαγγελματίες. Με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια/λαμπάκια/διακοσμητικά, σε ποσοστό πάνω από 10% να έχουν πουληθεί σε υψηλότερες τιμές. Τα περισσότερα προϊόντα που πωλήθηκαν φθηνότερα εντοπίζονται στην κατηγορία Υγεία – Ομορφιά (ποσοστό 12,8%), στα προϊόντα μόδας (9,84%) και στα προϊόντα αθλητισμού (9,11%).

Από τα δεδομένα για τις καταναλωτικές συμπεριφορές και τις αγοραστικές τάσεις που συνέλεξε η ομάδα Business Intelligence του Skroutz προκύπτει πως οι προσφορές διήρκησαν τουλάχιστον μία εβδομάδα, οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Skroutz αυξήθηκαν κατά 42% αγγίζοντας τα 14,5 εκατ., και ο όγκος των παραγγελιών παρουσίασε αύξηση 150%, αγγίζοντας τις 972.000. Αποτέλεσμα να καταγραφή αύξηση 44% του παραγόμενου τζίρου και κατά 73% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019 και να διαμορφωθεί στα 41,3 εκατ. ευρώ για τα 6.600 εμπορικά καταστήματα που συνεργάζονται με το Skroutz. Όσον αφορά την ετήσια ανάπτυξη στις κατηγορίες προϊόντων, πρωταγωνιστής είναι η κατηγορία “Σπίτι-Κήπος” με αυξημένες παραγγελίες κατά 255% και αύξηση κατά 124% στον παραγόμενο τζίρο.

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων ήταν αυτές για το “Σπίτι–Κήπος” και για την “Τεχνολογία”, απορροφώντας το σημαντικότερο ποσοστό επισκέψεων, του παραγόμενου τζίρου και του όγκου των παραγγελιών. H κατηγορία “Υγεία – Ομορφιά”, όπως και πέρυσι, βρέθηκε στην πέμπτη θέση όσον αφορά τις συνολικές επισκέψεις (9%) και είχε τον τρίτο υψηλότερο όγκο παραγγελιών επί του συνόλου (20%). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον αυξημένο αριθμό προϊόντων ανά καλάθι αγοράς παρότι πρόκειται για προϊόντα με χαμηλότερη αξία.

Σχετικα αρθρα

Εφορία : Κλειδάριθμος μέσω sms και email

admin

ΕΒΑ: Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Προκαταβολή φόρου: Πόσο θα μειωθεί – Όλα τα σενάρια

admin

Μεσσηνία: Ζητούν αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό

admin

Γερμανία : Αισιόδοξος ο Μάας για συμφωνία στην ΕΕ για το σχέδιο ανάκαμψης Μακρόν-Μέρκελ

admin

Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% – Τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες

admin

Η Ελλάδα κάνει ράλι προς την επενδυτική βαθμίδα

admin

Τρίτη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο

admin

Σύνοδος Κορυφής: Ξενύχτησαν και τσακώθηκαν για τη μοιρασιά του 1,1 τρισ. ευρώ

admin

Η λιτότητα εκδικείται τα συστήματα υγείας

admin

Πόσο θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς

admin

ESM : Θα χρειασθούν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ ακόμη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 0,24% έκλεισε η αγορά

admin

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση οφειλών – Ποιους αφορά

admin

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών : Πτώση 68,4% της επιβατικής κίνησης το 2020 λόγω κοροναϊού

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 : Εξετάζεται ολιγοήμερη παράταση

admin