Image default
Οικονομία

Και για κενά διαμερίσματα υποβλήθηκαν δηλώσεις αποζημίωσης ενοικίων

Αν και ήταν κενά τα διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες τους προσπαθήσαν να κερδίσουν την επιδότηση-συμψηφισμό από το κράτος. Ωστόσο από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν και απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους. Το στοιχείο αυτό είναι από τα πολλά και συγκεκριμένα από τις 79.306 αιτήσεις αποζημίωσης που απορρίφθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο αφορά 461  ιδιοκτήτες οι οποίοι φαίνεται να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο Ε9. Εάν δεν δοθούν πειστικές εξηγήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και φόρους όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ απέστειλε στους 461 ιδιοκτήτες ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ερωτώνται με ποια ιδιότητα ενοικίασαν τα ακίνητα. Επί της ουσίας ερωτήθηκαν ποια είναι η σχέση τους με τα ακίνητα για τα οποία ζητούν αποζημίωση. Σημειώνεται ότι ο νόμος επιτρέπει σε τρίτους να μισθώνουν ακίνητα ακόμα και εάν δεν είναι ιδιοκτήτες. Εάν ισχύει αυτή η περίπτωση τότε θα τους πιστωθεί κανονικά η αποζημίωση, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν μπλεγμένοι και με τσουχτερά πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αποζημίωσης συμψηφισμού φόρου είχαν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι για το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου είχαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά συνολικά υποβλήθηκαν συνολικά 338.528 δηλώσεις COVID εκ των οποίων 259.530 δηλώσεις  αφορούν επαγγελματική στέγης και 78.998 δηλώσεις κατοικία. Η επιδότηση , υπό μορφή συμψηφισμών με φορολογικές τους υποχρεώσεις, έφθασε τα 42,841 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβαν 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων  και συγκεκριμένα 27,1 εκατ. ευρώ (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 15,6 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ με 45.000 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε 79.306 αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς διαπιστώθηκαν ότι τα στοιχεία που δήλωσαν αφορούσαν:

-Μη πληττόμενο μισθωτή για χρήση επαγγελματικής στέγης. Σε 45.788 περιπτώσεις εμφανίσθηκε ότι ο μισθωτής ήταν πληττόμενος και μετά τη διασταύρωση που έκανε η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάγεται ο μισθωτής στους ΚΑΔ.

-Δεν υπήρχε αναστολή σύμβασης του μισθωτή ωστόσο υποβλήθηκε δήλωση από τον ιδιοκτήτη

-Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο

-Παρά το γεγονός ότι είχε δηλωθεί λύση της σύμβασης, υποβλήθηκε και αίτηση αποζημίωσης η οποία που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ  σε 6.710 περιπτώσεις είχε δηλωθεί λήξη της μίσθωσης αλλά υπεβλήθη δήλωση Covid.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin