Image default
Ευρώπη

ΕO ΚΚΕ: Καμία αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών της Καρδίτσας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» ΕΕ

«Ούτε ‘αμεσότητα’ ούτε ‘αλληλεγγύη’ παρέχει το κατ’ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της Επιτρόπου E. Ferreira σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (επισυναπτόμενο pdf) που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.

Η Επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων» τονίζει σε σχόλιό της η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση πρώτον θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της Ε.Ε. περί «κόστους-οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας εβδομάδας όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.

Mάλιστα η Επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η οποία «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης» όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών βρίσκονται

Η πραγματικότητα είναι ότι όσο τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των επιτροπών αγώνα στην Καρδίτσα κι απαιτεί εδώ και τώρα:

– να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

– να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους

– να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

– να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν κι από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες».

- -

Σχετικα αρθρα

Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της Πολιτικής Συνοχής είναι συνεχής

admin

Ο Πούτιν απαγορεύει στους συνεργάτες του να αρχίσουν την αναζήτηση διαδόχου

admin

Στο Δικαστήριο πάει η Κομισιόν την Πολωνία

admin

Άλμα του κόστους μεταφοράς από την Ασία στην Ευρώπη

admin

Πηγές: χωρίς υποχρεωτική μετεγκατάσταση το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ αλλά με ενισχυμένη αλληλεγγύη

admin

Φον Ντερ Λάιεν: «Υπενθύμιση» για όλους μας η πυρκαγιά στη Μόρια

admin

Η Tesla πήγε Βερολίνο λόγω Brexit

admin

Η Ισπανία μπορεί να επιβάλει καραντίνα σε επισκέπτες από τη Βρετανία

admin

Οι ευρωβουλευτές συζητούν: «Νέες προοπτικές για τις ευρωατλαντικές σχέσεις»

admin

«Καμπανάκι» από την ΕΕ για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

admin

Έρευνα: Ο no1 απειλή που βλέπουν οι CEOs

admin

Dieselgate reloaded: Και τα νέα ντίζελ ξεπερνούν τα όρια εκπομπών

admin

Τέλη Μαρτίου το σχέδιο κειμένου του ΕΣΠΑ 2021-2027

admin

Όλες οι απαντήσεις για τα νέα μέτρα στην εργασία

admin

Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία Ζάεφ – Αχμέτι για σχηματισμό κυβέρνησης

admin

Ανοίγει τον δρόμο και για άλλα περιφερειακά ζητήματα ο East Med

admin

Ο νέος ομφαλός της Ε.Ε. μετά το Brexit

admin

Τζόνσον για 5G: Οι επικριτές της Huawei πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις

admin