Image default
Οικονομία Σοφοκλέους 10

Morgan Stanley: Overweight για την Ελλάδα – Στα κορυφαία trades του 2021 η Alpha Bank

Bullish για την Ελλάδα και τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δηλώνει η Morgan Stanley, ενώ ξεχωρίζει τη μετοχή της Alpha Bank τοποθετώντας την στην λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Όπως τονίζει, ο λόγος που είναι τόσο θετική για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές μετοχές είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλή έκθεση στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε (26% του ΑΕΠ), υψηλή έκθεση στον τουρισμό ( άνω του 20% του ΑΕΠ), ενώ το Χ.Α έχει πολύ χαμηλές αποτιμήσεις – παρά το ράλι – ειδικά σε ότι αφορά τις μετοχές των τραπεζών.

Ο λόγος που ξεχωρίζει την Alpha, διατηρώντας την γενικότερη bullish στάση της για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, είναι ότι η ολοκλήρωση του Galaxy θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση του δείκτη NPEs. H Morgan Stanley διατηρεί έτσι την τιμή στόχο των 0,90 ευρώ για τη μετοχή της Alpha, με σύσταση overweight, ενώ κατά το bullish σενάριό της  η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,30 ευρώ.

Όπως επισημαίνει, ο δείκτης NPE της Alpha Bank στο γ’ τρίμηνο ανήλθε στο 43%, και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Alpha εργάζεται επί του παρόντος για το κλείσιμο της συμφωνίας τιτλοποίησης Galaxy ύψος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να μειώσει τον δείκτη NPE στο c26% έως το α’ τρίμηνο του 2021.

Μαζί με άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των ΕΜΕΑ, ένα σημαντικό μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank είναι υπό μορατόρια, τα οποία – μαζί με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης – καθυστερούν το νέο σχηματισμό νέων NPE στις αρχές του 2021 τουλάχιστον.

Μόνο μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών θα φανεί η πραγματική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Τα πρόσφατα νέα σχετικά με τα εμβόλια βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα μπορούσε πράγματι να ανακάμψει, πράγμα που θα βοηθήσει στον περιορισμό του νέου σχηματισμού NPEs.

Η Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/B στο 0,2 για το 2020 που είναι χαμηλότερος από τα αντίστοιχα των Eurobank (0,4x) και ΕΤΕ (0,3x), το οποίο η Morgan Stanley αποδίδει στο πολύ υψηλότερο δείκτη NPEs. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Alpha Bank έχει αρκετό μαξιλάρι κεφαλαίου και δείκτη κάλυψης για να το οδηγήσει των δείκτη NPEs χαμηλότερα και στο 10% σε επίπεδο ομίλου και κάτω από το 5% στην Ελλάδα έως το 2024.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της M.S αυτό θα έρθει βέβαια με σημαντικό κόστος ύψους 3,6 δισ. ευρώ (πρόσθετες προβλέψεις και ζημίες από πωλήσεις junior κατηγορίας κόκκινων δανείων ), το οποίο ωστόσο θα αντισταθμιστεί από τα προ-προβλέψεων κέρδη κατά την συγκεκριμένη  περίοδο, καθώς και από κάποια ανακούφιση κεφαλαίου από την τιτλοποίηση μέσω του σχεδίου “Ηρακλής”.

Σε περίπτωση μίας πιο έντονης μακροοικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, δηλαδή στο bullish σενάριο της M.S, υπάρχει λιγότερη ανάγκη για περαιτέρω τιτλοποιήσεις, καθώς η Alpha θα μπορούσε να επιταχύνει τις οργανικές προσπάθειες μείωσης των NPEs μετά το Galaxy. Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης RoTe θα κινηθεί στο 10% από το 2025, το οποίο (σε συνδυασμό με το 20% του κόστους των ιδίων κεφαλαίων και το 1% του ρυθμού ανάπτυξης) μεταφράζεται σε τιμή-στόχο 1,30 ευρώ και περιθώρια ανόδου άνω του 50% (με βάση το χθεσινό κλείσιμο).

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της – Τα νέα δεδομένα, οι προσδοκίες και τα μέτρα πρόληψης

admin

Το Brexit έστειλε 100 εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία

admin

Μείωση έως 30% της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις

admin

Οι χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από τους μισούς ανέργους στην Ε.Ε.

admin

Σε υψηλά τριμήνου το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας

admin

Κοροναϊός : Αλλάζει σήμερα το όριο των ανέπαφων συναλλαγών

admin

Για ποιες επιχειρήσεις παγώνουν οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές λόγω κορονοϊού

admin

Koντά στα ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύεται το 10ετές ομόλογο

admin

Το «DNA» του εργατικού δυναμικού σε Ελλάδα και Αν. Ευρώπη – Τι δείχνει η πανδημία

admin

Διεύρυνση της ψηφιακής συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΕΔ και της Google Ελλάδας

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

admin

Λαμπερά εγκαίνια για τη 15η HORECA

admin

Κρήτη: Συμμετοχή στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση Food Market Show 2020

admin

Lockdown : Ετοιμάζονται τα e-shop για τις εκπτώσεις

admin

Προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών

admin

Κορονοϊός: Σύσκεψη για οικονομικά μέτρα – Πιθανή αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές

admin