Image default
Ευρώπη

Κατρούγκαλος: «Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο της ΕΕ»

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση και προσωπικά στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,εξαπέλυσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, εστιάζοντας κυρίως στα εθνικά θέματα και στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα οποία χαρακτήρισε «παταγώδη αποτυχία για τα συμφέροντα της Ελλάδος»,

Παράλληλα ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει «επιτέλους εθνική στρατηγική προς όφελος του τόπου».

«Δυστυχώς, αυτά που έχω να προσάψω στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική ξεπερνούν κατά πολύ τα ατοπήματα του προϋπολογισμού, είπε.

«Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία και φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω. Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο αυτό. Ενώ ο Πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο ως μόνη επιλογή περιέγραφε την ανάγκη να ληφθεί παρόμοια απόφαση. Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ίδια αποτυχία στο επόμενο συμβούλιο από αυτό του Οκτωβρίου μας έλεγε ότι δύο μήνες προθεσμία δόθηκε στην Τουρκία και τον Δεκέμβριο αν δε συμμορφωθεί θα έχουμε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και η Τουρκία όχι απλώς δεν συμμορφώθηκε, αποχαλινώθηκε. Είχαμε έρευνες κάτω και από τα 12 μίλια, παράνομες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, navtex που απειλούσαν, έρευνες και κάτω από τα 6 μίλια».

Ο κ Κατρούγκαλος συνέχισε στο ίδιο κριτικό ύφος επισημαίνοντας ότι «για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη αρκεί να συγκρίνει τα συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου με τα συμπεράσματα του συμβουλίου του Ιουνίου το 2019, που ήταν το τελευταίο στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας».

«Εκεί όχι μόνο ελήφθη ομόφωνα η αρχική και άρα πιο δύσκολη καταρχήν απόφαση για τις κυρώσεις, μολονότι και τότε υπήρχαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, μολονότι και τότε η Γερμανία ήταν διστακτική. Αλλά επιπλέον η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις συνεχείς παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κάλεσε να τις σταματήσει άμεσα. Δηλαδή αφενός περιέλαβε ρητά το Αιγαίο στη καταδίκη, αφετέρου προέβλεψε μνεία για κυρώσεις αν συνεχιζόταν η συμπεριφορά αυτή, πράγμα που απουσιάζει εντελώς στο πρόσφατο συμβούλιο», υπογράμμισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ .

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μεγάλη αυτή αποτυχία λέγοντας ότι τάχα δεν υποβάλαμε βέτο γιατί αυτό θα ήταν αντίθετα στα συμφέροντα της Κύπρου για την οποία τα συμπεράσματα προέβλεπαν κάτι παραπάνω».

Για την Κύπρο

«Δεν θυσιάστηκε όμως η κυβέρνηση για την Κύπρο. Για την Κύπρο ο κος Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Διεκδικώντας τη θλιβερή πρωτιά του μόνου Έλληνα πρωθυπουργού που δεν περιέλαβε στις προτεραιότητες της διπλωματίας την ανάγκη να προταχθεί η επίλυση του Κυπριακού στην πιο δύσκολη στιγμή από το 1974. Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος, η μικρή Κύπρος, πέτυχε κάποιες κυρώσεις ενώ ο κ. Μητσοτάκης, μην έχοντας στρατηγική, αποκλίνοντας από τις κοινές σταθερές της εξωτερικής πολιτικής δεν κατάφερε τίποτα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Η ήττα έχει υπογραφή. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε.Η έλλειψη αυτοκριτικής και η κουτοπόνηρη επικοινωνιακή ρηχή διαχείριση αυτών των διαδοχικών αποτυχιών προοιωνίζεται δυστυχώς ακόμα χειρότερα για το 2021 από το τραγικό 2020», συμπλήρωσε ο κ Κατρούγκαλος και κατέληξε:

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι ως πατριωτική δύναμη να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική πολιτική. Αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοκριτική».

Σχετικα αρθρα

Εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

admin

Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να πληρώνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

admin

Μέρκελ: Με την ομπρέλα ΟΗΕ η επιστροφή προσφύγων στη Συρία

admin

Τι κάνουν οι ελληνικοί δήμοι για να πετύχουν τους στόχους ανακύκλωσης της ΕΕ;

admin

Παρέμβαση Ασημακοπούλου στον Μπορέλ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

admin

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης

admin

Αποκατάσταση της οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων

admin

Σύγκρουση Μακρόν-Πολωνίας για την κλιματική αλλαγή

admin

Μήνυμα Κίνας προς τις Βρυξέλλες: «Σταματήστε τα ανεύθυνα σχόλια» για τη σύλληψη της δημοσιογράφου

admin

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το app store της Apple

admin

”Η Ευρώπη σε τροχιά κατάρριψης του κλιματικού στόχου του 2020”

admin

Το χρηματοοικονομικό ψηφιακό έγκλημα θα εντείνει τη δράση του το 2021

admin

Προς συνταγματική κρίση οι ΗΠΑ;

admin

Στην κούρσα της ηλεκτροκίνησης φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων

admin

Η Ευρώπη σε κλοιό και η νέα μεταναστευτική πολιτική

admin

Χαμηλοί τόνοι από τον Κουρτς για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

admin

Βουλή- Βούτσης: Ποια είναι η στρατηγική σε σχέση με τα ζητήματα χρέους που αφορούν τη χώρα μας;

admin

Η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας ενέκρινε τη CETA μεταξύ ΕΕ – Καναδά

admin