Image default
Ευρώπη

Βουλή- Βούτσης: Ποια είναι η στρατηγική σε σχέση με τα ζητήματα χρέους που αφορούν τη χώρα μας;

«Η ελληνική κοινωνία ζει μια τραγωδία. Υπομένει, αντέχει και μαζί πενθεί. Και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι για να είναι όσο λιγότερο αυτό το πένθος. Η συλλογική αλληλεγγύη και αντίσταση πρέπει να υπάρξει διότι βοηθάει την ατομική ευθύνη και αντίσταση σε ότι συμβαίνει», τόνισε ο πρώην Προέδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Βούτσης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021. 

Ο κ. Βούτσης, σημείωσε ότι εξελίσσεται μία ισχυρή και τεκμηριωμένη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική σύγκρουση για τον προϋπολογισμό όπως είναι εύλογο. Εκ των πραγμάτων μπαίνει, όπως είπε και το ζήτημα της ανάγκης εναλλακτικής λύσης και διαφορετικής διακυβέρνησης για τη χώρα.

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε φάση κόπωσης, φόβου κατάθλιψης. Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και πρώτα η κυβέρνηση. Με τους εμβολιασμούς και πριν από αυτά με τις εγκεκριμένες θεραπείες και παράλληλα με την ισχυρή ενίσχυση του ΕΣΥ να σμικρυνθεί αυτή η τραγωδία ποσοτικά, ποιοτικά, χρονικά», υπογράμμισε. 

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε όιτι «Στη μαγική εικόνα που έχετε παρουσιάσει με αριθμούς δεν ακούτε καθόλου ότι την αποδομεί: την κοινωνία και τους φορείς της. Οι φορείς της αγοράς, οι υγειονομικοί σας μιλάνε και έχετε κλείσει τα αυτιά σας. Δε βλέπετε τα στοιχεία για την εργασία, τις αμοιβές, τις 350 χιλιάδες εκκρεμούσες συντάξεις που είναι σαφώς περισσότερες από πέρυσι. Για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Μια δυστοπική κατάσταση». 

Αυτή η εικόνα, τόνισε, που φιλοτεχνείται εμπεριέχει και ένα μεγάλο ατόπημα από πλευράς πολιτικής επιχειρηματολογίας. «Κάνετε συγκρίσεις με πέρυσι ή με την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνετε δηλαδή στην άκρη ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για ρευστότητα, την άρση του δημοσιονομικού συμφώνου κ.ο.κ.. που σας έδωσαν πολύ περισσότερα εργαλέια να αντιμετωπίσετε διαφορετικά την πανδημία. Τι συγκρίσεις λοιπόν κάνετε; Συγκρίσεις ενώ είχατε ευρύτερες ευκαιρίες και δεν αξιοποιήσατε.», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. 

«Ποια είναι η στρατηγική της χώρας για τη μάχη που γίνεται στην Ευρώπη σε σχέση με τα ζητήματα του χρέους, της κατανομής κονδυλίων κ.ο.κ. που αφορούν τη χώρα μας; Πόση προθυμία επιδεικνύουμε να πάρουμε θέση;», διερωτήθηκε. 

«Δεν είναι απλώς ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία την πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντικοινωνικά μέτρα. Είναι πως επιμένει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της που παρουσίασε τον Ιούλιο του 2019. Σοβαρά; Και το λέτε σαν να είναι κάτι φυσιολογικό; Ένα χρόνο συνταράσσεται ο κόσμος και θα είναι διαφορετικός όταν τελειώσουμε από αυτά στην οικονομία, στο ρόλο του κράτους, στη δημοκρατία, με νέες ανισότητες», υπογράμμισε. 

«Εσείς δεν καταθέτετε μέσα από τον προϋπολογισμό τον αναγκαίο αναστοχασμό, την αλλαγή ρότας, τη στήριξη των πιο ευπαθών ομάδων. Δε λέτε πως λόγω κορωνοϊού πρέπει να αλλάξετε σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις. Επιμένετε στα ίδια και μάλιστα επί τα χείρω», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «ο κ. Παπαδημητρίου ως εισηγητής σας ήταν απολύτως αποκαλυπτικός. Καταλάβαμε όλοι πως η έκθεση Πισαρίδη είναι η στρατηγική που εμπνέει τόσο το πρόγραμμα που καταθέσατε στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η στρατηγική του κατατεθειμένου προϋπολογισμού. Είναι σαφές δηλαδή πως οδηγούμαστε σε σοβαρότατες επιπτώσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα επί τα χείρω σε εργασία, υγεία, παιδεία, δικαιώματα κ.ο.κ. Ελαστικοποίηση της εργασίας, συμπίεση του κατώτατου μισθού, αποδυνάμωση των δημόσιων υποδομών, συρρίκνωση της παρέμβασης του κράτους: δηλαδή νέες ανισότητες». 

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως συγκροτεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο μόνο με αυτούς που βρίσκονται ήδη στην αφετηρία και επηρεάζουν και την πολιτική κατάσταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή την κλιματική μετάβαση. Τομείς, είπε, πάνω στους οποίους αναπτύσσονται πολύ διαφορετικές στρατηγικές που οι πολιτικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

«Στην επόμενη πενταετία η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει με μειωμένα δικαιώματα στην εργασία, μειωμένους μισθούς, ασπίδα ενάντια στις διεκδικήσεις, μειωμένες εγγυήσεις και προστασία και υπονόμευση ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο το προωθείτε συστηματικά», πρόσθεσε. 

«Οι ευθύνες σας για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ και για την αποτυχημένη στρατηγική σας για το δεύτερο κύμα είναι μεγάλες και δε μιλάτε καν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για αύξηση δημοσίων δαπανών. Με αυτήν την έννοια η ευθύνη σας είναι εγκληματική», σημείωσε. 

«Δεν κάνει ότι περνάει από το χέρι της η κυβέρνηση. Πλέον, μέσω του προϋπολογισμού, θέλει να λυθούν τα χέρια της έτσι ώστε να περάσει συγκεκριμένες αντικοινωνικές πολιτικές με μεγάλο κόστος. Το κοινωνικό ζήτημα αναδεικνύεται με δραματικό πρόσημο στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα. Η πολιτική αντιπαράθεση και η αντίσταση της κοινωνίας θα επιταθεί, αλλά τουλάχιστον να μη συμβεί αυτό με συνέχιση αυτής της δραματικής κατάστασης. Θα βοηθήσει και ψυχολογικά την κοινωνίας μας να ορθώσει το ανάστημά της», κατέληξε ο κ. Βούτσης. 

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Σταθερό το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων τον Ιούνιο

admin

Ερντογάν: Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ

admin

Γαλλία: ΜΚΟ κατηγορεί την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά

admin

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Αβραμόπουλος

admin

Ανακύκλωση πλαστικών: έρευνα της Greenpeace, τί συμβαίνει στην Ελλάδα

admin

Η αθέατη όψη της νέας συσσώρευσης

admin

Κομισιόν: «Ανενεργός» ο νόμος Ξανθού – Πολάκη για τα καπνικά προϊόντα

admin

Δεύτερο κρούσμα του κοροναϊού στα κεντρικά της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

admin

Έντεκα ευρωβουλευτές καταγγέλλουν καταπάτηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στην υπόθεση Novartis

admin

Η στάση της Ισπανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

admin

Παραβιάσεις στο δικαίωμα ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών σε 14 χώρες της ΕΕ

admin

Μακρύς ο δρόμος για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων – Βαθμολογήθηκε με 67,9% η Ε.Ε.

admin

Ακυρώσεις πτήσεων από την ολλανδική KLM λόγω του κοροναϊού

admin

Σχέδια για ένα δημόσιο κρυπτονόμισμα ωριμάζουν στην Ευρώπη

admin

Πιθανόν τον Απρίλιο η έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

admin

Δεκάδες ανώτερες θέσεις εξακολουθούν να είναι κενές στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

admin

Η ΕΕ ενέκρινε 225 εκ. ευρώ για το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65

admin

Να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ζήτησε ο Βορίδης

admin