Image default
Πολιτική

Μηταράκης: Το 2020 χρονιά-σταθμός στο μεταναστευτικό με τις χαμηλότερες ροές εδώ και χρόνια

Την ανάκτηση του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης, που επηρέασε την χώρα δυσανάλογα, στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το νέο έτος, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός στο μεταναστευτικό. Προχωρήσαμε σε σημαντικές οργανωτικές και νομοθετικές αλλαγές. Αλλαγές που επέφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», τα οποία και παρουσίασε, λέγοντας ότι «το 2020 είναι η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος η μείωση των ροών φτάνει το 78%, με τα 2/3 των ροών το πρώτο τρίμηνο. Αναφορικά με τα νησιά μας, το τελευταίο εννεάμηνο οι ροές έχουν μειωθεί κατά 94%: 3 χιλιάδες αφίξεις αντί 49 χιλιάδες πέρυσι. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Και η αποσυμφόρηση πλέον δεν αφορά μόνο τα νησιά μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Λιγότεροι από 70 χιλιάδες είναι πλέον οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Ενώ τον Ιανουάριο ήταν 93 χιλιάδες. Επίσης, μεγάλη μείωση ύψους 40% καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Και επιταχύνθηκε ραγδαία η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019».

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλυσε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου το ποσό των 96 εκ Ευρώ. Εκ των οποίων τα 50 εκ θα διατεθούν, προς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως Δημοτικά Τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων. Άρα τα λειτουργικά μας έξοδα το 2021 προϋπολογίζονται σε 21 εκ. ευρώ για αμοιβές υπαλλήλων και 25 εκ. ευρώ για κάθε φύσης λειτουργικά έξοδα Κεντρικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ασύλου, Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όλων των δομών, καθώς και των Ειδικών Γραμματειών. Επίσης, στο Υπουργείο διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα ποσά του 1 εκ. ευρώ μέσω του εθνικού σκέλους και 30 εκ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι βασική πηγή χρηματοδότηση των Δράσεων του Υπουργείου για το 2021 παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με ενημέρωση Βουλής για τις μεγαλύτερες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Μια διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ καθώς, ενώ ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, κανένας διαγωνισμός δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή».

Κατόπιν, συμπλήρωσε πως «θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς Πλαίσιο άμεσα, με ισχύ από το 2021, για τις αναγκαίες υπηρεσίες & αγαθά που χρειάζονται οι δομές φιλοξενίας. Όπως ξεκινήσαμε το 2020, με διαγωνισμούς που αναρτώνται και στην Ελλάδα και στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσουμε βέλτιστη ποιότητα και τιμή. Καθώς μειώσαμε τις τιμές σε αρκετές υπηρεσίες, όπως στο ΕΣΤΙΑ και σε δομές ανηλίκων. Με αντιδράσεις, εντός και εκτός Αίθουσας. Απομακρυνόμαστε ριζικά από τις έκτακτες και ειδικές διατάξεις προμηθειών που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο, ολοκληρώθηκε η κατανομή στα ειδικά προγράμματα που αφορούν τη Μετανάστευση και τα Σύνορα. Συνολικά, η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει 1,5 δις Ευρώ».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε εμφατικά τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τo 2021, οιποίες είναι «πρώτον, η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές. Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τρίτον, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τέταρτον, η λειτουργία των κλειστών/ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021. Πέμπτον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου. Έκτον, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και της διαδικασίας Ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης. Έβδομον, η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματα. Όγδοον, η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας. Και τέλος, φυσικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Η χώρα μας, όπως όλος ο πλανήτης, αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη για την γενιά μας πανδημία. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, μια ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία να λειτουργήσει η αγορά. Να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ύφεση του 2020. Η μεγάλη επιτυχία της χώρας στις κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε θα οδηγήσει σε ανάκαμψη το 2021. Και με χρηστή διαχείριση των οικονομικών στηρίξαμε το 2020, και θα συνεχίσουμε, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους πιο αδύναμους. Με έντονη αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σήμερα αλλά και στο αύριο της χώρας μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 639 νέα κρούσματα – 62 θάνατοι

Τζον Λε Καρρέ: O κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο δεν είναι πια εδώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes|-.gr

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΞ: Ετοιμάζει πρόσθετη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βηρυτό

admin

Πέφτουν την Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale– Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί

admin

Κικίλιας: Συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας των Δυτικών Βαλκανίων για τον κορωνοϊό

admin

ΚΚΕ: Το αφήγημα ότι η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο EE-ΝΑΤΟ καταρρέει

admin

Γερμανία: Ικανοποίηση του Βερολίνου για τις διερευνητικές συνομιλίες Αθήνας- Άγκυρας

admin

DW: Οι κυρώσεις προς την Τουρκία φαίνεται να πλησιάζουν

admin

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να είναι ο νταής στη γειτονιά μας

admin

Καραμανλής: Προχωρά ο διαγωνισμός για την αγορά 1.000 λεωφορείων

admin

Ελληνοτουρκικά – Νέες προκλήσεις: H Τουρκία ναρκοθετεί τον διάλογο με Navtex και Βαρώσια

admin

Εκδηλώσεις – πρόκληση στην Αλβανία για την… «Γενοκτονία των Τσάμηδων»!

admin

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Rafale

admin

Σκευωρία Novartis: Η Βουλή αποφασίζει διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

admin

Ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

admin

Βορίδης: Η μομφή του Τσίπρα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα αλλά κατά του Τσακαλώτου

admin

Τσίπρας για Δυτική Αττική: Συνειδητή επιλογή η διαρκής ανυπαρξία προληπτικών μέτρων

admin

Πρόκληση από τα τουρκικά ΜΜΕ: Ενοχλήθηκαν γιατί Παναγιωτόπουλος-Φλώρος πήγαν σε… ελληνικά νησιά

admin

Συνεδριάζει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στο επίκεντρο η Τουρκία – Η στάση της Κύπρου

admin

Κεραμέως: «Δέκα αλήθειες για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση»

admin