Image default
Πολιτική

Γεννηματά: «Καταψηφίζουμε προϋπολογισμό. Οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και νέα αδιέξοδα»

Η Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συντηρητική οικονομική πολιτική, όπως είπε, που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός. Ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι είναι αντι-αναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.«Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μίλησε για σιωπηλό θυμό της κοινωνίας, «που δεν ξέρω αν τον αντιλαμβάνεστε στο Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας: «Κρύβεστε πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση». Υποστήριξε, δε, ότι: «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι’ αυτούς, δικομματισμό. Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. “Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε” είναι το μήνυμά τους. Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για τη χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας. Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί».

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι διαφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί, όπως είπε, δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου ούτε συζητήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα.

Αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, που έχει τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:

• Να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας

Να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης

• Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.

• Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «αύριο» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια. Και σημείωσε: «Προτείνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ζητώντας να αξιοποιηθεί για αυτές το μέρος του αποθέματος των 37 δισ. ευρώ που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και μέρος των δανείων που πήρε η κυβέρνησή σας. Προτείνουμε να υπάρξει νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, τουλάχιστον ίσο με αυτό του 2020. Να επιδοτηθεί το 100% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Να υπάρξει αναστολή ως τον Μάιο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Και γενναία αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οφειλών. Κούρεμα οφειλών κατά 30% και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων για τους συνεπείς και ρύθμιση εξόφλησης με 120 δόσεις. Να ανασταλεί η εφαρμογή του πτωχευτικού και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρω. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Να συμπεριληφθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις».

« Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 8,1%; Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω; Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες που κινδυνεύουν με λουκέτα; Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν με 534 ευρώ; Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εγκαταλείφθηκαν πλήρως; Πως θα στηριχθεί η οικονομία κα η κοινωνία όταν ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2021 μηδενική αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μηδενικές αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μηδενική παροχή ρευστότητας στην αγορά;», σημείωσε.

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη Τουρκία η κυρία Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς «έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα.Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά».

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως φυγομαχεί, προτιμά τις άγονες αντιπαραθέσεις και την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου, ενώ επανέλαβε την πρόταση – οδικό χάρτη του Κινήματος Αλλαγής που έχει τέσσερα ορόσημα:ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμός. «Εμβολιασμός», πρόσθεσε, «με σωστή προετοιμασία, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας “λίστας Πέτσα”, με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού».

- -

Σχετικα αρθρα

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Διέκρινα στην ομιλία σας «πολακισμό»-Είστε αποτυχημένος πρωθυπουργός

admin

Εξεταστική για τα αίτια της «χρεοκοπίας του 2010» ζητάει ο Γ. Βαρουφάκης

admin

Ερντογάν και Τατάρ κάνουν και πλάκα με το Κυπριακό: «Πικ-νικ» στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου

admin

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

admin

Ανασχηματισμός: Θερμή υποδοχή Τσιάρα στο νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα

admin

Ελληνοτουρκικά – Μητσοτάκης: Έτσι μπορούμε να πάμε στη Χάγη με την Άγκυρα

admin

Μαριέττα Γιαννάκου: Εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

admin

Έξω από την Αμμόχωστο το «Barbaros» – Σταματήστε τις επιχειρήσεις, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

admin

Σύνοδος ΕΕ – ASEAN: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τις χώρες της ΝA Ασίας

admin

Παναγιωτόπουλος: Δεν είχαμε αυταπάτες, ξέραμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις

admin

Φίλης σε ΣΚΑΪ για επίσκεψη Πομπέο: Το μήνυμα στην Τουρκία-Τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ο ρόλος Ρωσίας-Κίνας

admin

Σακελλαροπούλου από Αγαθονήσι: Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών

admin

Αναλυτής Jerusalem Post σε ΣΚΑΪ: Ο ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο – Πού μπορεί να φτάσει

admin

Μητσοτάκης: Απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας – Φοράμε όλοι μάσκα

admin

Γεννηματά: Να δοθεί οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία

admin

Βουλή: Σήμερα η μάχη των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό του 2021

admin

Σκέψεις για «πάγο» στα μνημόνια με Αζερμπαϊτζάν από τη Βουλή

admin

Οργή Μητσοτάκη για Βαρουφάκη: Το Πολυτεχνείο, η «σούπα πάπιας» και ο… ηλίθιος

admin