Image default
Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Ανθεκτικότητα στις δυσμενέστερες συνθήκες για τον κλάδο παγκοσμίως

Ανθεκτικότητα επέδειξε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατά τη διάρκεια των δυσμενέστερων συνθηκών ιστορικά για τον κλάδο διύλισης, παγκοσμίως, σύμφωνα με την συμπληρωματική πληροφόρηση που εξέδωσε προς το επενδυτικό κοινό αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη Γ’ τριμήνου 2020 μετά τις επιπτώσεις του COVID-19

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Όμιλος εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών διυλιστηρίων διατηρώντας την παραγωγή του σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές, ενώ εκμεταλλεύτηκε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά, ώστε να μετριάσει -όσο ήταν δυνατό- τις επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία.ς η ΕΛΠΕ 

Συγκεκριμένα, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, με σημαντική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης που εκτιμάται σε -8% για το εννεάμηνο, με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές αργού (-37% Μ.Ο. y-o-y), αλλά και στα περιθώρια διύλισης, που είναι ο βασικός παράγοντας επηρεασμού κερδοφορίας της βασικής δραστηριότητας του Ομίλου.

Συγκεκριμένα στο Γ’ Τρίμηνο, η συνέχιση της σημαντικής επίδρασης της πανδημίας COVID-19 τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης σε αρνητικά επίπεδα κατά μέσο όρο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμόρφωσαν τις δυσμενέστερες συνθήκες ιστορικά για τον κλάδο διύλισης, παγκοσμίως. Επιπλέον, σημαντική πρόκληση ήταν η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις και τους χώρους εργασίας λόγω της πανδημίας.

Η εγχώρια ζήτηση επηρεάστηκε κυρίως από τη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, όπου η πανδημία και τα μέτρα ελέγχου της είχαν δυσμενές αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων κατέγραψε υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με το Γ’ Τρίμηνο 2019, στους 1,5 εκατ. ΜΤ. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση στην αδασμολόγητη αγορά (-49%), με την κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων να σημειώνει πτώση 63% έναντι του Γ’ Τριμήνου 2019.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο Όμιλος εξασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών διυλιστηρίων διατηρώντας την παραγωγή του σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές, ενώ εκμεταλλεύτηκε έγκαιρα τις όποιες εμπορικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή αγορά, ώστε να μετριάσει -όσο ήταν δυνατό- τις επιπτώσεις από την αρνητική συγκυρία.

Ρευστότητα – χρηματοοικονομική θέση

Ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει την κεφαλαιακή του διάρθρωση, αντλώντας επιπλέον ρευστότητα, τόσο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τον Οκτώβριο 2020, η HPF plc, θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ολοκλήρωσε τη συμπληρωματική έκδοση ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2024, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους €99,9 εκατ., με απόδοση 2,4%. Επιπλέον, εντός του Δ’ Τριμήνου, ολοκληρώνεται η αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών ύψους €900 εκατ. που λήγουν στους επόμενους έξι μήνες, βελτιώνοντας περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων.
Το χρηματοοικονομικό κόστος είναι μειωμένο κατά 14% στο εννεάμηνο, στα €78 εκατ., τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Μέτρα διαχείρισης πανδημίας COVID-19

Σε αυτό το περιβάλλον οι κύριες προτεραιότητές του Ομίλου είναι η ασφάλεια του προσωπικού και των συνεργατών του στις εγκαταστάσεις του, η ομαλή λειτουργία και ο εφοδιασμός της αγοράς, καθώς και η διασφάλιση ρευστότητας, ώστε αφενός να ξεπεραστεί με επιτυχία η παρούσα συγκυρία και αφετέρου να συνεχίσει την υλοποίηση της στρατηγικής του. Η ανταπόκριση του στην αντιμετώπιση του COVID-19 ήταν άμεση, από την αρχή της πανδημίας, με:

  • σύνταξη Πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία COVID-19,
    αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και δημιουργία Επιτροπών Διαχείρισης Κρίσης σε όλες τις εγκαταστάσεις
  • απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων και αλλαγή τρόπου εργασίας για τους εργαζομένους βάρδιας
  • δημιουργία ομάδων τηλεργασίας για το υπόλοιπο προσωπικό σε ποσοστό >70%
  • αξιοποίηση ψηφιακής τεχνολογίας και αναβάθμιση υποδομών τηλεργασίας
  • συνεχή ενημέρωση του συνόλου των εργαζόμενων και συνεχής υγειονομική υποστήριξη (δίκτυο γιατρών, γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης)
  • ενίσχυση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: θερμομέτρηση, συνεχείς απολυμάνσεις, χρήση μασκών και τήρηση αποστάσεων, καθώς και τακτική παροχή μέσων ατομικής προστασίας
  • διεξαγωγή tests COVID-19 στους χώρους εργασίας σε προσωπικό και συνεργάτες (περίπου 23.000 μοριακά και rapid tests από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα)

Ο Όμιλος ανταποκρινόμενος, σε πραγματικό χρόνο, στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, εκπόνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε πλήρη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τον COVID-19, με κύριο γνώμονα την υγεία και ασφάλεια προσωπικού και συνεργατών και προσαρμόζει, αντίστοιχα, τον τρόπο λειτουργίας του.

Τα κύρια οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το Γ’ Τρίμηνο/Εννεάμηνο 2020, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Διαβάστε ακόμα: 

Δέκα εμβληματικά έργα για να γίνει ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός στη μετά Covid- 19 εποχή

Κωδικός «Λευκός Χρυσός»: Γιατί ο Πάνος Γερμανός θα επενδύσει 200 εκατ. για νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου

13033 SMS: Πώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Σχετικα αρθρα

MLS: Θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής

admin

H Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε επέκταση άδειας λειτουργίας της Alpha Finance ΑΕΠΕΥ

admin

Η απάντηση της Praktiker Hellas για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 07:00

admin

ΕΛΤΑ Courier: Σταματούν οι παραλαβές για δέκα μέρες

admin

11 Βραβεία για τη Warply στα e-volution Awards 2021

admin

Μέτρα για τις φυσικές καταστροφές στο Δήμο Μάνδρας με αρωγό τον ΔΕΔΔΗΕ

admin

Eurobank: Τα μεγέθη της συναλλαγής με PIMCO για το project Pillar

admin

Alpha Bank: Ολο το πρόγραμμα εθελουσίας

admin

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Κίνδυνος να απαγορευτούν οι πωλήσεις Mercedes στη Γερμανία

admin

ΕΥΔΑΠ: Μαμούθ επενδύσεις 1 δισ. έως το 2029 και επιστροφή κεφαλαίου – Στο τραπέζι και πρόγραμμα εθελουσίας

admin

Folli Follie: Ζημιές 121 εκατ. ευρώ για το 2019

admin

Χρηματιστήριο: Έκανε το 3Χ3 για το Σεπτέμβριο

admin

Νίκας: Άλμα 43,45% οι πωλήσεις το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 28,2 εκατ. ευρώ

admin

Περιστέρης: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να επενδύει παρά την κρίση και να ανταμοίβει μετόχους – εργαζόμενους

admin

Τα ελληνικά ξενοδοχεία προσεγγίζουν οι ασφαλιστικές

admin

Τι προβλέπει – και τι όχι – η συμφωνία για τα εργοστάσια της ΕΒΖ στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας

admin

Trastor: Απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι από τον ΑΒΑΞ

admin

ΛΑΜΨΑ: Ενισχύει τη μετοχική της θέση η οικογένεια Αθανασίου Λασκαρίδη

admin