Image default
Οικονομία

Ιρλανδία: Πρόστιμο 450.000 ευρώ στο Twitter για προσωπικά δεδομένα

Η υθμιστική αρχή προστασίας των ψηφιακών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ στο Twitter λόγω ενός σφάλματος, που είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν ορισμένα ιδιωτικά tweet, το πρώτο πρόστιμο σε βάρος μιας μεγάλης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας βάσει του νέου μηχανισμού επίλυσης διαφορών της ΕΕ, ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσαν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.ρ

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) καθιστά την Επιτροπή Προστασίας των Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ως κορυφαία ρυθμιστική αρχή των Twitter, Facebook, Apple και Google εντός της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι έχουν εκεί την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κανονισμός GDPR βρίσκεται σε ισχύ από το 2018, ωστόσο η υπόθεση με το Twitter είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιείται το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών βάσει του οποίου η ρυθμιστική αρχή ενός κράτους αποφασίζει προτού διαβουλευτεί με άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η DPC, που έχει ανοίξει περισσότερες από 20 έρευνες για αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις έως το 4% των συνολικών εσόδων μιας εταιρείας ή 20 εκατομμύρια ευρώ, όποιο είναι υψηλότερο.

Είχε την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Twitter ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων για το σφάλμα στην εφαρμογή Android που αναγνωρίστηκε στις αρχές του 2019, όταν και ορισμένα προσωπικά tweet χρηστών δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο, στο πρόστιμο τέθηκε πλαφόν ύψους 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών, καθώς κρίθηκε ως μια πολύ μικρότερη παραβίαση.

Η ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας επεδίωκε την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ και η Γερμανία μεταξύ 7,3 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας των Δεδομένων, ως ένσταση στην προκαταρκτική απόφαση της Ιρλανδίας τον Μάιο.

Η ιρλανδική DPC εκτιμά πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, εντός 72 ωρών τη ρυθμιστική αρχή έπειτα από το σφάλμα που καταγράφηκε στην προστασία των δεδομένων των χρηστών του. Σύμφωνα με το ίδιο, η τιμωρία είναι ένα «αναλογικό και αποτρεπτικό μέτρο» για την αποτυχία του Twitter τόσο να ενημερώσει για την παραβίαση εγκαίρως όσο και να την καταγράψει επαρκώς.

Το Twitter επισημαίνει σε μια ανακοίνωση πως η καθυστέρηση στο να γνωστοποιήσει το συμβάν ήταν μια «απροσδόκητη συνέπεια της επάνδρωσης μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2018 και της ημέρας της Πρωτοχρονιάς» και ότι έχει κάνει αλλαγές ώστε τα μελλοντικά περιστατικά να γνωστοποιούνται εγκαίρως.

«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για το λάθος αυτό και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των πελατών μας», τονίζεται στην ανακοίνωση που ανήρτησε το Twitter.

Σχετικα αρθρα

Ενδιάμεσες εκπτώσεις : Στο τραπέζι η κατάργησή τους

admin

Ο «οικονομικός» πόλεμος κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Κομισιόν

admin

Νέος πρόεδρος του EuroWorking Group ο Τόμας Σαρανχέιμο -Τον ενέκρινε το Eurogroup

admin

Η επένδυση του 1 δισ. στη Χαλκιδική και οι προοπτικές της

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς

admin

ΗΠΑ : Τι περιλαμβάνει το πακέτο 900 δισ. δολαρίων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας

admin

Σταϊκούρας : Μη επιστρεπτέο το 50% της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής στις «κόκκινες» περιοχές

admin

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και πόσα – Οι αυξήσεις ανά Ταμείο [πίνακας]

admin

Νέο ρεκόρ για το παλλάδιο : Ξεπέρασε τα 2.500 δολ./ουγγιά

admin

Πιθανόν την επόμενη πενταετία να επιλέξουν την τηλεργασία 3-5 εκατ. υπάλληλοι

admin

Bonus στους συνταξιούχους: Ποιοι θα δουν έως 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους

admin

Είναι νόμιμο το QE της ΕΚΤ;

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα για όσους επλήγησαν από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης

admin

«Συμμαχία απρόθυμων» κατά γαλλογερμανικής πρότασης – Πυρά και εκ των έσω δέχεται η Μέρκελ

admin

Μικρή πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Κοροναϊός : Ραγδαία πτώση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Το Υπ. Οικονομικών δίνει αμοιβή για τους… κυνηγούς «ορφανών» κληρονομιών

admin

Σχέδιο για μειωμένη προκαταβολή φόρου σε χιλιάδες φορολογούμενους

admin