Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, όπου το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε προτείνει η κυβέρνηση Ορμπάν, αναφέρει ότι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά και οι ανύπαντροι μόνο αφού λάβουν ειδική άδεια από το υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων.

Στην Ουγγαρία απαγορεύεται ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.

Παράλληλα το κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα, περιλαμβάνοντας καμία δωδεκαριά νέα άρθρα, μεταξύ τους και ένα που ορίζει την οικογένεια ως την ένωση μεταξύ ενός πατέρα, που είναι άνδρας, και μιας μητέρας, που είναι γυναίκα, τροποποιώντας το ήδη υπάρχον άρθρο προκειμένου να αποκλείονται άλλοι τύποι οικογενειών.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει των οποίων ανύπαντροι ή μέλη των οικογενειών μπορούν να υιοθετούν παιδιά, «ο βασικός κανόνας είναι ότι μόνο παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν ένα παιδί, και αυτό σημαίνει ένας άνδρας και μία γυναίκα που είναι παντρεμένοι», αναφέρει η υπουργός Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα.

Μέχρι πρότινος τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να υιοθετούν παιδιά, αν ο ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση υιοθεσίας ως ανύπαντρος.

Διεθνής Αμνηστία: Μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ομοφοβικοί και τρανσοφοβικοί αυτοί νόμοι, που κάνουν διακρίσεις, είναι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης των ουγγρικών αρχών στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, επεσήμανε ακόμη ο διευθυντής της οργάνωσης.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ουγγαρίας και μια μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτοί οι νέοι ομοφοβικοί και τρανσοφοβικοί νόμου, που κάνουν διακρίσεις και πέρασαν εσπευσμένα με την πρόφαση της πανδημίας, είναι μόνο η τελευταία επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, από τις ουγγρικές αρχές», τόνισε ο Ντέιβιντ Βιγκ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα νομοσχέδια περιορίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και γονιών στην Ουγγαρία, επεσήμανε από την πλευρά της η Κατρίν Χουγκεντούμπελ, της ILGA. «Τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τους περιορίζει να εκφράσουν την ταυτότητά τους και παιδιά σε όλη την Ουγγαρία θα στερηθούν ασφαλείς και στοργικές οικογένειες, καθώς η υιοθεσία περιορίζεται μόνο σε παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια», συμπλήρωσε.

-