Image default
Οικονομία

Σταϊκούρας: Επέκταση “Ηρακλή” και έλεγχος πιστοληπτικής συμπεριφοράς, το “φάρμακο” για λιγότερα κόκκινα δάνεια

Επέκταση του σχεδίου “Ηρακλής” και δημιουργία μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης δανειοληπτών και ελέγχου πιστοληπτικής συμπεριφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδας με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτό είναι το σχέδιο για τη μετά τον κορονοϊό εποχή όχι μόνο για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και για την ανάσχεση δημιουργίας νέων όπως το περιέγραψε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 22ο συνέδριο του Capital Link Επενδύστε στην Ελλάδα (Invest in Greece).

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του εκτελεστικού διευθυντή και αντιπροέδρου εταιρικής και επενδυτικής χρηματοδότησης κ. Jay Collins που συμμετείχε στη συζήτηση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επεκταθεί το Πρόγραμμα Ηρακλής ώστε να υπάρχει περιθώριο επενδύσεων υψηλής απόδοσης σε μεγαλύτερο αριθμό τιτλοποιημένων δανείων. Παράλληλα τόνισε ότι θα λειτουργήσει ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης που έχει ήδη ψηφιστεί με το νέο πτωχευτικό κώδικα και θα αναβαθμιστεί και ο κώδικας συμπεριφοράς δανειοληπτών της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να ελέγχεται συνεχώς η δανειοληπτική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για την επόμενη χρονιά ο στόχος του υπουργείου του αλλά και τις Κυβέρνησης θα είναι διπλός. Να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παράλληλα με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων να κλείσει το επενδυτικό κενό που έχει η Ελλάδα επί δεκαετίες.

Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά και κάποια εμβληματικά έργα τα οποία έχουν μπει ήδη στους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εισφέρει στην ανάπτυξη 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Στον άξονα της πράσινης μετάβασης ανέφερε το σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, εμπορικών και δημόσιων κτιρίων, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών της Ελλάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα και την προώθηση των ΑΠΕ.

Στον άξονα της ψηφιακής μετάβασης ανέφερε τη δημιουργία των δικτύων 5G, την ψηφιοποίηση σε παιδεία και δικαιοσύνη, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας ανέφερε την ψηφιοποίηση της υγείας και την έκδοση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή.

Τέλος στον άξονα των ιδιωτικών επενδύσεων τόνισε ότι θα κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο με στόχο οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης μια σύντομη αναφορά σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει μέσα στην πανδημία αναφέροντας την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η συνάντηση έληξε με τον κ. κ. Jay Collins να δίνει συγχαρητήρια και στον υπουργό και στην ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και γιατί ταυτόχρονα “παρά την ένταση της κρίσης η Ελλάδα προχώρησε και ένα πακέτο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα την βοηθήσουν να ενισχύσει με μόνιμο τρόπο την οικονομία της” όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Collins.

Σχετικα αρθρα

Φορολογικές δηλώσεις : Έρχεται παράταση – Ποιοι θα πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο

admin

Φοιτητικό επίδομα : Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

admin

Αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Με κρατική επιδότηση οι εργοδοτικές εισφορές

admin

Ευρωζώνη: Τι προσγειώνει την ανάπτυξη σε χαμηλά 7ετίας

admin

Κομισιόν σε Ελλάδα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις -Στο 2,4% η ανάπτυξη φέτος

admin

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο προσκήνιο

admin

Πως και πότε θα πάρει η οικονομία τα… πάνω της το 2021

admin

Πλήγμα στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους από τα μέτρα για τον κοροναϊό

admin

Πενς: Οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα έχουν ήδη αρχίσει

admin

Εκατοντάδες McDonald’s έκλεισαν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας λόγω κοροναϊού

admin

Αυξήθηκε στο 60,3% το ποσοστό των επιχειρήσεων που καινοτομούν στην Ελλάδα

admin

Ο Kashkari της Fed προτείνει lockdown 4-6 εβδομάδων

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τον «Ιανό»

admin

Κοροναϊός : Δωρεάν πάγιο σε όλους και έκπτωση 8% στους ευάλωτους φέρνει η ΔΕΗ

admin

«Ουρές» των Τούρκων στο Μεγάλο Παζάρι για… να αγοράσουν χρυσό

admin

Απαλλοτριώσεις : Με βάση την εμπορική αξία θα δίνονται οι αποζημιώσεις

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πώς διαμορφώνεται το νέο ασφαλιστικό – Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι

admin